KAĞIT ÜRETİMİ ve GERİ DÖNÜŞÜMÜ BERRAK ERTUĞRUL 14041310013.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3- Site konuyu geniş çaplı ele almış ve konuların anlaşılması için değişik ve anlaşılır örnekler verilmiş. Her konuya ayrı.
Advertisements

BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
3R.
ODUNPAZARI GERİ KAZANIM PROJESİ
Geri Dönüşüm Nedir?.
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
ENERJİ KAYNAKLARI.
Atık madde olarak neler toplanabilir?. Ambalaj atıkları.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
FOTOSENTEZ.
Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KÂĞIDIN SERÜVENİ KÂĞIT ÇEŞİTLERİ KÂĞIT ÜRETİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
KAĞIT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
HİZMETE ÖZEL YANGIN NEDİR? HİZMETE ÖZEL.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
GAZİPAŞA İLKOKULU GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
TEKNOLOJİ TASARIM KURGU KUŞAĞI.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ÇAY VE ÇAY ATIKLARINDAN AKTİF KARBON ÜRETİMİ
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
Temiz Enerji Kaynakları
DETERJAN NEDİR Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
MÜREKKEP.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
SU ARITIM SÜRECİ.
EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
GERİ DÖNÜŞÜM.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşümün Önemi. harika slayt
3R.
İNTERNET ADRESLERİ.
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
DERS: TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT KONU: KAĞIDIN İCADI VE KAĞIT TÜRLERİ HOCA: KENAN DEMİR AD-SOYAD: ŞEVVAL ALP SINIF-NO: 10/E-535.
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
BİTKİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? BİTKİLERLE İLGİLİ GENEL VE İLGİNÇ
PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (RECYCLİNG)
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Çöp ve Çevre  İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.  Bu yüzden Dünyadaki çöp miktarı her geçen.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
Sunum transkripti:

KAĞIT ÜRETİMİ ve GERİ DÖNÜŞÜMÜ BERRAK ERTUĞRUL 14041310013

İÇERİK: Kağıt Nedir? Kağıdın Tarihçesi Kağıt Üretimi Kağıdın Geri Dönüşümü Referanslar kagıturetim.com

KAĞIT NEDİR? Kağıt,hamur haline getirilmiş ,çeşitli nebati mad- delerden yapılan, üzerine yazı yazılan, ince, kuru yapraktır. antikalar.com

İnsanoğlu her zaman düşüncelerini aktarmanın ve kaydetmenin yollarını ve bunları nasıl daha İleriye götüreceğini araştırmıştır. blog.milliyet.com.tr

KAĞIT TARİHÇESİ Kağıt üretiminde ilk yazılar taşlar üzerine yazıl- mıştır. Daha sonra ağaç kabukları, yapraklar ve fil dişi üzerine yazıldı. tasyazılar.com tr.harunyahya.net

Günümüzde kullanılan, kağıtla yakın özellikte olan bitki liflerinden yararlanılarak yapılan kağıt üretimi, M.S 105 yılında Çin’de yaşayan bir saray görevlisi olan Ts’ai Lun tarafından icat edilmiştir. biraz.gen.tr

Kağıt üretimi Çin’den sonra Japonya’ya oradan da Orta Asya ve Orta Doğu yolu ile Avrupa’ya yayıl- mıştır. turkish.alibaba.com

Avrupa’da ise bu yöntemleri kullanarak kağıt üretimi: -1151 yılında İspanya’da -1189’da Fransa’da -1320’de Almanya’da -1494’de İngiltere’de gerçekleşmiştir.

1798 yılında ilk kağıt fabrikası Avrupa’da yapılmıştır. opcturkey.com

Ülkemizde ise ilk kağıt üretimi 14. yy’da Yalova- da 15 Ülkemizde ise ilk kağıt üretimi 14.yy’da Yalova- da 15.yy’da Kağıthane’de 18.yy’da Beykoz’da başlamıştır. Marmara Bölgesi’nde halen çalışmakta olan 48 fabrika ve 70 adet kağıt makinası bulunmaktadır.

KAĞIT ÜRETİMİ Hamur üretim bölümünde çeşitli metotlarla söz konusu ham maddelerden kağıt hamuru üretilir. Üretilen hamur ya sulu halde uygun karışımlar ile doğrudan doğruya kağıt makine- sine verilir veya suyu alınarak teksif edilmiş halde stoklanır. altek.com.tr

Kağıt üretiminde kullanılan maddeler Alum Elyaf tutma kimyasalı (retention) Nişasta Köpük söndürücü Katyonik tutkal Drenaj kimyasalı Toz reçine Elek pasivasyon kimyasalı Biyosit

KAĞIT HAMURU(SELÜLOZ) ÜRETİM YÖNTEMLERİ MEKANİK HAMUR KİMYASAL HAMUR RAFİNÖR MEKANİK HAMUR TERMOMEKANİK HAMUR

MEKANİK HAMUR Genellikle meşe gibi bazı yapraklı ağaçların dışında ağaçlar 1-1.5 m boylarda kesilerek gere- kiyorsa nemlendirildikten sonra ‘’Taşlı Liflendiri- ci’’ denilen bir makinede liflerine ayrılarak lif su karışımı süspansiyon elde edilir.

KİMYASAL HAMUR En yaygın olarak kullanılan sülfat (krafit) yönte- midir.Sülfat işlemlerinde hazırlanan her türlü yonga esas olarak alkali ve sodyum sülfit çözel- tisi içerisinde 160-170 ̊C de 2-3 saat pişirilir.

RAFİNÖR MEKANİK HAMUR Bu yöntemde de kimyasal madde kullanılmaz. Ağaç yongaları diskli rafinörler de liflerine ayı- rarak hamur üretimi yapılmaktadır. Odun ya tomruk halinde fabrikaya gelir ve burada yonga- lanır, ya da yongalanmış veya kereste fab- rikalarının talaşı olarak gelmekte ve rafinörlere verilmektedir.

TERMOMEKANİK HAMUR Rafinör mekanik hamur usulünden farklı olarak odun yongalarının rafinöre girmeden önce bu- harla ön işlem uygulayarak yumuşatılmasıdır. bundan dolayı liflendirme işleminde lifler daha az hasar görerek daha iyi nitelikte bir hamur el- de edilebilir.

teknolojisende.com istekobi.com bakımlıyız.com kombassan.com

KAĞIDIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ kilinckardeşler.com

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçiri- lerek ikincil ham maddeye dönüştürülecek tek- rar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönü- şüm denir.

e-şirket.com

Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kul- lanılması; hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini % 35, su kullanımı % 45 azalttığını ve 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir. orsiad.com

GERİ DÖNÜŞÜMÜN SAĞLADIĞI YARARLAR Doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlar. Enerji tasarrufu sağlamamıza yardım eder. Atık miktarını azaltarak çöp işlemlerinde kolaylık sağlar. 4) Geri dönüşüm geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmamıza yardımcı olur.

Geri dönüşümde yaygın olan kağıt türleri Eski gazete kağıtları Eski dergiler Karışık ofis kağıtları Eski oluklu mukavva kutu atıkları

Çok çeşitli atık kağıt türleri olmasına rağmen, yukarıdaki dört ana grup geri dönüşümde yaygın olarak söz konusudur. Gazete kağıdı basımında eski dergi ve gazetelerin karışımı kullanılmaktadır. İkisi arasında yapılacak hamur harmanında oranlar son derece önemlidir

Mürekkep gidermede dergi atıklarının daha çok olması istenir Mürekkep gidermede dergi atıklarının daha çok olması istenir. Karışık ofis atıkları fotokopi ve yazıcı kağıtlarından oluşur. Karışık ofis atıkları kaliteli olduklarından, genel yazı tabi kağıtlarında ve temizlik kağıtlarında ham madde olarak kullanılırlar. ntvmsnbc.com

Eski oluklu kutu atıkları beyaz hamur harmanlarında kirletici olarak kabul edilir ve istenmezler. Bunların dönüşümünde mürekkep giderme uygulanmaz. Ayrıca içlerinde yüksek miktarlarda başka atıklar da söz konusudur. orsiad.com

GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİNİN BASAMAKLARI mebk12.meb.gov.tr

ATIKLARI SEÇME TOPLAMA VE NAKLİYE DEPOLAMA HAMUR HALE GETİRME VE TEMİZLEME BEYAZLAMA ÖĞÜTME VE RENKLENDİRME KAĞIT ÜRETMESİ

kagıtcınınkosesi.com/makaleler avcılarilcesi.com

ozmengeridonusum.com

kagıtcınınkosesi.com/makaleler

altek.com

1 ton kullanılmış kağıt çöpe atılmayıp geri dönüştürüldüğü ve kağıt üretiminde tekrar kul- lanıldığı zaman; 12400 mᶟ havadaki sera gazı olan CO2 in ber- taraf edilir 12400 mᵌ oksijen gazının üretilir. 34 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayan 17 yetişkin ağacın korunması sağlanır.

didaktikforum.com hangizaman.com

REFERANSLAR http://www.bilgiustam.com/kagit-uretimi-nasil-yapilir/ http://www.kagitcininkosesi.com/makaleler/kagit_uretimi_ve_geri_donusum.pdf http://selulozis.org.tr/kagit_tarihce.asp http://www.solverkimya.com/site/makaleler/endustriyel-urunler-makaleleri/kagit-imalati-kagit-hammaddeleri-kagit-cesitleri.html

TEŞEKKÜRLER…