AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinde İzlenen Politikalar
Advertisements

Avrupa Birliği.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
KATILIM MÜZAKERELERİ & TARIM SEKTÖRÜ CEVDET YILMAZ DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI (AB ile İlişkiler Genel Müdürü) Nisan, 2005.
AVRUPA BİRLİĞİNE KATILIM MÜZAKERELERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ve TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE SÜRECİNDEKİ NİHAİ DURUMU Seval IŞIK TOBB- TAIEX Seminer-24 Kasım 2008.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Avrupa Birliği Ülkeleri
TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİ. "Türkiye’ye evet: Bunu tereddütsüz söylüyorum çünkü, Avrupa’nın geleceğinin Türkiye’den geçtiğine her geçen gün daha fazla inanıyorum.
Özlem Keçim.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
TÜSİAD VE FİKRİ HAKLAR Murat Peksavaş TÜSİAD Fikri Haklar Çalışma Grubu Başkanı.
AVRUPA BİRLİĞİ GENİŞLEME SÜRECİ MUSTAFA KAHRAMAN.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KURUMSAL YAPISI TÜRKİYE – AB İLİŞKİLERİ Zonguldak Valiliği İl Planlama Ve Koordinasyon Müdürlüğü.
AB GENİŞLEME POLİTİKASI VE TÜRKİYE İLE KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİ
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Türkiye İçin Tam Üyelik Alternatifleri Nelerdir?
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AVRUPA B İ RL İĞİ VE TÜRK İ YE İ L İ ŞK İ S İ Ahmet Dragu ş a
AB-TÜRKİYE SERÜVENİ.
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ORTAKLIKTAN ADAYLIĞA. İLİŞKİLERİN BAŞLAMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI –
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri Kronolojisi Katılım Müzakereleri Türkiye Üyelik Sürecinde Avrupa Birliği Müktesebatı ve Uyumlaştırma Çalışmaları.
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ,KROLONOJİSİ,KATILIM MÜZAKERELERİ,TÜRKİYE ÜYELİK SÜRECİNDE AVRUPA BİRLİĞİ MÜKTESABATI VE UYUMLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI,AŞAMALARI.
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR

SİZCE AVRUPA BİRLİĞİ BAYRAĞINDAKİ YILDIZLAR NE ANLAMA GELİYOR? ÜLKE RENKLERİ NİYE FARKLI YAPILMIŞ OLABİLİR? KURUCU ÜYELER SONRADAN KATILANLAR BELÇİKA LÜKSENBURG İTALYA FRANSA ALMANYA İSPANYA HOLLANDA İRLANDA İNGİLTERE DANİMARKA YUNANİSTAN PORTEKİZ 10 ARALIK 2007 İTİBARI İLE AB’NİN 27 ÜYESİ VARDIR

TÜRKİYE NEDEN AB’YE GİRMEK İSTİYOR?

İNGİLTERE FRANSA BELÇİKA HOLLANDA ALMANYA SURİYE İRAN AFGANİSTAN HANGİ GRUP DAHA GELİŞMİŞ , EKONOMİK OLARAK DAHA İYİ ve ÇAĞDAŞTIR? İNGİLTERE FRANSA BELÇİKA HOLLANDA ALMANYA SURİYE İRAN AFGANİSTAN BANGLADEŞ IRAK

Memleketimizi çağdaşlaştırmak istiyoruz Memleketimizi çağdaşlaştırmak istiyoruz. Bütün mesaimiz Türkiye'de modern, yani batılı bir hükümet vücuda getirmektir. Medeniyete girmeyi arzu edip de, batıya yönelmemiş, millet hangisidir? Bir yönde yürümek azminde olan ve hareketinin ayağında bağlı zincirlerle güçleştirildiğini gören insan ne yapar? Tabiki zincirleri kırar, yürür.

TÜRKLERİN AVRUPA İLE BAĞI NİĞBOLU VARNA II.KOSOVA OSMANLI DEVLETİ’NİN AVRUPA’YA GİRİP YERLEŞTİĞİ SAVAŞLAR OLMUŞTUR.

TÜRKLERİN AVRUPA İLE BAĞI AVRUPALILAR TÜRKLERİ BALKANLARDAN ATMAK İÇİN II.KOSOVA SAVAŞI’NDA HAÇLI ORDUSU KURDULAR AMA YENİLGİDEN KURTULAMADILAR.II.KOSOVA SAVAŞI İLE TÜRKLERİN AVRUPADAN ATILAMAYACAĞINI ANLADILAR.

TÜRKLERİN AVRUPA İLE BAĞI 1700’LÜ YILLARA KADAR OSMANLI DEVLETİ AVRUPADAN ÜSTÜNDÜ.1718 PASAROFÇA ANLAŞMASI İLE BATININ ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KABUL EDEN OSMANLI DEVLETİ,LALE DEVRİ İLE BATIYA AYAK UYDURMA ÇABASI İÇİNE GİRDİ.BİRÇOK ALANDA ISLAHAT YAPILDI.ANCAK BU ISLAHATLAR BAŞARIYA TAM ANLAMI İLE ULAŞMADI.

II.DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA ÜLKEMİZ TAM ANLAMIYLA YÖNÜNÜ AVRUPA’YA DÖNMÜŞTÜR.

TÜRKİYE NEDEN AB’YE GİRMEK İSTİYOR?

BU KARİKATÜRLERDEN NE ANLIYORSUNUZ?

BU KARİKATÜRLERDEN NE ANLIYORSUNUZ?

NEDEN TÜRKİYE GÜMRÜK BİRLİĞİNE GEÇ ALINMIŞ OLABİLİR? TÜRKİYE ADAYLIK BAŞVURUSUNU 1959 YILINDA YAPMIŞTIR. 12 EYLÜL 1963’TE İMZALANAN ANKARA ANLAŞMASI İLE AET İLE TÜRKİYE ARASINDA GÜMRÜK BİRLİĞİNE DAYALI ORTAKLIK KURULDU.(İLK ADIM) NEDEN TÜRKİYE GÜMRÜK BİRLİĞİNE GEÇ ALINMIŞ OLABİLİR? İSTENENLERİ 1976 DA TAMAMLAMASI GEREKEN TÜRKİYE ANCAK 10 OCAK 1996’DA GÜMRÜK BİRLİĞİNE ALINDI.

TÜRKLERİN AVRUPA İLE BAĞI TÜRKİYE AB’YE TAM ÜYE OLMAK İÇİN 1987’DE BAŞVURU YAPTI. 1989 ve 1990’DA AB’DEN RED GELDİ. 1997 YILINDA 2000 YILINDA AB’YE KATILACAK ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE YOKTU. TÜRKİYE SERT TEPKİ GÖSTERDİ.İLİŞKİLER ASKIYA ALINDI.

TÜRKİYE 1999 YILINDA AB ADAY STATÜSÜNE ALINDI. AB TÜRKİYE’DEN ÜYE OLABİLMESİ İÇİN NE İSTİYOR?

22 HAZİRAN 1993 KOPHENAG KRİTERLERİ ADAY ÜLKELERDEN ÜYELİK İÇİN İSTENEN ŞARTLARI İÇERİR. SİYASİ EKONOMİK YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİREBİLME İŞLEYEN BİR PAZAR EKONOMİSİ AB PİYASALARI İLE REKABET EDEBİLME DEMOKRASİ HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜ AZINLIK HAKLARI AB’YE UYGUN YASAL DÜZENLEME YAPMA

TÜRKİYE AB’YE İSTENENLERİ YAPTIĞINA DAİR İLERLEME RAPORU SUNAR. AB İSE İZLEME RAPORU İLE GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRİR. 46 MÜZAKERE(GÖRÜŞME) KONUSU VARDIR. YALNIZCA 4 KONU KAPATILDI.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ TARİHLER İlk resmi Başvuru (1959) Ortaklık (Ankara) Anlaşması (1963) Katma Protokol (1970) Tam Üyelik Başvurusu (1987) Gümrük Birliği (1996) İlerleme Raporları 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003,2004 Helsinki Zirvesi (aday ülke statüsü verilmesi) (1999) Katılım Ortaklığı Belgesi (2000 ve 2003) Ulusal Program (2001 ve 2003) 17 Aralık 2004 Zirvesi (2004)

17 ARALIK ZİRVESİ 17 Aralık 2004 tarihinde toplanan AB Konseyi (Zirve) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 3 Ekim 2005’te başlatılmasına karar vermiştir.

MÜZAKERELER BAŞLIKLARI Sosyal politika ve istihdam* İşletme ve sanayi politikası Trans-Avrupa ağları Bölgesel politika Adli konular ve temel haklar Adalet, özgürlük ve güvenlik* Bilim ve araştırma Eğitim ve kültür Çevre* Tüketici ve sağlığın korunması* Gümrük birliği* Dış ilişkiler Dışişleri, Güv. ve Savunma politikası Mali kontrol Mali ve bütçesel hükümler Kurumlar Diğer konular Malların Serbest Dolaşımı* İşçilerin serbest dolaşımı Yerl. hakkı ve hizm. sun. serb. * Sermayenin serbest dolaşımı Kamu ihaleleri Şirketler hukuku Fikri mülkiyet hukuku Rekabet politikası Mali hizmetler Bilgi toplumu ve medya Tarım ve kırsal kalkınma Gıda güv. veter.ve bitki sağ.pol. Balıkçılık Ulaştırma politikası Enerji Vergilendirme Ekonomik ve parasal politika İstatistik*