DÜNYADA Kİ ÇÖLLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Advertisements

BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
Basınç ve Rüzgarlar şubat.
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
İkimin Temel Elemanı: SICAKLIK
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
Doğu Anadolu Bölgesi.
EKVATORAL İKLİM.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
RÜZGAR Yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan hava hareketlerine RÜZGAR denir.
DÜNYA’DA GÖRÜLEN İKLİMLER VE ÖZELLİKLERİ
NEM VE YAĞIŞ şubat.
KONU:DÜNYADAKİ İKLİM TİPLERİ
Bitki Örtüsü.
İKLİM TİPLERİ.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Hazırlayan:özlem sarı sınıf:8-c no:591
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
DÜNYADA GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
1. KURAK VE YARIKURAK BÖLGELER JEOMORFOLOJİSİNİN TEMEL BİLGİLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
İklim elemanlarından SICAKLIK
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜM KONU:MAKRO ve MİKRO KLİMA ALANLARI Öğretmen:Yrd. Doç. Dr. Zerrin Karakuzulu.
DÜNYA BİR KAĞIDA NASILSIĞAR?
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
Türkmenistanlılar.
İKLİMLER VE İNSANLAR.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
OKYANUSYA KITASI.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
Bulut çeşıtlerı.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Türkiye’de iklim elemanları
BASINÇ VE RÜZGARLAR.
RÜZGARLAR.
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
6. BÖLÜM I. DÜNYA İKLİMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
BİTKİLERİN SU İSTEKLERİ NEM VE YAĞIŞ
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Sunum transkripti:

DÜNYADA Kİ ÇÖLLER

ÇÖL : Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir tabirdir. Sanılanın aksine Antartika ve Grönland'ın büyük bölümünde çöl tabirinin içine girer yani "çöl" kelimesi sadece sıcak bölgeleri değil soğuk ve kurak bölgeler için de kullanılır.

Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar. Su ve besin çok nadirdir, sıcaklık dramatik bir şekilde değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur. Bu sorunları aşmak için çok çeşitli fizyolojik ve davranışsal uyumlar evrimleşmiştir. Sıcak çöllerde çoğu hayvan küçüktür, günün en sıcak saatlerini bitkilerin altında ya da yer altında geçirirler, gece avlanır ve besin ararlar. Kanguru faresi gibi hayvanlar, besinlerde bulunan ve metabolizma sonucu ortaya çıkardıkları su (metabolik su) ile canlılıklarını devam ettirirler.

Çöller birer ekosistemlerdir ve çöl atmosferinin düşük nemliliği gece ve gündüz arasında çok büyük sıcaklık farklarının oluşmasına neden olur. Çöller, aldıkları yağışın miktarında büyük değişkenlik gösterebilirler. Yağışın zamanı da öngörülememektedir. Sıcak çöllerde toprakta organik madde miktarı az olmasına karşın mineraller bol miktarda bulunur. En gelişmişlerinde bile bitki örtüşü çok seyrektir ve toprak güneş ışınlarına ve rüzgara doğrudan maruz kalır. 

Dünyaca ünlü çöller, Kutuplar'ın çevresinde bulunan çöller ve  Kuzey Afrika'daBüyük Sahra,  Güney Afrika'da Kalahari, Asya'da Gobi,  Güney Amerika'da Atacama çölleridir. Büyük Sahra dünyadaki en büyük çöldür.

Büyük Sahra Çölü Fizikî Yapı Büyük Sahra’nın fizikî yapısı düzgün olup basittir. İlk çağlarda meydana gelen sert kayalardan teşekkül etmiştir. Yatay olarak uzanan bu tabaka, daha sonraları meydana gelmiş olan kumlu topraklarla örtülüdür. Büyük Sahra başlıca üç bölüme ayrılır: Bunlardan yüzeyde çıplak kayaların bulunduğu kısımlara "hamada"; kum ve köşeli çakıllarla kaplı kısımlara "serir"; yer yer kum tepelerinin meydana geldiği ince bir kum tabakası ile kaplanmış kısımlara da "erg" adı verilir.

İklim Büyük Sahra’nın iklimi tam bir kara iklimi özelliğini taşır İklim Büyük Sahra’nın iklimi tam bir kara iklimi özelliğini taşır. Sahra’nın bütününde günlük sıcaklık değişmeleri çok fazladır. Aşırı buharlaşma sebebiyle havada hemen hemen hiç nem bulunmaz. Rüzgârlar sürekli ve düzensiz eser. Pek ender rastlanan yağmurlar, şiddetli sağanaklar hâlindedir.

Gobi Çölü Gobi Çölü, Orta Asya'da, Moğolistan Cumhuriyetinin güneyi ve Çin'e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerinin yakınlarındaki bölgeleri de içine alan geniş çöl. Etrafını kayalık sıradağlar çevirmiştir Çölün uzunluğu 1600 km olup, genişliği 480–965 km arasında değişir.

Kalahari Çölü Kalahari Çölü, Afrika'nın Güneyinde, 22° ile 28° Güney enlemleri, 19° ile 24° Doğu boylamları arasında yer alan yarı çöl plato alanı.

Bölge geniş otlaklıklar, çalı ve ağaçlıklar ihtiva etmesine rağmen, yağış az olduğundan dolayı çöl denilmiştir. Bölgenin çok az bir kısmı bütün mevsimlerde çöl özelliği gösterir. Yıllık yağışlar kuzeydoğuda 600 mm'den Güneybatıda 130 mm'ye kadar değişiklik gösterir. Çok az yağış almasının sebebi, doğu doğrultusunda uzanan dağ sıralarının Hint Okyanusundan esen nemli rüzgarların etkisini azaltmasıdır.

DÜNYA ÇÖL HARİTASI

ÇÖLLERİN YÜZÖLÇÜMÜ Sırası Çöl Yer aldığı Kıta Yüzölçümü ( km² ) 1 Büyük Sahra Afrika 9.065.000 2 Arabistan Asya 1.300.000 3 Gobi 1.040.000 4 Kalahari 580.000 5 Büyük Kum Avustralya 414.000 6 Arizona Amerika 370.000 7 Taklamakan 320.000 8 Karakum 310.000 9 Namib 10 Tarr 260.000

BÜYÜK SAHRA ÇÖLÜ

GOBİ ÇÖLÜ

KALAHARİ ÇÖLÜ