KİMYASAL REAKSİYONLARLA İLGİLİ HESAPLAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kimyasal Tepkimelerde Hız
Advertisements

KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
GAZLAR.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Kimyasal tepkimeler.
Bölüm 8: EĞRİ UYDURMA Fizikte laboratuarda yapılan deneysel ölçümlerin ne kadar hata payı içerdiğini, veya belli teorik modellere ne kadar uyduğunu bilmek.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
Bileşikler ve Formülleri
KİMYANIN TEMEL KANUNLARI
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
Kimya Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi,
BÖLÜM 13 GAZ KARIŞIMLARI.
Elektrokimya Kimyasal olaylardan yararlanarak elektrik enerjisi elde etmeyi yada elektrik enerjisinden yararlanarak kimyasal olayları gerçekleştirmeyi.
Kimyasal maddeler. Mol kavramı. Denklem denkleştirme.
Exm: 8 mol N2 ile 12 mol H2 alınarak reaksiyona
Yogunluk ve yuzde bilesiminin soru cozumunde kullanilmasi:
PBL – 1 MDN 2016 MADENCİLİKTE TEMEL MÜHENDİSLİK PRATİĞİ (PBL)
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Kimyasal Tepkimeler.
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
KİMYASAL TEPKİMELER.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL TEPKİMELER.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
Bölüm 7: Matrisler Fizikte birçok problemin çözümü matris denklemleriyle ifade edilir. En çok karşılaşılan problem türleri iki başlıkta toplanabilir. Cebirsel.
Büşra Özdemir.
Basit Tepkime ve Denkleştirme
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
REAKSİYON HIZI.
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
STOKİYOMETRİ Kimyasal ve fiziksel değişmelerdeki kütle ve enerji değerlerinin, kimyasal prensipler ve mol kavramından çıkarılan bilgiler yardımıyla hesaplanmasına.
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
Denge; kapalı bir sistemde ve sabit sıcaklıkta gözlenebilir özelliklerin sabit kaldığı, gözlenemeyen olayların devam ettiği dinamik bir olaydır. DENGE.
Dengeye Etki eden Faktörler: Le Chatelier İlkesi
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
1 mol maddenin kütlesi=Mol kütlesi= MA g/mol
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Mol Kavramı Hafta 10.
3.HAFTA KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİSİ
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
Gazlar ve Gaz Kanunları
Harun TEKİN KİMYA GAZLAR Harun TEKİN KİMYA
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Kimyasal Reaksiyonlar
GENEL KİMYA 7. Konu: Kimyasal Reaksiyonlar, Kimyasal Eşitlikler, Kimyasal Tepkime Türleri, Kimyasal Hesaplamalar.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
Sunum transkripti:

KİMYASAL REAKSİYONLARLA İLGİLİ HESAPLAMALAR

DENKLEMLİ BASİT MİKTAR GEÇİŞLERİ ARDIŞIK REAKSİYONLARDA MİKTAR GEÇİŞLERİ AŞIRI MADDE PROBLEMLERİ KİMYASAL REAKSİYONLARIN VERİMİ ARI OLMAYAN MADDE İÇEREN PROBLEMLER DENKLEMLİ KABA FORMÜL VE MOLEKÜL FORMÜLÜ PROBLEMLERİ KİMYASAL TEPKİMELERDEN YARARLANILARAK MOL KÜTLESİ HESABI BULMA PROBLEMLERİ KİMYASAL REAKSİYON OLAN KARIŞIM PROBLEMLERİ

1.DENKLEMLİ BASİT MİKTAR GEÇİŞLERİ TANIM: Bir kimyasal tepkimede maddelerden birinin hacmi, kütlesi veya tanecik sayısı verilir ve tepkimedeki başka bir maddenin kütlesi, hacmi veya tanecik sayısı istenir.

YÖNTEM: Verilen nicelik mole çevrilir. İstenilen niceliği mol sayısı tepkime denklemi yardımıyla hesaplanır İstenilen molü istenilen birime çevrilir

m =n.M n =m/M m n = V/ 22,4 (NKA) V =n.22,4 mol mol V n = PV/ RT Kütle (m) n =m/M m n = V/ 22,4 (NKA) V =n.22,4 mol Hacim (v) mol V n = PV/ RT V= nRT/P Verilen madde İstenen madde Tanecik (n) N = n. NA N n = N /NA 1.adım 2.adım 3.adım

2.ARDIŞIK REAKSİYONLARDA MİKTAR GEÇİŞLERİ Tanım: Bir maddeyi elde etmek için birden fazla art arda gerçekleşen reaksiyonlar dizisine ardışık reaksiyonlar denir.

Yöntem: Denklemlerdeki giren ve çıkan (aynı maddenin) katsayılarının eşitlenmesi için gereli katsayılarla bütün denklem çarpılır. Daha sonra daha kolay görmek için taraf tarafa toplanabilir.

1.YOL x4 A + B C + D x2 2D + E F + 2G x1 4G + H E + Y 4A + 4B + E + H 4C + 2D + 2F + Y 4mol 4mol 1mol 1mol 4mol 2mol 2mol 1mol

3.AŞIRI MADDE PROBLEMLERİ Tanım: Bu problemde reaksiyona giren maddelerin ikisinin de miktarı verilir. Reaksiyona giren maddelerden biri tamamen tükenirken diğerinin tamamı reaksiyona girmez, bir kısmı artar. Artan bu miktar aşırıdır.

Yöntem: Tamamen kullanılan madde esas alınarak istenilenin hesaplanması gerekir.

Verilen miktarlar: 4mol 3mol ---- Tepkimeye giren: 4mol 2mol 6mol Tepkime 2A + B 3C Verilen miktarlar: 4mol 3mol ---- Tepkimeye giren: 4mol 2mol 6mol Tepkime sonucu: ----- 1mol 6mol A maddesi için; B maddesi için; C maddesi için Verilen: 4mol verilen: 3mol verilen: ---- Tepkiyen: 4mol tepkiyen: 2mol reaksiyon sonucu Artan : yok artan: 1mol oluşan : 6mol

4.KİMYASAL REAKSİYONLARIN VERİMİ Tanım : Bir kimyasal tepkimenin teorik olarak verimi; tepkime denklemine göre beklenildiği ve hesaplandığı miktarda ürün elde edilmesidir. Verilen tepkimede aksi belirtilmezse %100 verim elde edilir, diye kabul edilir.

Yöntem : Verilen denkleme göre verilen madde miktarları karşılaştırılır. Oluşan madde miktarının olması gereken madde miktarına oranının yüzde olarak hesaplanması bize o tepkimenin verimini verir.

Denklem: 2A 3B + 3C Veriler : 0,4mol 0,15mol %100 verimde: 0,4mol 0,6mol Oran: 0,6mol oluşması gerekirken 0,15mol oluşuyorsa 100mol “ “ x mol oluşur x = 25 Buna göre tepkimenin verimi % 25 tir.

5.ARI OLMAYAN MADDE İÇEREN PROBLEMLER Tanım : Doğada hatta neredeyse laboratuarlarda bile %100 arı madde yoktur. Bu gibi maddelerle yapılan tepkimelerin hesaplanmasına denir.

Yöntem : Verilen miktar ve yüzde arılıktan ne kadar arı madde bulunduğu hesaplanır. Denkleme göre işlem yapılır.

2-Denkleştirilmiş tepkimede; 1-Verilen miktar . Arılık yüzdesi / 100 = arı madde miktarı 2-Denkleştirilmiş tepkimede; Denklemdeki miktar istenen madde miktarı Arı madde miktarı X X: istenen maddeden oluşan miktar

6-DENKLEMLİ KABA FORMÜL VE MOLEKÜL FORMÜLÜ PROBLEMLERİ Tanım: Verilen denklemlerde belirtilmemiş maddenin formülünü isteyen problemlerdir

Yöntem: Verilen bilgilere göre denklem kurulur. Verilen madde miktarları en küçük tam sayı olacak şekilde sadeleştirilerek mol sayısına çevrilir. Tepkimedeki atom sayısı denkliğinden yararlanılarak formülü bilinmeyen bileşiğin kaba formülü bulunur.

2An +Bn 2A2B C2 3An 2D 2n=4 n=2 D 2CAз

KİMYASAL TEPKİMELERDEN YARARLANILARAK MOL KÜTLESİ HESABI BULMA PROBLEMLERİ Tanım: Verilen tepkimelerde bazı yasaları kullanarak miktarı belirtilmemiş olan maddenin mol kütlesini bulmamızı sağlar

Yöntem: Kimyasal tepkimede kütlenin ve atom sayılarının korunumu ilkesinden yaralanılarak istenilen bulunur.

A + B C + D 8 g 4g 3g X 8 + 4 = 3 + X X = 9g

KİMYASAL REAKSİYON OLAN KARIŞIM PROBLEMLERİ Tanım: En az iki maddeden oluşan karışım ile ayrı bir maddenin ortama ilave edilmesiyle oluşan kimyasal tepkimeler ve elde edilen sonuçlardır.

Yöntem: İlk önce karışımda hangi maddenin reaksiyona girdiği tespit edilir. Ayrı ayrı denklem yazılarak sonuç elde edilir.

Karışım İlave edilen Reaksiyon veren A ve B C A, B, C Denklemler: A + C D + E B + 2C E Denklemler denkleştirilir. Soruda verilenlere göre iki bilinmeyenli iki denklem kurulur.

NOT: BU YÖNTEMLERİN HEPSİ O KONULARIN EN GENEL YÖNTEM ŞEKİLLERİDİR. YÖNTEMLER HER SORUYA GÖRE DEĞİŞEBİLİR VE ÇOĞALTILABİLİR.