MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu sunu adresinden indirilmiştir.
Advertisements

Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
MEŞRUTİYET DÖNEMİ OSMANLI HUKUKU
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI
HAZIRLAYAN:HEYBET KAPALIGÖZ
SALTANATIN KALDIRILMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
1921 ANAYASASI.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR

Yeni Osmanlılar Fuat Paşa ve Ali Paşa Süveyş Kanalı’nın Açılması(1869) İngiltere ve Fransa için Mısır’ın önemi.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
Tanzimat ve Islahat Fermanları
TÜRK ANAYASALARININ “KUVVETLER AYRILIĞI” YÖNÜNDEN MUKAYESESİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
TÜRK MODERNLEŞME TARİHİ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde;
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
Türkiye'de çok partili sisteme geçişi tartışınız
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
I.BALKAN SAVAŞI.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908.
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
Cumhuriyet Bayramınız
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini uygulamaya çalıştılar.

Tanzimat döneminde Avrupa’da yetişmiş Osmanlı aydınları bu hakların yeterli olmadığını ileri sürerek anayasalı ve meclis yönetimi olan Meşrutiyeti savunmuşlardır.

GENÇ OSMANLILAR Yönetime karşı teşkilatlı ilk muhalefet hareketidir. Bu cemiyetin sabit bir merkezi, şubeleri veya bir siyasi liderleri yoktur.

CEMİYETİN PROGRAMLARI Osmanlı toplumuna eşit haklar verilmesi Bu hakların kanun güvencesinde olması Vatanseverlik hissi ile fertlerin birbirine bağlı olması Meşrutiyet idaresinin kurulması

Bu cemiyet amaçlarının tam anlamıyla gerçekleştirmiş olmasa da Meşrutiyetin ilanında ve anayasanın hazırlanmasında başarılı olarak genel anlamda ilk demokratik fikirlerin oluşmasını sağlamışlardır.

I. Meşrutiyetin İlanı Osmanlı Devleti’nde Balkan Bunalımı yaşandığı, taht değişikliklerinin görüldüğü bunalımlı bir dönemde Avrupalı devletlerin Osmanlı’nın iç işlerine karışmak amacıyla İstanbul Konferansını topladıkları sırada II. Abdülhamit tarafından Meşrutiyet ilan edilmiştir(1876).

I. Meşrutiyetin ilanından hemen sonra seçim çalışmalarına başlandı I. Meşrutiyetin ilanından hemen sonra seçim çalışmalarına başlandı. 20 Mart 1877’de açılan mecliste azınlık milletvekilleri de bulunuyordu. Bu durum demokratik bir yönetim sergilenmesi için uygun bir ortam oluşturuyordu.

Ancak Osmanlı’da sosyal yapı buna alışık olmadığı için azınlıklar yine dış baskılara göre hareket etmiş ve meclisin etnik ve kültürel farklılıkları bir çatı altında birleştirmesine engel olmuştur.

Kanunuesasİ I. Meşrutiyet döneminde meclisin çalışma şekli ve padişahın yetkileri Kanunuesasi ile belirlenmiştir. Bir geçiş devri anayasasıdır.

kanunuesasİ’nİn bazI maddelerİ Meclisi açma kapama yetkisi padişaha aittir. Yürütme yetkisi başında padişahın bulunduğu Bakanlar Kurulu’na aittir. Hükümet, icraatlarında Meclise değil padişaha karşı sorumludur.

Padişah başbakan ve bakanları gerektiğinde görevden alabilir. Yargı gücü bağımsızdır. Meclisin çıkardığı kanunlarda son söz padişahındır.

Kanunuesasİnİn önemİ Halk seçme ve seçilme hakkına sahip oldu Osmanlı’da ilk parlamento kuruldu(meşruti yönetim). Kişisel haklar anayasanın garantisi altına alınmıştır. Türk tarihinin ilk anayasasıdır.

NOT: Meşrutiyet yönetimine; Genç Osmanlılar ve bazı devlet adamlarının baskısıyla geçildiği için II. Abdülhamit hazırlanan anayasaya müdahale ederek meclisin yetkilerini kısıtlamıştır.

meclİs-İ umumİ Ayan ve Mebusan meclisi’nden oluşmaktadır. Ayan Meclisi üyeleri padişah tarafından seçilirdi. Mebusan Meclisi üyeleri halk tarafından seçilirdi.

1878’de Osmanlı-Rus Savaşları esnasında II 1878’de Osmanlı-Rus Savaşları esnasında II. Abdülhamit Kanunuesasinin kendisine verdiği yetkilere dayanarak Meşrutiyet İdaresine son verdi.

II. meşrutİyet İttihat ve Terakki Cemiyeti İngiltere ve Fransa’nın devleti paylaşmak istediklerini düşündükleri için kurtuluşu Meşrutiyet idaresinde bulmuşlardır.

Bunun için Makedonya’da İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin desteklediği isyanlar çıkmıştır. Bu isyanların engellenememesi üzerine II. Abdülhamit 23 Mayıs 1908’de II. Meşrutiyet’i ilan etti.

NOT: II. Meşrutiyet Döneminde ilk kez çok partili siyasi hayata geçilmiştir. Yeniden seçimler yapılmış ve Mebusan Meclisi açılmıştır.

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ PARTİLERİ 1908 Seçimlerinde çoğunluğu sağlayan ittihat ve terakki cemiyeti hükümet iç işlerine karışması birçok aydını rahatsız etmiş ve muhalefetin doğmasına sebep olmuştur.

Hürriyet ve İtilaf Fırkası Osmanlı Ahrar Fırkası İttihat ve Terakki’nin karşısına birtakım partiler çıkmıştır. Bu partiler şunlardır: Hürriyet ve İtilaf Fırkası Osmanlı Ahrar Fırkası Osmanlı Demokrat Fırkası Fedekaran-ı Millet Cemiyeti

Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu karışık durumdan faydalanan Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmiştir.

İç karışıklıkların son bulmaması ve devlet otoritesinin sağlanamaması rejim karşıtı isyanlara sebep olmuştur. (31 Mart Vakası)

31 Mart Vakası sonrasında Mebusan Meclisi Kanunuesaside bazı değişiklikler yaparak II. Abdülhamit’i tahttan indirerek V. Mehmet Reşat’ı padişah yapmıştır.