ÇEKOİST IŞIL ÖZBAYIR NİLAY SEVİL ATICI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
BİLGİ TOPLUMU KENTLERİ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
Middle East Technical University
Sayısal Uçurum: Türkiye'deki Durum ve Mücadelede Uygulanabilecek
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Sayısal Uçurum Üzerine Karşılaştırılmalı Bir İnceleme
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Neler Var ? Şimdi Neredeyiz? 2020’ de Neler Olacak?
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Bilişim Şuraları, Teknoloji Politikaları ve Eğitim
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
Öğretmen Yetkinlikleri
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Prof. Dr. Nilüfer Narlı Değerlendirme 14 Nisan 2009.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
İNTERNETİN KULLANIM ALANLARI
Türkiye’de Eğitimin Kalitesi ve Eşitlik
Kooperatifler ve 2012 Birleşmiş Milletler Uluslararası Kooperatif Yılı Simel Eşim Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatif Bölüm Şefi.
CEYHAN TUTALOĞLU BEKİR SITKI YILDIZ
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
SAYISAL UÇURUM Dünya’da ve Türkiye’de Durum
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
-MUHAMMED ETOVSKI SALİH ÜSTÜNDAĞ PES’12 DİJİTAL BÖLÜNME.
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Temel Bilgi Teknolojileri
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Yeni Medya Teknolojileri ve Modernleşme
  Albany New York Eyalet Universitesi, Birleşmiş Milletler Küresel Sağlık ve Ulusal Hukuk Birliği Merkezi Bu Program Uluslarası Ögrenciler için sunulmuş.
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ
Küresel Kamusal Mallar
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

ÇEKOİST 2006463071 IŞIL ÖZBAYIR 2006463014 NİLAY SEVİL ATICI 2006463006 SELMA AKINCI

DİJİTAL BÖLÜNME

Giriş Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) hızla yaygınlaşmakta ve toplumun her kesimini etkisi altına almaktadır. Ancak öte yandan bu teknolojilere erişim konusunda toplumlar arasında veya bir toplumdaki gruplar arasında eşitsizliklerin yaşandığı da gözlenmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimde yaşanan eşitsizlikler bilişim alanına “dijital uçurum, sayısal bölünme, sayısal eşitsizlik” gibi kavramların girmesi sonucunu doğurmuştur.

Dijital bölünme kavramı Dijital bölünme en basit tanımıyla dijital teknolojinin faydalarından yararlananlar ile yararlanamayanlar arasındaki uçurum olarak ifade edilebilir.

Bir başka deyişle; Değişik coğrafi alanlarda sosyo-ekonomik koşullar bakımından farklılık gösteren ticari işletmeler ve bireylerin, bilgi ve haberleşme teknolojilerine erişim imkanı ile internet kullanım amacına yönelik geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

Dijital bölünmenin birbirini kuşatan farklı bakış açıları da değerlendirilmektedir.Bunlar: Küresel Bölünme: Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki İnternet’e erişim farkları. Sosyal Bölünme: Aynı ülke içinde bilgi zengini ve bilgi fakiri arasındaki uçurum. Demokratik Bölünme: Sayısal kaynakları dikkatleri çekebilmek, harekete geçebilmek ve katılım sağlamak için kullananlar ve kullanmayanlar arasındaki uçurum.

Dijital bölünmenin aşamaları Ekonomik bölünme Kullanılabilirlik bölünmesi Yetkinlik bölünmesi

Ekonomik bölünme

Kullanılabilirlik bölünmesi

Yetkinlik bölünmesi

Dijital uçurumun üç düzeyi Bireysel Kurumsal Küresel

Dijital bölünme;

Dijital bölünme;

Dijital bölünme;

Ayrıca,

Dijital bölünmeyi azaltmanın önemi OECD üyesi ülkeler çeşitli yollarla sayısal eşitsizliği gidermeye çalışmaktadırlar. Bu politikalar; Genel politikalar, Bireylere ve hanelere teknolojinin yaygınlaştırılması, İşyerlerine teknolojinin yaygınlaştırılması, Devlet geliştirme ve uygulama projelerinin başlatılması, Eğitim ve öğretim girişimlerinin başlatılması ve Uluslar arası işbirliği oluşturulması olarak gruplandırılmaktadır.

Dijital Bölünme ve Uluslar Arası Çalışmalar Dijital bölünme konusu, son dönemde yapılan uluslararası zirvelerde tartışılmakta, ülkeler bu konu için kendi ulusal politikalarını belirlemeye çalışmaktadırlar.

Dijital bölünmede Türkiye’nin yeri 2010 yılı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilen Hanehalkı Bilişim Teknolojileri kullanım Araştırması sonuçlarına göre hanelerin %41,6’sı İnternet erişim imkânına sahiptir. Bu oran 2009 yılının aynı ayında %30’du. Araştırma sonuçlarına göre 16-74 yaş grubundaki bireylerde bilgisayar ve İnternet kullanım oranları sırasıyla erkeklerde %53,4 ve %51,8, kadınlarda %33,2 ve %31,7’dir. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), bilişim yaygınlığı bakımından Türkiye’yi 171 ülke arasında 72. sırada göstermektedir.

Dijital bölünmede Türkiye’nin yeri Türkiye’de gerek dijital bölünme, gerekse bilgi uçurumu konusunda, nüfus yoğunluğu ve GSYH’nın paylaşımı temelli ciddi sorunlar var. Küresel ölçekte “orta halli” bir durumdayız, ama AB ölçeğinde alt sıralarda bulunuyoruz. Ulusal ölçekte ise gerek sosyal katmanlar, gerek yaş ve cinsiyet grupları, gerekse bölgeler arasında ciddi bir eşitsizlik bulunuyor.

Sonuç ve öneriler Dijital uçurum, ABD’den Avrupa Birliği’ne kadar birçok ülkede önemli sorunlardan biridir.

Sonuç ve öneriler Sorun Türkiye açısından değerlendirildiğinde, BİT’nin gelir gruplarına ve eğitim düzeylerine göre dağılımı, düşük eğitim ve gelir düzeyindeki insanların BİT’den yeterince yararlanamadıklarını göstermektedir.Bu nedenle, BİT’ne erişimde ve kullanımdaki eşitsizlikleri önlemeye yönelik her türlü politikanın aynı zamanda toplumda daha adil bir gelir dağılımı amacına hizmet edebileceği unutulmamalıdır.

Sonuç ve öneriler Dijital uçurum sorunu dikkate alındığında BİT konusundaki ulusal politikaların temel noktası, daha çok kişiye erişim olanağı sağlayacak projeler geliştirmek olmalıdır. Çünkü, BİT’nin olumlu etkileri makroekonomik düzeyde bu teknolojilerin toplumun bütün katmanlarına yayılabilmesiyle ortaya çıkabilir.

Dinlediğiniz için teşekkür ederim :):):)