A NLAM B AKıMıNDAN A NLATıM B OZUKLUKLARı MUSTAFA AKGÜL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Advertisements

ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
AMAN BU OYUN HİÇ BİTMESİN... Berber, sokakta oynayan çocuklardan birini çağırdı ve o gelince cebinden biri beş milyonluk, öteki beşyüzbinlik iki banknot.
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
OKTAY TUNCER hayatımızda noktalama işaretleri....
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
FİİLİMSİLER 8.SINIF EBRU GÜNAY   Türkçe Öğretmenliği 2. SINIF(İ.Ö)
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
tarafından yayınlanmaktadır.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
Sıfatlar Salim erer
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Enes Karaağaç Bilgisayar I Onuncu Grup.
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
*Kulağıma eğilerek alçak sesle bir şeyler fısıldadı. Geçmişteki hatıralardan bir şikayetim yok diye fısıldadı. *Sana söyleyeceğim bu gizli sırlarımı.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
HAZIRLAYAN: ABDULMUTTALİP KÖKSAL
ZARF (BELİRTEÇ).
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
Arzu ATASOY Türkçe Eğitimi Bölümü
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
SAKAL ÜZERİNE Atatürk Amasya ziyaretinde
l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU ll) YAPISAL ANLATIM BOZUKLUĞU
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Benim adım Balerin Bebek.
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI MUSTAFA BULUT.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Hazırlayan: Rıdvan Gezici Onuncu Grup Bilgisayar I Dersi Konu Hakkında: Sözcükte anlam konusunun öğrencilere nasıl anlatılacağı. Konunun içeriği ve konu.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.
=>YAZIM KURALLARI<=
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI-2
 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
ANLATIM BOZUKLUKLARI. ANLAM BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI 1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Doğru Anlatımın Önemi Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan bir araçtır. Dolayısıyla insanlar arası.
ANLATIM BOZUKLUKLARI. Dilin kurallara ve anlatım ilkelerine aykırı kullanılmasından kaynaklanan bozukluklara anlatım bozukluğu denir. İkiye ayrılır: A.Sözcük.
1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
Anlatım Bozuklukları-1 KURAL DİKİCİ TÜRKÇE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
SINAVLARDA BAŞARILI OLMA YOLLARI
KARAYOLUNUN KULLANILMASI 1-KARAYOLUNDA TRAFİĞİN AKIŞI.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sınav Türleri: Uzun Yanıtlı ve Kısa Yanıtlı
Sunum transkripti:

A NLAM B AKıMıNDAN A NLATıM B OZUKLUKLARı MUSTAFA AKGÜL

1.1.G EREKSIZ S ÖZCÜK K ULLANMA Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar. *Kulağıma eğilerek alçak sesle bir şeyler fısıldadı. *Bu yol yaya yürümekle bitecek gibi değil. *Onlar da beş yıldır karşılıklı mektuplaşıyorlar. *Geçmişteki hatıralardan bir şikâyetim yok 2

ANLAM BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI Gereksiz Sözcük Kullanma Sözcükleri birbiriyle karıştırma Sözcüğün Yapısındaki Yanlışlık Sözcükleri Yanlış Anlamda Kullanma Yerinde Kullanılmayan Sözcük veya Öğeler 3

1.2.S ÖZCÜKLERI BIRBIRIYLE KARıŞTıRMA Anlamları veya yazılışları çok benzer olan sözcüklerin karıştırılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar. *Geri kalmışlık Türkiye'ye özel bir durum değil. *Bu binalar gerçekten çok yaklaşık yapılmış. *Size birazdan düğün resimlerini göstereceğim. *Bir öğrenci sınıfta kalmışsa onun sınıfı geçmesini güçlendiren nedenleri araştırmak gerekir

1.3.S ÖZCÜKLERI Y ANLıŞ A NLAMDA K ULLANMA Sözcük anlamlarıSözcük anlamlarına uygun yerde kullanılmadığı zaman ya da yanlış anlama gelecek şekilde kullanıldığında anlatım bozukluğu doğar. *Bu onların bolluğa düştükleri zaman bile savurganlık etmelerine yol açar. *Şimdi size yarın yayınlanacak programlardan bazılarını hatırlatıyoruz. *Bence sizin bu sınavı kaybetme şansınız hiç yok. *Alınan bunca borç Türkiye'nin Avrupa'ya bağımlı olmasını sağladı

1.4.S ÖZCÜĞÜN Y APıSıNDAKI Y ANLıŞLıKS ÖZCÜĞÜN Y APıSı Bir sözcük dilbilgisi kurallarına aykırı türetilirse anlatım bozukluğu doğar. *Mehmet Efendi on beş yıldır bakkalcılık yapıyor. *Yiyecekleri kokturmuşsun. *Bölgevi sorunlar artıyor. *Her şeyi pahalılandırmışsınız. *Bilinçleşmenin gerçekleşmesini eğitim sağlayacaktır.dilbilgisianlatım bozukluğueğitim

1.5.Y ERINDE K ULLANıLMAYAN S ÖZCÜK VEYA Ö ĞELER Bir sözcüğün cümlenin akışına veya anlamına uygun yerde kullanılmaması anlatım bozukluğuna yol açar. *Hakan çok iyi futbolcu ama fazla topla oynuyor. *Bu çocuk seneye yüksek inşaat mühendisi olacak. *Eski Adana milletvekillerinden biri daha ölmüş. *Günde kırk kere limonlu salatalık turşusu satan dükkâna uğrardı

KONU ÖZETİ  1.1.Gereksiz Sözcük Kullanma  1.2.Sözcükleri birbiriyle karıştırma  1.3.Sözcükleri Yanlış Anlamda Kullanma  1.4.Sözcüğün Yapısındaki YanlışlıkSözcüğün Yapısı  1.5.Yerinde Kullanılmayan Sözcük veya ÖğelerÖğe

KAYNAKÇA (2012, aralık 07). adresinden alınmıştır