Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEMİZLİK MALZEMELERİ VE DOĞRU KULLANIMI
Advertisements

Hazırlayan Rukiye Çoğal
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Yüzey Aktif Maddeler.
SABUN ve DETERJAN KİRLERİ NASIL TEMİZLER?
HAYATIMIZDA KİMYA RUKİYE ÇOĞAL.
Bileşikler ve Formülleri
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ.
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Bileşikler ve Formülleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
Kimyasal Bağlar.
HAYATIMIZDA KİMYA KİMYA PROJE ÖDEVİ 9/H Ruhullah Mehdi Ayaztekin 600 Şafak Ergün 670
Lipitlerin sudaki davranışları
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
ASİT_! BAZLAR_!.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
YEDİNCİ HAFTA Deterjanlar, asitler ve temizleme tozları. 1.
ÇAMAŞIR SODASI VE ÇAMAŞIR SUYU
HAYATIMIZDA KİMYA RUKİYE ÇOĞAL.
HAZIRLAYAN: TUBA DALĞA
ASİT_! BAZLAR_!.
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
ASİTLER VE BAZLAR.
Bileşikler ve Formülleri
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
ewa
Temizlik Malzemeleri. Temizlik Malzemeleri(1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ.
Deterjan, “temizleyici” anlamına gelir. Bu ad altında piyasaya sürülen ürünlerde, sabundakine benzer şekilde, bir ucu hidrofil, diğer ucu hidrofob olan.
Temizlik Malzemeleri (1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ ve benzeri maddelerin.
Kimya dilinde yağ asidi tuzlarına genel olarak sabun denir. Piyasada yaygın olarak bulunan sabun, yağın NaOH ile etkileşmesinden elde edilir. Yani kalıplar.
AD:HURİYE SOYAD:AKIŞ NO: KONU:HAYATIMIZDAKİ KİMYA
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
KİMYASAL TEMİZLİK MALZEMELERİ VE DOĞRU KULLANIMI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
SU KİMYASI VE SU ARITIMI
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazların Genel Özellikleri ve Günlük Yaşamdan Örnekleri Asitlerin Genel Özellikleri Bazların Genel Özellikleri Günlük Hayatta.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu Temizlik Malzemeleri Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu

Sabun Genel olarak şekilde reaksiyonla elde edilir sabunlar. Bir molekül yağ asidinin  üç mol sodyum hidroksitle reaksiyonundan üç mol sabun ve bir mol gliresin oluşur.

Şekilde görüldüğü gibi bir yapıya sahiptir sabunlar Şekilde görüldüğü gibi bir yapıya sahiptir sabunlar. Sodyumun bulunduğu kısım baş kısım (hidrofil) suyu seven kısımdır. Geri kalan kısım ise kuyruk kısım(hidrofobdur) bu kısım da suyu sevmeyen kısımdır.

Hidrofob kısım yağa tutunur, hidrofil kısım ise suya tutunur ve bu şekilde yağ yüzeyden arındırılmış olur.

Sabunun bir dez avantajı vardır o da sert sularda temizleme özelliği göstermezler. Sert sularda bulunan kalsiyum artı iki iyonu yukarıdaki şekilde görünen sondyum stearat ile reaksiyona girerek kalsiyum stearat katısını oluşturarak çökelek oluşturuyor. 2(C17 H35 – COO-Na+) + Ca+ Ca(C17H35-COO)2 + Na+ Sodyum stearat Kalsiyum stearat

Deterjanlar Deterjanlar çok karmaşık organik reaksiyonlar sonucu petrolun türevlerinde elde edilirler. Yapısal olarak sabunlarda olduğu gibi hidrofob ve hidrofil kısımlara sahiptirler. Ayrıca hidrofil kısım polar, hidrofob kısım ise apolardır.

Sabuna Göre Deterjan Avantajlar Dez avantajar Sabunlar sert sularda temizleme özelliği göstermezken deterjanlar sert sularda da temizleme özelliğine sahiptir. Yapısında benzen halkası bulunduğundan dolaya mikro organizmalar tarafından parçalanamaz ve çevreye zarar verirler. El ve yüzde kullanıldığı taktirde cilt de tahrişe sebep olurlar.

Çamaşır Sodası Çamaşır sodası sodyum karbonat bileşiğidir. Pek çok yağ ve petrol ürününü temizleme özelliğine sahiptir.

Yukarıdaki reaksiyon sonucu çamaşır sodası ile su tepkimeye girerek sodyum hidroksit oluşturur. Oluşan sodyum hidroksitle de yağ reaksiyona girerek sabunu oluşturur. Bu şekilde de yüzey yağdan yemizlenmiş olur.

Çamaşır Suyu

Çamaşır suyu (NaClO) bilinen en önemli ağartıcılardan biridir Çamaşır suyu (NaClO) bilinen en önemli ağartıcılardan biridir. Çamaşı sodasında bulunan Cl atomu çok yüksetgendir. Bilindiği üzere baya da bulunan karbon atomları arasında çift bağ mevcuttur. Yükseltgen olan klor atomu karbon atomları arasında bulunan çift bağı açarak boyanın suda çözünmesine neden olur.

Cl Zehirlenmesi Tuz ruhu (HCl) ve çamaşır suyu (NaClO) birbirine karıştırıldığı zaman açığa Cl gazı cıkmaktadır ve açığa çıkan Cl gaz solunduğunda vücut da büyük hasara neden olmaktadır. Cl gazının açığa çıkma reaksiyonu şu şekildedir. NaClO + HCl NaOH + Cl2