“Son Çocukluk Dönemi” Nurçin Eğercioğlu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Advertisements

Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Kızlarda en yüksek boy uzama hızına göre
Bedensel Büyüme & Gelişme
ERGENLİK DÖNEMİNDE YAŞANAN FİZİKSEL DEĞİŞİMLER
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
BÜYÜME VE GELİŞME.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
BEDENSEL GELİŞİM Prof. Dr. Kurtman ERSANLI.
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Çocuğun başarısını yükseltmede ailenin rolü
Fiziksel ve Psikomotor (devinimsel) Gelişim
Kas Sistemi.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
Mutlu bir çocuk yetiştirmek için…
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
HAREKETLİ VARLIKLARI GÖZLEMLİYORUM
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
Bili ş sel Geli ş im ve Dil Geli ş imi.  Giri ş  Büyüme ve Geli ş im  Geli ş im Dönemleri ve Geli ş imin Temel İ lkeleri  Geli ş im Alanları  Erken.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
OKUL ÖNCESİNİ YAYGINLAŞTIRMA
ERKEKLERDE GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
FİZİKSEL GELİŞİM  Fiziksel gelişim bedensel ve psiko-motor (devimsel) gelişim olmak üzere iki başlık altında incelenebilir.  Bedensel gelişim, vücudun.
DENGELİ BESLENME.
GAZBETON.
0-6 yaş çocukların fiziksel gelişimi
MONOHİBRİT ÇAPRAZLAMA
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.
DOÇ. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
ERGENLİK DÖNEMİ(12-18 YAŞ)
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Ergenlik Döneminin Genel Özellikleri
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
BEDENSEL VE DEVİNSEL GELİŞİM
OSTEOPOROZ Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Tendon Dokusu Kas grubunda yaralanma olasılığı olan diğer bir doku ise, kasları kemiklere bağlayan tendondur Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet.
Özel Eğitim Öğretmenliği Programı Öğretim Yılı Güz Yarıyılı AÖE 105 ÇOCUK GELİŞİMİ Dr. Ayşegül Ergül.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
GELİŞİM.
OMURGALI CANLILAR.
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Sunum transkripti:

“Son Çocukluk Dönemi” Nurçin Eğercioğlu Bakırköy Belediyesi Ana – Baba Okulu “Son Çocukluk Dönemi” Nurçin Eğercioğlu

Fiziksel gelişim 6 yaş: BEBEKSİ değil Süt dişleri dökülür Fiziksel büyüme-gelişme yavaş Kas dokusu gelişimi hızlı Kemikler sertleşme “Büyüme ağrıları” İlkokul çocuğunun 6 yaşla beraber yüz ifadesi değişir Bebeksi ifadeleri kaybolur. Süt dişleri dökülür Bu nedenle bu dönemde çocuğun kalsiyum ve fosfordan zengin besinlere ihtiyaç duyar Bedenin ve hareketlerin gelişimi: motor gelişim nedenle kaslarla iskeletin birbirine uyuşması sırasında "büyüme ağrıları" görülür. Büyük kas becerilerinin yanı sıra, küçük kas becerilerinde de yaşla artan düzenli ve sürekli gelişme, olgunlaşma söz konusudur İlkokul 1. sınıfta çocuklar yazı yazmayı öğrenecek gelişim düzeyine ulaşırlar. Yazıyı belli bir hızla yazabilmek, satıra dizmek, uygun büyüklükte yazabilmek küçük kasların kontrolünü kazanmakla olur Oturmak yerine koşmayı, saklambacı, sek sek, bisiklete binmek ister Ergenlik öncesine kadar erkekler kızlardan daha uzun ve ağırdır Çocuğun boy ve kilosu, beslenme bakım kadar genetik yapı ile kültürel farklılıklarla da ilişkilidir. Yüzyılımızda çocuklar daha erken olgunlaşıp daha erken buluğa eriyorlar. Buluğa erme yaşı eskiden 13-14 iken şimdi 10-11 olmuştur.

Fiziksel Gelişim Büyük kas becerileri + Küçük kas becerileri Sürekli canlı & hareketli Ergenlik öncesine kadar erkekler <kızlardan daha uzun & ağır

Fiziksel Gelişim Buluğa erme yaşı: 10-11

Psikososyal gelişim Bireyselleşme Oyun ilgi evden sokağa kaymıştır Bu dönemde çocuk, bireyselleşmenin adımlarını atarak, bir birey olarak toplumda yer almaya başlar.

Zihinsel gelişim Hayal kurma Canlandırma Espri yetenekleri 5 yaş sağ-sol kavramı Başkasının sağ-sol kavramı Çocuğun zihinsel ve sosyal becerileri, hayal kurma, canlandırma ve espri yetenekleri gelişir. Bu dönem çocuğu sürekli canlı ve hareketlidir 5 yaşındaki çocuk sağ-sol kavramını öğrenir Ama kendinizin sağınızı-solunuzu sorarsanız bilemez İlkokul dönemindeki çocuk bunu gösterebilir 8-9 yaşından önce çocuklar kuralların nedenini, anlamadan ya da farkında olmadan ailelerinden, çevrelerinden öğrenirler.

Zihinsel gelişim <8-9 yaş kuralların nedenini anlamaz 9-10 yaş kuralların nedenini ve anlamını fark etme

Zihinsel gelişim Temel matematik Fizik prensipleri Yıldızları, gezegenleri,güneş sistemini merak temel matematik ve fizik prensipleri öğrenilebilecek düzeye ulaşır. Hiç görmediği yerlere hiç karşılaşmadığı insanlar hakkında düşünür. Yıldızları, gezegenleri,güneş sistemini merak eder. Hayal kurar, canlandırır ve espri yetenekleri gelişir.

Dil Gelişimi Kendini ifade oyun İlkokul sonu: 50. 000 sözcük Daha uzun & karmaşık cümleler Niçin, ne, nasıl soruları Okul çağı çocuğunun konuşmasında da belirgin gelişmeler olur, sözcük dağarcığı genişler ve ilkokulu bitiren çocuğun 50. 000 sözcük bildiği varsayıl İlkokul dönemindeki çocuk . dili kendini ifade için kullanmaz. Düşünce ve duygularını direk oturup konuşmaz Ancak çocuğun en zor öğrendiği kavram ölüm kavramıdır

Şekil Boyut Uzaklık Sayı Zaman

Eşitliğe dayalı bir ilişki OKUL Arkadaşlık Eşitliğe dayalı bir ilişki

Sosyal beceriler Girişken Kendini kontrol etme (duygu, davranış) Oyun başlatma Oyuna girebilme Duyguları anlatabilme Kendini kontrol etme (duygu, davranış) Empati İşbirliği

OKUL Amaç Öğrencilerin gelişimine en üst düzeyde katkı sağlamak Bir üst eğitim kurumuna hazırlamak Hayata hazırlamak Çalışanlar: ÖĞRETMEN

Öğretmen Öğrenci merkezli uzaklaşmak Tek bakış açısı herkes Eskiden bir çoğunuzun çağında öğretmenden korkkarıdınız bir çoğunuz çekinirdiniz ama severdiniz. Herkesin yıllar sonra unutamadığı gidip ellerini öptüğü bir ilkokul öğretmeni vardır. Am aslında şimdilerde çocuklar öğretmenden sizin kadar çekinmiyor, tıpkkı şimdilerde anne baba olarak sizin kendi anne babanızdan çekindğiniz kadar sizden çekinmedikleri gibi, sonra gerçekten de eyimli iyi bir öğretmense orasının bir okul olduğunu ve kuralları olduğunu çocukta otturturuyor. Çocuğun bu fazla işine gelmiyro. O zaman başlıyor ağlamaya, sızlamaya gitmicem işte ler başlıyor çünkü neden çocuk evde her istediğinin olmasına alışmış orda her istediği olmadığı öğretmen sağlam kuralları tutarlı bir şekilde uygulayan biri olduğunda çocuk kuralları delmek için bir çatlak bulamıyor ve öğretmeni bahane ediyor Sonra anne çocuğu alıyor başka bir okula başka blr öğretmene oradan başka bir okula başka bir öğretmene En sonunda napalım çok şanssısız bir türlü iyi bir öğretmene rastlayamadık diyor oysa bir türlü kendine dönüpte acaba ben bir şeyleri yanlış yapıyorum neden bu sınıftaki diğer 20 öğrenci öğretmene uyum sağlayabildi de ben uyum sağlayamadım diye düşünmüyor.

Anne baba olarak ne yapmalıyız? Televizyon saldırgan Programlarda seçici Araştırmalar televizyonların çocukları olumsuz etkilediği, saldırgan davranışlara yol açtığı görülmüştür. Programlarda seçici olunmalı, program seçimi çocuğa bırakılmamalı. Okula başlayış çocuklar için dönüm noktasıdır. Evden kopabilme kolay değildir. Anne-babanın beklentisi onun okuyup yazabilmesidir. Oysa okumayı öğrenmek zor iştir. Tıpkı karışık bir şifreyi çözmeye benzer. Bu nedenle anne-babanın psikolojik desteği çok önemlidir. Her yaş grubunun çeşitli sorunları vardır burada 6-12 yaş ergenlik öncesi döneme kısaca değinildi.

Anne baba olarak ne yapmalıyız? Okula başlayış dönüm noktası okumayı öğrenmek şifreyi çözme

Anne baba olarak ne yapmalıyız? Destek =yerine yapmak ÖDEV: Sorumluluk Karşılaştırma yapmayın Öğretmen ile işbirliği

Hayatın İçinden Psikoterapi Merkezi Katılımınız için teşekkür ederiz… Psikolojik Danışman Nurçin Eğercioğlu Not: Konu hakkında detaylı bilgilere www.hayatinicinden.org adresinden ulaşabilir veya sormak istediklerinizi 0212 542 07 57 numaralı telefondan sorabilirsiniz.