M.Fatih AMASYALI Yapay Zeka Ders Notları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

İLETİŞİM NEDİR? İletişim,nesnel kriterlere dayalı aktaranın ve algılayanın,algısından bağımsız olan bilginin ve kişilerin özelliklerinin ifadesi olan duygu.
KELEBEK VE ÇİÇEK.
KARAR TEORİSİ.
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
Verimli İş Hayatının Sırrı : Stres
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Canlı nedir?Cansız nedir?
KELEBEK VE ÇİÇEK.
ZAMİRLER.
Cin Ali İnternette Ne Yapıyor?
Lokal Arama Algoritmaları
ZAMİRLER.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
bizden asaf’dan İG sesi açınız tıklayarak geçiniz.
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
ZARF (BELİRTEÇ).
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
YAZ OKULU Matematik 1 Ünite : 1 (Bölüm 2).
ÖZLÜ VE GÜZEL SÖZLER.
ELMA Al elma, sulu elma. Öyle güzel dalda durma, Alır seni yerim.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
ÖZENLİ KULLANIM Hazırlayan NEHİR OR 1 / C.
Hazırlayan: Selin Şahin
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
ZAMİR (ADIL).
Dilimizin Zenginlikleri Deyimlerimiz Gerçek anlamları Bize anlatmak istedikleri.
İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü
1 Adı ve soyadı:…………………………… Mitat Zorlu 1)Yan yana bulunan grupları incele. Grupların varlıkları ile varlık sayılarını karşılaştır.Altlarına.
NELER YAPMALIYIZ ?.
MOTİVASYON.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları.
SORU: Bir madeni para ardı ardına 10 kez atıldığında kaç kez tura gelir? Tahmin edin. : : : :
M.Fatih AMASYALI Uzman Sistemler Ders Notları
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
DÜNYA REKORU -68 METRE.
GÜNAYDIN… BİR TÜRKİYE HARİTASI ÇİZELİM… BİR ÖNCEKİ GÜNDEN KALANLAR…
CÜMLE TÜRLERİ.
PARA BİRİKTİRİYORUM.
Mesajların Netleştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
PROBLEM ÇÖZÜYORUM.
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
Hazırlayan: Mustafa KUMCU Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğretmeni
EMPATİ.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
Olasılık.
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Yapay Zeka Algoritmaları
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
Değer Bilinçlendirme Yaklaşımı
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
KONULAR GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR ? NASIL YAPILIR? TEKNOLOJİK ATIKLAR NELERDİR? TEKNOLOJİK ATIKLAR HAKKINDA NE BİLİYORUZ? E ATIK NEDİR? ELEKTİRİKLİ VE ELEKTRONİK.
HAZIRLAYAN:EMİR TOPRAK ÖKSÜZ 2/B NO:538
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
BİLİNÇALTI SONGÜL ÖNELKE ‘BİR BEN VARDIR BENDEN İÇERİ…’
Bilgi Yönetimi ve Matematik Önerme Mantığı
Sunum transkripti:

M.Fatih AMASYALI Yapay Zeka Ders Notları Çıkarım M.Fatih AMASYALI Yapay Zeka Ders Notları

Çıkarım nedir? Ne yapar? Çıkarım, elde olan bilgilerle elde olmayan bilgiyi üretme sürecidir. Bir çıkarım mekanizması iki şey yapabilir: Kendi bilgi tabanını kullanarak yeni bilgiler üretebilir. (ileriye doğru zincirleme) Eldekiler: AB, A, BC İstenen: Neler doğrudur? Verilen bir bilginin, kendi bilgi tabanına göre doğru olup olmadığını söyleyebilir. (geriye doğru zincirleme) İstenen: C doğru mudur?

Çıkarım Türleri Tümdengelim (Deduction): sebeplerden sonuca Bu kutudaki tüm toplar siyahtır. Bu toplar bu kutudandır. Bu toplar siyahtır. Abduction: sonuçtan olası sebebe Bu toplar siyah. Tümevarım (Induction): örneklerden olası kurala A => B A --------- B A => B B ------------- Possibly A Whenever A then B ------------- Possibly A => B

Çıkarım Örnekleri 5- 1- X’in A,B,C’sinin olduğunu biliyorum. Y’nin B,C’sinin olduğunu biliyorum.  Y’nin A’sı olabilir. 6- Gördüğüm A’ların B’si var. Tüm A’ların B’si var. 7- Ali 1971’de attan düştü.  Ali 1972’de attan düşmedi. Diyebilir miyiz? 8- Ali 1971’de öldü. 1- Kediler memelidir. Memeliler hayvandır.  Kediler hayvandır. 2- Yaşamak için havaya ihtiyacın var. Uzayda hava yok.  Uzayda yaşayamazsın. 3- Kapıyı itmek kapıyı açar. Ali kapıyı itti.  Ali kapıyı açtı. 4- Ali şu an araba kullanıyor.  Ali’nin ehliyeti var.  Ali’nin arabası var.

Ali bugün kopya çekerken yakalandı. Ali öğrencidir. Ali bugün en az bir sınava girmiştir. Ali bugün okula gitmiştir. Ali dün çok ders çalışmamıştır. Ali bugün bir sırada oturmuştur. Ali dersten kalacak. Ali bugün üzülmüştür. Ali’nin midesi vardır. Ali’nin annesi vardır. ...

Çıkarım Örnekleri-devam Tüm serçeler kuştur. Tüm kuşlar uçabilir. Tweety uçamaz. Tweety serçe midir? Tweety uçabilseydi ona serçe diyebilir miydik?

Yanlış ! mantık Temel’in mantıkçı fıkrası

Belirsizliğin kaynakları Belirsiz girişler eksik, hatalı, gürültülü bilgi Bir sebebe ait çok sayıda olası sonucun olması Bir sonuca ait çok sayıda olası sebebin olması Bir sebep ortaya çıktığında sonucunun belli bir olasılıkla ortaya çıkması Çıkarım türü olarak tümevarım ve abduction kullanılması

Belirsizlik ortamında karar Rasyonel davranış: Her olası hareketin, olası sonuçlarını belirle Olası sonuçların olasılık oranlarını belirle Olası sonuçların kar / zarar değerini belirle Her olası hareketin olasılık oranı ile ağırlıklandırılmış kar / zarar değerini belirle Bu değerlerden en yükseğine / düşüğüne sahip hareketi seç (Maximum / Minimum Expected Utility)

Mahatma Gandhi Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür… Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür… Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür… Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür… Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür… Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür… Bir tümevarım klasiği...