ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Lipitler Balıkesir Universitesi
Advertisements

FONKSİYONEL GIDA OLARAK KULLANILAN DOĞAL YAĞLAR
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ÖĞRENCİLER: MUSTAFA ÇAVUŞOĞLU :
7. KONU: KARBOKSİLİK ASİTLER
Trans Yağlar ve Sağlık Etkileşimi
MARGARİN ÜRETİMİ VE TRANS YAĞ ASİTLERİ
Lipidler Prof. Dr. Suat Erdoğan EBN Tıp Fakültesi
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Sağlıklı Deri İçin Kozmetik Kullanımı
Lipitlerin sudaki davranışları
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
KALP-DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME
LİPİDLER.
L İ P İ D L E R Dr. Mehmet PENSE.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
SAÇLARIMIZ VE DOĞAL ÜRÜNLER
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VI
HAŞHAŞ.

KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
LİPİDLER.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Trans yağlar, esansiyel yağ asitleri, trigliseridler, fosfolipidler, kolesterol Dr. Suat ERDOĞAN.
MARGARİN NEDİR?.
KOLZA.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIV Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Metin ATAMER Doç. Dr. Ebru ŞENEL
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
3 - Lipidler Prof. Dr. Mehmet Demirci Gıda Kimyası.
BİYODİZEL
Yağ Asitleri.
Dr.Hülya Demir H.Ü.T.F. Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı
OYUN VE OKUL ÇOCUĞU BESLENMESİ
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
GIDA BİLEŞENLERİ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
LİPİTLER Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO.
LİPİTLER.
LİPİDLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
ANA SORU: Karbonun hangi özelliği yaşam moleküllerinin temelini oluşturmak için uygun olmasını sağlar?
Bilgisayar Yazılımları ? ? ? ?
YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
YAĞ İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Yağ asidlerinin Biosentezi (De novo sentez)
Prof. Dr. Aziz Tekin Ankara Üniversitesi.  Gıda Mevzuatı  Bitkisel Yağlarda Taklit ve Tağşiş  Kontrol ve Yaptırımlar  Bitkisel Yağlarda Kontrol 
LİPİTLER (YAĞLAR)
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
LİPİTLER III Yağların Kullanılması
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
LİPİTLER.
LİPİDLER.
Diş Hekimliği Fakültesi
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
KARBOKSİLİK ASİTLER Adı=Hakan Soyadı=Çelik Sınıfı12/D NO=424.
Sunum transkripti:

ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1

Bitkisel Yağlar Genellikle yemeklik yağ olarak zeytin yağı ve ayçiçeği yağı kullanılmaktadır. Bunlara son yıllarda mısırözü yağı, fındık yağı, susam yağı ve soya yağları da eklendi. Yağlar genel tanım olarak gliserinin yağ asidi esterleridir.

Yağ Asitleri Doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak ikiye ayrılırlar: 1-Bazı doymuş yağ asitleri: Bütirik asit, laurik asit, miristik asit, palmitik asit, stearik asit, araşidik asit. 2-Bazı doymamış yağ asitleri: Oleik asit, linoleik asit, linolenik asit, araşidonik asit, erüsik asit.

Zeytin yağı %75 oranında oleik asit içerir. Ayçiçeği yağı %15 doymuş, % 75 oranında doymamış yağ asitleri içerir. Doymamış yağ asitlerini başlıca oleik ve linoleik asit oluşturur. Gliserin esterinde R1, R2, R3 yağın cinsine göre doymuş veya doymamış yağları göstermektedir.

Margarin Sıvı yağların daha uzun ömürlü ve tereyağına benzer halde kullanımı için hidrojenasyonu ile yapılır.Böylece yarı katılaştırılmış tereyağına benzer bir yağ elde edilir ve margarin olarak kullanılır.