Resim Sıkıştırma Yonca BAYRAKDAR 20.12.2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Steganografi.
Advertisements

SES STEGANOGRAFİ Ders 6.
DİZİLER – I. Kısım YRD.DOÇ.DR. CİHAD DEMİRLİ
KONU :GÖRÜNTÜNÜN GEOMETRİK MODELLERİNİN KURULMASI
Algoritmalar Ders 8 Dinamik Programlama.
AES (Advanced Encryption Standart)
OPTİMİZASYON VE AKTARMA İŞLEMİ
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
DİJİTAL GÖRÜNTÜLEME Dr. Levent Oğuzkurt Başkent Üni.
RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI.
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Resim ve Görüntü İşleme Programları
Huffman Encoding by Snowblind.
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
Görüntü Kayıt Formatları:
LSB Yöntemini Kullanan Algoritmalar ve Programlar
NESNELER ARASINDAKİ UZAYSAL İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA
Steganografi.
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
Yüz Tanıma. Yüz Tanıma - İnsan İnsan düşük çözünürlükteki resimlerden de yüz tanıma yeteneğine sahiptir.
Fractal Resim Sıkıştırma
Grafik ve Animasyon Sistemleri
Grafik İşlemleri.
ADOBE PHOTOSHOP. Giriş: Bu bölümde, Web sayfası tasarlamaya yönelik resim, yazı, animasyon vb. düzenleme programlarından biri olan Adobe Photosop kullanımıyla.
Steganografi’deki Temel Yöntemlerin Değerlendirilmesi
RENKLİ GÖRÜNTÜ İŞLEME Güneş Baltacı.
İLERİ GÖRÜNTÜ İŞLEME (Prof. Dr. Sarp ERTÜRK).
Yrd. Doç. Dr. Ayhan Demiriz
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (8. Sunu)
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Grafik ve Animasyon Ders-01 Temel Terimler.
TOBB ETÜ BİL 552 Internet Architecture
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
Web Araçları Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM.
SONLU ELEMANLAR DERS 7.
SONLU ELEMANLAR DERS 9.
AES S Kutusuna Benzer S Kutuları Üreten Simülatör
BLM 304 SAYISAL VERİ İLETİŞİMİ
Dept. of Electronics and Telecom. Eng.
Sayı Sistemleri Geçen Hafta Kayan Noktalı Sayılar
ANALOG-SAYISAL BÜYÜKLÜK VE SAYI SİSTEMLERİ
İnternet Programlama-I HTML-TABLOLAR. HTML TABLOLARI HTML DİLİNDE TABLO OLUŞTURMAK İÇİN TAGI KULLANILIR. İYİ BİLİNMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİDİR ÇÜNKÜ.
OTO
BİM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Grafik ve Animasyon.
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler.
DENGE.
n bilinmeyenli m denklem
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
Görüntü Kaynaştırma Teknikleri Hafta-12
Araştırma Özetinin Konu Başlığı
Fonksiyonlar ve Diziler
Algoritmalar II Ders 8 Açgözlü Algoritmalar.
Bir sektörün doğrusal üretim fonksiyonu
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
ÇOK BOYUTLU İŞARET İŞLEMENİN TEMELÖZELLİKLERİ
1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN.
Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM
Veri Sıkıştırma Algoritmaları
Veri Sıkıştırma Algoritmaları
Yıldıray YALMAN Doç. Dr. İsmail ERTÜRK
AES S Kutusuna Benzer S Kutuları Üreten Simulatör
Deniz TAŞKIN Nurşen SUÇSUZ
Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması
YER DEĞİŞTİRME VE DEĞER DÖNÜŞTÜRME ÖZELLİĞİNE SAHİP GÖRÜNTÜ ŞİFRELEME ALGORİTMALARININ ANALİZİ Erdal GÜVENOĞLU Nurşen SUÇSUZ 
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Temel Bilgiler Pixel Sayısal görüntülerin en küçük birimi Picture element –Resim parçası Kendine ait renk bilgisine sahiptir İki boyutlu yapı Her.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Resim Sıkıştırma Yonca BAYRAKDAR 20.12.2006

İçerik Resim sıkıştırma hakkında genel bilgi GIF(Graphics Interchange format) resim sıkıştırma tekniği JPEG(Joint Photographic Experts Group) resim sıkıştırma algoritması

Resim Sıkıştırma Binary veri sıkıştırma işinden oldukça farklıdır. Resimlerin belli özellikleri sadece onlar için tasarlanmış özel kodlayıcılar ile ele alınabilir. Resim içindeki bazı detaylar daha az veriyolu ve depolama alanı kullanabilmek için kullanılabilir.

Resim Sıkıştırma(devam) Kayıplı sıkıştırma teknikleri kullanılabilir. Resmi transfer etmek için 2 farklı plan kullanılarak sıkıştırma işlemi yapılabilir: Run-length ve statistical kodlama Kayıpsız sıkıştırma Örn: faks Transform, differential ve run-length kodlama Renkli veya ikitonda resimlerin sıkıştırılmasında kullanılır.

GIF(Graphics Interchange Format) Renkli resimlerde her pixel için 24 bitlik bir renk değeri tutulur. GIF, 16777216 orijinal renk olasılığını 256 ya düşürür. Her renk 256 renk içinden kendine en yakın olanı ile eşlenir. Bu 256 renk, 8 bitlik index tablosunda tutulur. Her renk 24 bitle ifade ediliyorken, 8 bitle ifade edilebilecek duruma gelmiştir. 1/3 oranında sıkıştırma sağlar.

GIF(devam) Ardışık 3 pixel renginin aynı olma olasılığının yüksekliğinden yararlanılabilir. 9-bitlik bir index tablosu ile 512 elemanlı bir renk tablosu da yapılabilir.

JPEG En yüksek sıkıştırma sağlayan standarttır. Çoğu video sıkıştırma algoritmasına temel oluşturur. Pikseller arası renk ilişkilerini baz alan bir algoritmadır. 5 ana adımda gerçekleşir: Image/block preperation Forward DCT Quantization Entropy encoding Frame building

JPEG(devam)

Adım 1: Image/Block Preperation Resmi küçük boyutlara ayırma işidir. Örneğin 8x8 lik alt matrislere ayrılabilir. Bir sonraki adım olan Forward DCT, bloklanmamış resim üzerinde çok zor işlem yapar. Bir blok içinde renk değişimi daha azdır.

Adım 2: Forward DCT

Adım 3: Quantization Kayıplı bir adımdır. İnsan gözü en çok DC bileşenine duyarlıdır. Belli bir eşik değerinden daha düşük frekanslı bileşenleri algılamaz. Dönüşüm matrisinde, frekans değerleri belli bir değerin altında olan bileşenler sıfıra eşitlenir. Kayıplar bu noktada oluşur ve decode işleminde geri alınamaz.

Adım 3: Quantization(devam) Bir diğer amaç, DC ve AC katsayılarının değerlerini azaltarak, network üzerinden gönderimlerde daha az veriyolu gereksinimi oluşturmaktır. Dönüşüm matrisindeki katsayılar, belli eşik değerlerine bölünür. Decode işleminde de bu eşik değerleri ile çarpılır.

Adım 3: Quantization(devam) Eşik değerlerinin seçimi önemlidir ve resmin sıkıştırılma ve kayıp oranı ile doğrudan ilgilidir. JPEG standardı, hem parlaklık hem renk bileşenleri için ki tane quantization tablosu içerir. Fakat özelleşmiş tablo kullanımına da izin verir.

Adım 3: Quantization(devam) Bölüm değerleri en yakın tamsayı değerine yuvarlanır. Eşik değerleri, frekans değerleri ile birlikte artar. Dönüşüm matrisinin en büyük katsayısı DC dir. Çoğu yüksek frekanslı bileşen sıfıra eşittir.

Adım 4: Entropy Encoding Quantization işlemi sonrası oluşan tablo üzerinde sıkıştırma işlemi yapılır. 4 adımdan oluşur: Vectoring Differential encoding Run-length encoding Huffman encoding

Adım 4: Entropy Encoding(devam) Vectoring 2 boyutlu matristeki değerleri tek boyutlu bir vektör formuna sokma işlemidir. Zig-zag tarama yöntemi ile değerler tek boyuta indirgenir. Bu yöntem değerleri büyükten küçüğe sıralamamızı sağlar. Bu adımdan sonra iki adım paralel olarak uygulanır. DC bileşenler için Differential Encoding ve AC bileşenler için Run Length Encoding.