Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
2. BİLGİ TOPLAMA VE SUNMA HİZMETİ
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
Harcama Yetkilileri.
Öznur OKAY Mali Hizmetler Uzmanı
Aykut MANDUZ Onur ARABACIOĞLU UZAKTAN EĞİTİM İlteriş KOCAEFE.
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN ÖĞRETMENLERE TANITIMI
SÜPERVİZYON VE ETİK Ayşegül Uçan Meryem Demir
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
AKRAN DANISMANLIGI Şenel KARAMAN Psikolog
Sağlıkla ilgili önlemler alma
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı AKYURT İLKOKULU TANITIM SUNUSU.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Yurtdışı Eğitim Şartları-Diploma Denkliği
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
Rehberlik Nedir? Kendinizi anlamanız, problemlerinizi daha rahat bir şekilde çözebilmeniz, gerçekçi kararlar alabilmeniz, kapasitelerinizi kendinize.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
Yrd.Doç.Dr.Özgür ALDEMİR TIBBİ GENETİK AD.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
~HASTA HAKLARI~.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
İnceleme Dairesi Başkanlığı
VELAYET VELAYET, VELAYETE SAHİP OLANLAR VE VELAYET ALTINDA BULUNANLAR
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Kadınlar İçin Sosyal Hizmet Önleyici Hizmetler Müdahale Hizmetleri
Sunum transkripti:

Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir Fuat SUNGUR Ramazan CAN

Etik Sorunlar Ne Zaman Oluşur Başlangıç evresi Devam eden danışmanlık hizmetleri Kriz dönemi Sonlandırma evresi

BAŞLANGIÇ AŞAMASI Danışmanlık hizmeti öncesindeki konular Hizmet koşulları Danışanın rızasına dayalı konular Reklam Kurumsal ilişkilerin kötüye kullanılmasından kaçınma Maddi düzenlemeler Ücrete tabi olmayan hizmetler Danışmanlık alanındaki yeterlilik, deneyim ve eğitim Danışan için daha iyi hizmet seçenekleri Eş zamanlı terapist katılımı Çelişen ikili ilişki Hedef, amaç ve yöntemlere ilişkin eğitim yapıları Prosedür ve sınırlamalarla ilgili konuların açıklaması Denetim ve danışmanlıkla ilgili konular Tedavide deneysel yöntemler

Danışmalık Öncesindeki Konular(1) Reklam Ve Kurumsal İlişkilerin Kötüye Kullanılmasından Kaçınma Danışmalık bürosu, şirketi veya bireysel danışmalık reklamları yaparken doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik ilkesine bağlı kalınmalıdır. Kurumsal bağlantılar kötüye kullanılmamalıdır.

Danışmalık Öncesindeki Konular(2) Maddi Düzenlemeler Ve Ücrete Tabi Olmayan Hizmetler Danışma süreci başlamadan önce psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri için ücretler saptanırken gelen danışanların parasal durumu ve bulunulan yerde bu hizmetlere uygulanan ücretler dikkate alınmalıdır.

Hizmet Koşulları(1) Danışmanlık Alanındaki Yeterlilik, Deneyim Ve Eğitim Danışan İçin Daha İyi Hizmet Seçenekleri Psikolojik danışmanın hizmet verebilmesi için gerekli yeterlilik düzeyine sahip olması gerekir aksi taktirde danışana yarar sağlamak yerine zarar verecektir.

Eş Zamanlı Terapist Katılımı Ve Çelişen İkili İlişki Hizmet Koşulları(2) Eş Zamanlı Terapist Katılımı Ve Çelişen İkili İlişki Danışan aynı zamanda başka danışmandan bir danışmanlık hizmeti alıyorsa ve yeni danışmanı diğer danışmanla temas kurarak danışanının onayını almaksızın diğer danışmanla olan ilişkisini kesemez.

Danışanın Rızasına Dayalı Konular Hedef, amaç ve yönteme ilişkin eğitim yapıları Prosedür ve sınırlamalarla ilgili konuların açıklanması Denetim ve danışmanlıkla ilgili konular Tedavide deneysel yöntemler

Gizlilikle ilgili özel konular ve ikincil öneme sahip olanlar DEVAM EDEN DANIŞMANLIK HİZMETİ KONULARI Danışmanlık Kayıt tutulması

Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(1) Gizlilik Danışmanlık ilişkileri ve bu ilişkiden kaynaklanan bilgilerin profesyonel bir danışmanlık hizmeti gereği olarak gizli tutulması gerekmektedir.

Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(2) Gizlilikle İlgili Özel Konular Ve İkincil Öneme Sahip Olanlar Özel durum 18 yaşından küçük çocukların alkol ve uyuşturucu kullanımından kaynaklanan sorunların tedavisini içerir.

Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(3) Danışanın rızası dahilindeki danışmanlığın işleyişi sırasında danışmanların hastanın gidişatı ile ilgili kuşku duydukları veya ek bilgiye ihtiyaç duydukları hallerde başka bir uzmana başvurabilirler.

Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(4) Kayıt Tutulması Danışmanlık ilişkisi esnasında tutulan kayıtlar; röportaj notları, test bilgileri, mektuplar, kayıt cihazıyla tutulan kayıtlar ve diğer belgelerin açıklanması yalnızca danışanın rızasıyla mümkündür.

Kişinin kendisine karşı olan tehdit Kişinin başkasına yönelttiği tehdit TEHLİKE İÇEREN ETİK KONULAR Çocuk suiistimali Net olmayan,bulanık durumlar (Gri alanlar)

Tehlike İçeren Etik Konular(1) Kişinin Kendisine Karşı Olan Tehdit Danışmanlar, danışana yönelmiş açık ve yakın bir tehlike söz konusu olduğunda, danışanın güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almalı veya yetkililerle görüşmelidir.

Tehlike İçeren Etik Konular(2) Kişinin Başkasına Yönelttiği Tehdit Danışman, danışanın ifade ettiği, başkasına yönelik tehditlerin de takipçisi olmalıdır.

Tehlike İçeren Etik Konular(3) Çocuk Suiistimali Gerçek veya şüphelenilen çocuk suiistimali vakası, ilgili makamlara bildirilmelidir. Danışmanlar, bu konu hakkındaki yasalara uygun çerçevede davranmalıdır.

Tehlike İçeren Etik Konular(4) Net Olmayan, Bulanık Durumlar (Gri Alanlar) Net olmayan durumlarla karşı karşıya gelinmesi durumunda, kriz durumu oluşmadan danışanın probleminin çözümüne yönelik düzenlemeler yapması gerekmektedir.

SON EVRE KONULARI Yetersiz Kalınması Durumunda Refere Edilmesi Profesyonel Değerlendirme

Yetersiz Kalınması Durumunda Refere Edilmesi Son Evre(1) Yetersiz Kalınması Durumunda Refere Edilmesi Danışma ilişkisinin artık verimli olmadığı veya danışmanın danışana yardımda yetersiz kaldığı durumlarda, danışma süreci sona erdirilmelidir.

Profesyonel Değerlendirme Son Evre(2) Profesyonel Değerlendirme APA bu konu da; Etkinliğin, etkililiğin, devamın, uygunluğun ve yeterliliğin sağlanabilmesi için “periyodik, sistematik olunması gerektiğini ve psikolojik danışma hizmetinde etkili değerlendirme yapılması gerektiğini” belirtiyor.

TEŞEKKÜR EDERİZ Ramazan CAN Fuat SUNGUR rcan_07@hotmail.com sungurbey58@hotmail.com