ANADOLU UYGARLIKLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANADOLU.
Advertisements

ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
Yeryüzünde Yaşam
LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464
5. Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
COĞRAFİ BÖLGELER.
ANADOLU.
İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
ANADOLU UYGARLIKLARI İÇİNDEKİLER LİDYALILAR URARTULAR İYONLAR HİTİTLER
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
5. Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Ünite 2: 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Yer Yüzünde Yaşam
Anadolu ve Mezopotamya Devletleri
ANADOLU MEDENİYETLERİ
LİDYALILAR M-Ö Gediz ve Menderes Nehri arasında kurulmuştur merkezi Sard'dır (Manisa). -Lidyalılar Hint-Avrupalı bir kavimdir. -Lidyalılar önce.
5. Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
M.Ö 1000 yıllarında Yunanistan’dan göç ederek Ege kıyılarına yerleşen Akalar tarafından kuruldu. Akalar Ege kıyılarında 12 ayrı şehir kurmuşlar ve şehir.
HİTİT(ETİ) UYGARLIĞI.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ANADOLU MEDENİYETLERİ
KONU : UYGARLIKLAR BEŞİĞİ
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ
ANADOLU UYGARLIKLARI.
Hazırlayan : Mehmet TEKER Sosyal Bilgiler Öğretmeni
ANADOLU MEDENİYETLERİ
HİTİTLER FRİGLER LİDYALILAR URARTU İYON
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
HİTİTLER.
KAVİMLER GÖÇÜ.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Hititlerrr!.
FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM
Yunanistan’da Dorlar’ın istilasından kaçan Akalar Batı Anadolu’ya göç etmişlerdir. Akalar bu bölgede yaşayan yerli halkla kaynaşıp şehir devletleri oluşturdular.
AŞAĞIDA VERİLEN UYGARLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
FRİGLER Frigler dokumacılık, kuyumculuk, maden ve tahta işçiliği, dantel örücülüğü, helkeltraşlık, kaya mimarisi, su kanalları yapımı ve üzerinde geometrik.
ANADOLU’DA KURULAN İLKÇAĞ MEDENİYETLERİ
2C- ANADOLU UYGARLIKLARI
B İLKÇAĞ UYGARLIKLARI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
FRİGYALILAR KİBELE GORDİON
ESKİDEN BUGÜNE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
ANADOLU “UYGARLIKLAR BESIGI”
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Mezopotamya.
Anadolu ve Mezopotamya
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
İLK ÇAĞ’DA ANADOLU UYGARLIKLARI
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
2.ÜNİTE YERYÜZÜNDE YAŞAM
ÜNİTE:2 YERYÜZÜNDE YAŞAM
Fatih KÖSE Yunus Emre KAYA Mert SARIALTIN 6 / E
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
TARİHE YOLCULUK KAZANIM: 4 DERS SAATİ
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
ANADOLU MEDENİYETLERİ. Anadolu tarih boyunca neden yerleşim yeri olarak seçilmiş olabilir? Su kaynaklarının bol olması İklim şartlarının elverişli olması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 Yeryüzünde coğrafi şartlara bağlı olarak ırk, din, dil, yaşam tarzı, bakımından birbirinden farklı birçok medeniyet doğmuş ve gelişmiştir. İlk uygarlıklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ANADOLU UYGARLIKLARI

HİTİTLER Hititler veya Etiler ,antik çağda Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. Kullandıkları dil Hint- Avrupa ailesine dahil olmaktadır.MÖ. 2000 yıllarında Anadolu’ya göç ederek yerli Hatti beylikleri üzerinde kurdukları bilinmektedir. Başkentleri Hattuşaşdır.

FRİGLER Firigler (MÖ.750- MÖ 300)MÖ 1200’lerde Trakya ve Boğazlar üzerinden Anadolu’ya gelen ancak MÖ 750’lerde ortaya çıkan topluluk.

Anadolu’ya göç eden Balkan kökenli boylardan olup siyasi bir topluluk olarak ilk defa MÖ 750’den sonra ortaya çıkmışlardır.Midas döneminde ise(MÖ 1200 dolayları),bronz çağı çağı çöküşünün yaşadığı dönemdir. Bu bağlamda Anadolu’ya yerleşmeleri , söz konusu çöküşün nedenlerinden biri olarak öne sürülmektedir.

LİDYALILAR Anadolu’nun batısında Gediz ve Menderes ırmakları arasında kalan kalan bölgeye Antik çağda Lidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar denir.Hint- Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu’ya gelen Lidyalılar önce Hititlerin daha sonrada Friglerin egemenliği altında yaşadılar. Dilleri , Hitit dili ile benzerlik göstermektedir.

Lidyalıların parayı bulan ilk uygarlık olduğuna dair bir kanı vardır Lidyalıların parayı bulan ilk uygarlık olduğuna dair bir kanı vardır. Para kullanımı daha eski medeniyetler olan Sümerlilerde ve Mısırda da vardırd resmi makamlarca onaylanmış bazı metaların ve belirli ölçekteki tahılın kullanımı ilk parasal ögeler sayılabilir. Ancak günümüzdeki Lidyalıların gümüş ve at madeni parayı ilk defa kullanduğını yazar. Başka bir deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olan altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır.

İYONYALILAR İyonya(Yunanca :lovia-lonia), Anadolu’da bugün ki İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ’ da verilen addır.

İyonyalılar dönemlerindeki özgür ve halkın haklarını koruyan yönetimleri sayesinde baskı altında kalmadan bilim , ticaret vb.şeylere yönrelmişlerdir.Bu yaptıkları şeylerle dönemlerinde gelişmiş bir devlet olmuş ve gelecekteki çoğu özgür devletin kurucusu olmuşlardır. İyonca dönemlerinde halkın baskı altına almayan çok az sayıdaki ülkeden biridir ayrıca devletin dini yoktur. Bu sayede çoğu bilim insanını getirerek büyük ilerlemeler sağlamışlardır

URARTULAR Başkenti tuşpa (van) idi.Urartu devleti en güçlü döneminde(MÖ.8-7.YY)günümüzdeki Doğu Anadolu Kuzeybatı İran ırakın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras vadisine egemendi

SİVAS DEMİRÇELİK ORTAOKULU SÜMEYYE BÖLÜKBAŞI 6/B 39 NİSA NUR GÜLER 6/B 52