TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
İÇ ve DIŞ KUVVETLER YERİN YAPISI JEOLOJİK DEVİRLER OROJENEZ EPİROJENEZ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
Hazırlayan: Tarık ÇETİN
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi.
KONYA COĞRAFYASI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
DIŞ KUVVETLER AKARSULAR
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Türkiye Ovalarının Genel Özellikleri
Türkiye'deki dağların dağılışı:
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
EGE BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ Coğrafi Konumu
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
AŞINDIRMA VE BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
..KARADENİZ BÖLGESİ...
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
COĞRAFYA.
TÜRKİYE.
EGE BÖLGESİ.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
KEPEZ ÇOK PROĞRAMLI ANADOLU LİSESİ UMUT AKBAŞ
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
MARMARA BÖLGESİ.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM ÜNİTESİ
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL

OVA:  Akarsular tarafından derin olarak yarılmamış üzerinde kabarıklar bulunmayan ve eğimi oldukça az olan düzlüklere ova adı verilir. Bu düzlüklerde akarsular genellikle, salınımlar yaparak yatakları boyunca akarlar.

1-) KIYI OVALARI Akarsuların taşıdıkları malzemeleri (alüvyon) deniz ya da deniz seviyesine yakın yerlerde biriktirmeleri sonucunda meydana gelen ovalardır.

Türkiye'de Kıyı Ovalarının Genel Özellikleri; Nüfusun büyük bir kısmı ovalarda toplanmıştır. Mineral bakımından zengin topraklardan oluşurlar. Bu nedenle verimli tarım alanlarıdır. Kıyı ovaları, iç ovalara göre daha fazla yağış aldığı için tarımsal verimlilik ve ürün çeşitliliği fazladır. Graben alanlarında oluşan ovalarda sıcak su kaynaklarına rastlanır ve deprem riski fazladır.

1-) Delta ovaları Akarsuların taşıdığı alüvyonların deniz kıyısında birikmesi sonucu üçgene benzeyen düzlükler oluşur. Bunlara delta ovaları denir.

Delta ovalarının oluşması için; Akarsuların bol alüvyon taşıması, Kıyı derinliğinin az olması, Kıyıda güçlü dalga ve akıntıların olmaması, Kıyıda gel-git etkisinin olmaması, Kıta sahanlığı (şeIf alanı) geniş olması gerekmektedir.

Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk - Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir. Akdeniz Bölgesi: Çukurova (Seyhan ve Ceyhan ile) ve Silifke ovası Akdeniz bölgesinde bulunan delta ovalarıdır. Karadeniz Bölgesi: Bafra ovası (Kızılırmak ile) ve Çarşamba ovası (Yeşilırmak ile) Karadeniz bölgesinde yer alan delta ovalarıdır.

2-) İÇ OVALAR İç bölgelerdeki ovalarımızın büyük bir bölümü, tektonik çanaklar içinde göl ve akarsu depolarının birikmesi sonucu meydana gelmiştir. İç bölgelerde yer alan ovalar, fay kuşaklarındaki çöküntü sahaları boyunca görülür.

A-) Tektonik Ovalar Kırıklı yapı (fay) boyunca iç kuvvetlerin etkisiyle çökme sonucunda oluşan ovalardır. Türkiye'deki ovaların büyük kısmının oluşumunda tektonik hareketler etkili olmuştur. Bu ovalar kırık hatları boyunca uzandıklarından deprem kuşağı üzerinde bulunurlar

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ovalar; Ezine, Manyas, Ulubat, Biga, Gönen, Bursa, İnegöl, Yenişehir, Orhangazi, Gemlik,İznik, Bolu, Düzce, Kaynaşlı, Ilgaz, Ladik, Suluova,Taşova, Vezirköprü, Turhal, Kargı, Eleşkirt, Zile, Erbaa, Suşehri, Niksar, Erzincan, Erzurum, Pasinler, Ardahan, Karlıova, Iğdır, Bingöl ve Ağrı ovalarıdır.

Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ovalar; Bakırçay vadisinde; Bergama, Soma ve Kırkağaç Gediz vadısinde; Manisa, Akhisar, Turgutlu, Salihli ve Alaşehir K. Menderes vadisinde; Torbalı, Tire, Ödemiş ve Bayındır B. Menderes vadisinde; Söke, Koçarlı, Aydın, Yenipazar, Nazilli ve Sarayköy ovaları.

Güney Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ovalar; Amik, Malatya, Elazığ, Hınıs, Muş, Varto, Bulanık, Elbistan, Göynük, Afşin, ve Kahramanmaraş ovalarıdır. Güneydoğu Anadolu’da; Nizip, Suruç, Ceylanpınar, Harran (Altınbaşak) ve Viranşehir İç Anadolu'da; Konya, Eskişehir, Akşehir, Mürted, Ankara, Çubuk ve ovaları teknotik ovalardır.

B-) Karstik Ovalar Kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı) ve kaya tuzu gibi su ile temas ettiği zaman kolay çözülebilen kayaçların bulunduğu alanlarda erime sonucunda oluşan ovalardır. Karstik ovalar Türkiye'de kolayca eriyebilen kayaç yapısından dolayı Akdeniz Bölgesi'nde bulunur. Bu ovalara genelde polye ovaları da denir.

Başlıca karstik ovalar; Akdeniz'de; Tefenni, Acıpayam, Kestel, Korkuteli ve Elmalı Ege'de; Tavas, Çivril ve Muğla ovaları karstik erimeler sonucunda oluşmuşlardır.

C-) VOLKANİK OVALAR Yeryüzüne çıkan lavların tektonik çukurlukları doldurmasıyla meydana gelen ovalardır. Türkiye'de bu tür ovalara pek fazla rastlanılmamaktadır. Erciyes Dağı'ndan Çıkan lavların oluşturduğu Kayseri (Develi) Ovası örnek gösterilebilir.

OVALARIN ÖNEMİ Ovalar tarım ürünlerinin yetiştirildiği çok sayıda yerleşmelerin bulunduğu ve ulaşımın kolaylıkla sağlandığı sahalardır. Ovalarımız önemli tarım sahalarıdır. Ovalarımız önemli kentlerin kurulduğu sahalardır. Ulaşım kolaylığı ve ucuz maliyetle konut ve sanayi tesisi inşaatı ovaları cazip hale getirmektedir.