4.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
Advertisements

UZAKTAN EĞİTİM.
A.Şükran Demiralp Şubat, 2013
Bby 252 AraştIrma yöntemlerİ 2014 Bahar ders hakkINda Bİlgİ
ENVIRONMENTAL ACTIVISM ÇEVRE EYLEMCİLİĞİ
ÇATIŞMA TEORİSİ Samet AKBULUT
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
HAZIRLAYAN: NEVİN UYSAL
İletişim Bilimlerine Giriş
Bilişsel Öğrenme Kuramı
DÖNME YANSIMA ÖTELEME.
Manyetik Maddelerin Sınıflandırılması
ALGORİTMA NEDİR? Algoritma,herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir[2]. Diğer bir deyişle algoritma verilerin bilgisayara hangi.
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
GENİŞLEYEN EVREN VE HUBBLE YASASI
Doğrular ve Açılar Demet ATALAY
T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç.
DENGE MODELLERİ / KULLANIMLAR VE DOYUMLAR YAKLAŞIMI”
HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ
KUANTUM FİZİĞİ ve BİLİNÇ İLİŞKİSİ
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
YÖNTEM BİLGİSİNİN ANLAMI NEUMAN (2000), CHP-4 The Meanings of Methodology.
DOĞRU GRAFİKLERİ EĞİM.
ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)
Uzaktan Eğitimde Öğretmen ve Öğrenci Rolleri
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
KUYRUKLAR (QUEUES).
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
Madde bağımlılığı
PEER SUPPORT TEAM.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
Oyun Kuramına Giriş.
Westley ve maclean kuramı
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Makina Mühendisliği Bölümü
VERİ, BİLGİ VE ENFORMASYON
Maddelerin Manyetik Özellikleri  Manyetik özelliklerine bağlı olarak maddeler başlıca 5 sınıfa ayrılabilir. Paramanyetik Diyamanyetik Ferrimanyetik Ferromanyetik.
FELSEFE VE EĞİTİM EĞİTİMİN TANIMI FELSEFE EĞİTİM İLİŞKİSİ
Gözde Ocak, Yasemin Koçak Usluel, Günnur Uzunbeycan, Galip Kaya
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
KEŞFEDEREK ÖĞRENME (BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME)
1) r/turkce/sinif6/duygular?id=18c27fca0 8b603a5af48abc77c4c9bf0&s=10&n=1 Bu sitenin konu anlatımında vido ve anlatım.
Burak BALKAŞ 5/E 166 Tuğsem GÜRBULAK 5/E 167
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
SOSYAL PSİKOLOJİ.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
İLETİŞİM KURAMLARI ve HALKLA İLİŞKİLER
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
DİL NEDİR? Dil veya lîsan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı.
KÜME KAVRAMI 1/24 A B C E Sinan NARMANLI ID :
BİREY MERKEZLİ TERAPİ.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT IV. İnsan beyninde kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki tane bellek merkezi vardır. Kullanıcılar, internet.
/ 501 İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Mesleki Rehberlik Kuramları
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
KALIPLAŞMIŞ TUTUMLAR (Kalıpyargılar)
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
JEROME BRUNER’in Bilişsel Gelişim Teorisi
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI ToplumSAL DEĞİŞME DOÇ
TUTUM DEĞİŞİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR
EMPATİ-YARDIM ETME PROSOSYAL DAVRANIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

4

3

2

1

NEWCOMB DENGE KURAMI

Konu Başlıklarımız DENGE KURAMI NEDİR? ABX SİSTEMİNİN YÖNELİMLERİ KURAM ÖRNEKLEMELERİ KURAMA GÖRE İLETİŞİM KOŞULLARI NEWCOMB HAKKINDA KAYNAKLAR

DENGE KURAMI NEDİR? Newcomb modeli (1953), psikolog Heider’ın (1946) önceki çalışmalarının uzantısıdır. Bakışım veya simetri teorisi olarakta adlandırılır. Theodora Newcomb, iki insanın birbirine ve çevredeki nesnelere karşı aynı anda yönelmelerini sürdürmeleri için iletişimin önemli bir fonksiyon olduğunu ileri sürmüştür. 

Başkaları hakkında aynı duyguları besleyen yada Kurama göre: Başkaları hakkında aynı duyguları besleyen yada Aynı şekilde düşünen kişiler birbirlerinden hoşlanacaklardır. Böylece kişiler arasında genel denge temeline dayanan bir simetri oluşacaktır. Toplumsal ilişkilerde iletişim rolü ve önemi üzerinde duran ilk model olma özelliğini taşıması nedeniyle son derece önem kazanmaktadır. 

Newcomb denge kavramını kişiler arası algılama ve etkileşim alanına uygulamaya çalışmıştır. Yani öznel dengeden nesnel dengeye geçişi sağlamıştır. Bu kuram toplumsal uzlaşma sorununu açıklamakta kullanılmaktadır. Ancak bireylerin içsel süreçler konusunda yapılan genellemelerin makro düzeyde uygulanmayacağını unutmamak gerekir.

ABX sisteminin yönelimleri şunlardır: A’nın B’ye B’nin A’ya B’nin X’e A’nın X’e

Kişi,grup veya halk olabilir. X ise bir olay,nesne veya başka A ve B iletişimcidir. Kişi,grup veya halk olabilir. X ise bir olay,nesne veya başka Kişi yada gruplardır. Kurama göre ; A değişirse, B ve X’de değişir. A,X’e olan ilişkisini değiştirirse B ya X’le yada A ile ilişkisinini değiştirir.

Böylece sistem kendini dengede tutar.

Ya X değişirse ne olur? A ve B yeni X’e ortak yönelim saptamak için iletişime geçer.

İletişim hangi koşullarda harekete geçer? Kişiler arasında kuvvetli bir çekicilik olduğunda, X’in katılımcılardan en az biri için önemli olduğu durumlarda, X’in her iki taraf için ortak bir uygunluğunun olduğu durumlarda harekete geçer.

Dengesizlik ve belirsizlik durumlarında insanlar daha çok iletişim faaliyeti içinde (enformasyon verme, arama ve değişimi) bulunur.         Not : Newcomb bu kuramı birer yabancı olarak başlayıp aynı öğrenci birimlerinde birlikte zaman geçiren  öğrenciler arasındaki anlaşmanın gelişme göstermesi üzerine yaptığı araştırma ile sınadı ve değerlendirdi.

İnsanlar var olan durumlarıyla uygunluk gösteren enformasyon kaynaklarına açıktırlar. Kendi davranışlarını destekleyen ve onaylayan enformasyon ararlar.

Her ne kadar bu kuram toplumsal uzlaşma sorununu açıklamakta kullanılmakta olsada… “Toplumların tek tek bireyler veya küçük gruplarda olduğu gibi aynı anlaşmaya ulaşma ihtiyaçları yoktur; Belki de gelişmeleri açısından çelişki ve farklılaşmaya ihtiyaçları vardır.” McQail ve Windahl

Theodore Mead Newcomb (1903 - 1984 ) Amerikalı bir sosyal psikolog , profesör ve yazar.

Dinlediğiniz için Teşekkür ederim…

Kaynaklar: İletişim araştırmaları ve kuramları ( Şermin Tekinalp ,Ruhdan Uzun) İletişim Modelleri ve Etkileşim (Baha Kurtboğanoğlu) İnsan ve İnsanlar (Çiğdem Kağıtçıbaşı ) İletişim Modelleri (Mcqail Denis e Sven Windahl) http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=4547&page=322 http://iletisimdersnotlari.blogspot.com.tr/2013/04/kitle-iletisim-kuramlar-6-newcomb-un.html