Uygulamalar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nokta grupları.
Advertisements

ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
IR Spektroskopisi.
Moleküler Geometri VSEPR Valens Bağ Teorisi Molekül Orbital Teori
Jahn-Teller Etkisi.
    SiMETRi SiMETRi.
Farklı Çekirdekli İki atomlu Moleküller
HİDROJEN MOLEKÜLÜ H2 Karşı bağ E(R) Bağ VBT MOT RAB (kJ/mol)
Uygulamalar.
Bohr Atom Modeli.
Bölüm 5 Stereokimya: Kiral Moleküller
(formüller aynı, fiziksel veya kimyasal özellikler farklı)
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
simetri işlemi ve simetri elemanları
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory.
Atomların Lewis Sembolleri
bağ uzunluğu Bent kuralı bağ enerjisi kuvvet sabiti dipol moment
Bohr Atom Teoremi Hipotezine göre; elektronlar sadece belli enerji seviyelerinde bulunabilirler. Her bir düzey çekirdek etrafında belli bir uzaklıkta bulunan.
Kristal Alan Teorisi.
Kristal Alan Teorisi.
GENEL KİMYA IV ORGANİK KİMYA
Kristal Katılar Kristal katılar
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Karakter Çizelgesi Character Tables.
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
Kimyasal Bağlar.
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Valence Shell Electron Pair Repulsion
Molekül Orbital Teorisi
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
SİMETRİ  .
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
9. SINIF KİMYA MART.
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
Hibritleşme ve Molekül-İyon Geometrileri
“Nature of the Covalent Bond”
ATOMLAR, KİMYASAL BAĞLAR VE FONKSİYONEL GRUPLAR
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
Rezonans.
KİMYASAL BAĞLAR
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ III
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
Moleküler Geometri Bir bileşiğin özellikleri moleküllerinin biçimi ve boyutu ile yakından ilgilidir. Moleküler geometri bağ uzunlukları ve bağ açılarına.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Kovalent Bağlar Kovalent Bağ nedir? - Kovalent bağ, bağ yapan iki atom arasında elektronların paylaşılması sonucunda oluşan kimyasal bir bağdır.
Glikoz,laktik asit gibi polarize ışık düzlemini sağa sola çeviren maddelere daha öncede söylendiği gibi optikçe aktif maddeler denir.Bunlardan polarize.
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
POLARİMETRİ.
Organik Bileşiklerde İzomerlik
(formüller aynı, fiziksel veya kimyasal özellikler farklı)
MOLEKÜL ORBİTAL TEORİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
X- IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
Açısal Örtüşme Modeli İlk ve en basit MO modeli yaklaşımıdır.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
Molekül Orbital Teorisi
MOLEKÜL GEOMETRİSİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Kimyasal Bağlar- İzomeri
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
IR Spektroskopisi.
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
HİBRİTLEŞME. HİBRİTLEŞME tabiattaki gerçek geometrisi arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla MELEZ ORBİTALLER HİBRİTLEŞME Bir molekülün elektronik.
NMR.
Sunum transkripti:

Uygulamalar

1) Polarite Yüksek simetrili moleküller, polar olamaz. Bir molekülün dipol momenti olabilmesi için,dipol momentin yönü ve büyüklüğü simetri işlemlerinden etkilenmemesi gerekir. i, h, Snh, C2Cn simetri işlemlerine sahip moleküller polar değildir. C1, Cs, Cn, Cnv nokta grubuna sahip moleküller polardır. A polar molecule cannot (i) have a permanent dipole  to a mirror plane or (ii) have a permanent dipole  to an axis of symmetry

2) Kiralite Kendi ayna görüntüsü ile çakışmayan moleküller kiraldir. Kiral moleküller optifçe aktiftir, polarize ışık düzlemini çevirirler. Sn ekseni içermeyen moleküller kiraldir. S1 =  simetri veya ayna düzlemi S2 = i simetri merkezi Asimetrik (C1)ve dissimetrik (Cn, Dn) moleküller optikçe aktiftir. Asimetrik moleküller: CHFClBr, NHBrCl Dissimetrik moleküller: H2O2 (C2), Co(en)3Cl3 (D3)

3- NMR Nokta grubundaki simetri elemanlarından biri ile birbiri üzerine taşınabilen atomlar eşdeğerdir. Eşdeğer atomlar aynı kimyasal kayma değerine sahiptirler. Aşağıdaki iyonlarda NMR da gözlenecek 19F piklerinin sayısını tahmin ediniz. [SbF6]- Oh Hepsi eşdeğer 1 sinyal trans-[SbBr2F4]- D4h Hepsi eşdeğer 1 sinyal mer-[SbBr3F3]- C2v 2 sinyal 2:1 intensity [SbBrF5]- C4v 2 sinyal 4:1 intensity cis-[SbBr2F4]- C2v 2 sinyal 1:1 intensity fac-[SbBr3F3]- C3v Hepsi eşdeğer 1 sinyal

Benzen C6 ekseni bütün atomları birbiri üzerine taşır. 7.34 ppm 1H-NMR 13C-NMR

piridin 149.94 ppm 2,6 135.89 ppm 3,5 123.75 ppm 4

1,1-Dikloroethan 2 31.62 ppm 1 2 Ethylidene chloride 1 69.36 ppm 2.061 ppm CH3 J 6.0 ppm

1,2-Dikloroethan C2 3.729 43.60 1H-NMR 13C-NMR

ÖRNEK: Aşağıdaki moleküllerin 1H-NMR spektrumunda gözlenecek sinyal sayılarını belirleyiniz. Cl CH 3 O C C H H Siklopentanon 1-Kloropropen Sikloheksen 2 pik 3 pik 3 pik

3- seçilmiş titreşim modları Mn(CO)5Cl bileşiğinde IR aktif CO gerilme mod sayısını belirleyiniz. C4 ) , ( ), 2 1 4 yz xz R y x E xy B A z C d v - + s ΓCO = 5 1 1 3 1 indirgenebilir gösterim ΓCO = 2A1 (IR) + B1 (-) + E (IR) 3 tane CO gerilme titreşimi gözlenmelidir. NOT: Vektör simetri işlemi ile yer değiştirmezse karakter katkısı 1 Vektör simetri işlemi ile yer değiştirirse karakter katkısı 0

4- seçilmiş titreşim modları (devam) Pd(NH3)2Cl2 kompleksinin iki izomeri (trans ve cis) bulunur. Bu izomerlerde gözlenen titreşim dalga sayıları şöyledir. Bu titreşimlerin hangi izomerlere ait olduklarını belirleyiniz.

PF5 1.Aşağıda eksen ve ekvator konumundaki titreşimlere ait ingirgenebilir titreşimlerini indirgeyiniz. 2. Titreşimleri IR ve Raman aktifliklerini belirleyiniz.   D3h E 2C3 3C2 h 3S3 3v Geksen 2 Gekvator 3 1 PF 5 D3h E 2C3 3C'2 σh 2S3 3σv A'1 1 x2+y2, z2 A'2 -1 Rz E' 2 (x, y) (x2-y2, xy) A''1 A''2 z E'' -2 (Rx, Ry) (xz, yz) eksen = A1' (R) + A2"        ekvator = A1' (R) + E‘ (IR, R)

PF5 (devam) PF = 2A1' (R)+ A2" + E‘ (IR,R) PF5 molekülünün spektrumları katı fazda alınmıştır. Katı fazda moleküller arası etkileşimler D3h simetrisinin düşmesine ve daha çok bandın gözlenmesine neden olur.

İndirgenebilir gösterim 5) SALC (Symmetry Adapted Linear Combinations) Dörtyüzlü geometride σ-bağlarının simetrisi nelerdir? z Bağlar vektör olarak kabul edildiğinde yer değiştiren atomun karaktere katkısı 0 yer değiştirmeyen atomun karaktere katkısı 1 Yer değiştirmeyen atomlar yeşil renkli d 1 4 2  2 3  3 E 1  1 2  2 3  3 4  4 C3 1 3 3  4 4  1 2  2 C2 1 2 3  4 S4 1 3 2  4 4 1 2 İndirgenebilir gösterim

 = A1 (s) + T2 (px, py, pz veya dxy,dxz,dyz)  bağlarının simetrisi (devamı) Td E 8 C3 3 C2 6 S4 6 d A1 1 x2 + y2 + z2 A2 -1 2 (2z2 - x2 - y2, x2 - y2) T1 3 (Rx, Ry, Rz) T2 (x, y, z) (xy, xz, yz) 4   = A1 (s) + T2 (px, py, pz veya dxy,dxz,dyz)  bağlarının simetrisi A1 T2 px, py, pz dxy, dxz, dyz s sp3 Düzgün dörtyüzlü geometride her iki hibrit de mümkündür. Enerjileri yakın olan orbitaller arasında bağlar oluşur. sd3

D4h E 2C4 C2 2C2’ 2C2” i 2S4 sh 2sv 2sd Gr D3h E 2C3 3C2 sh 2S3 3sv Gr-axial Gr-equ

Metan Molekül Orbital Diyagramı Merkez atom orbitallerinin simetrisi karakter çizelgesinden bulunur. bağlarının simetrisi T2 T2 A1 A1