FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

Yağmur, kar, çiğ.... Hepsi nasıl oluşuyor acaba?
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
SU HALDEN HALE GİRER.
Ekosistemde Madde Döngüsü
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
SU HALDEN HALE GİRER.
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Madde Döngüleri.
BAZI EKOLOJİK KAVRAMLAR
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
E-Posta Grubu Oluşturma
ISI VE SICAKLIK.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Temiz Enerji Kaynakları
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ISI VE SICAKLIK.
ASİT YAĞMURLARI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
ISI VE SICAKLIK.
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ

Yoksa biz yıllar önce yaşamış ninemizin içtiği suyu mu içiyoruz? FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Yoksa biz yıllar önce yaşamış ninemizin içtiği suyu mu içiyoruz?

FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Yeryüzündeki suyun büyük kısmı okyanuslar, buzullar, denizler, göller ve ırmaklarda bulunur. Buzul Okyanus Göl

SU DÖNGÜSÜ FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Atmosfer ve yeryüzü arasındaki suyun hal değiştirmesine su döngüsü denir. SU DÖNGÜSÜ

KARBON DÖNGÜSÜ FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Atmosfer ve yeryüzü arasındaki karbondioksitin değişimine karbon döngüsü denir. KARBON DÖNGÜSÜ

FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Eğer ölü bitki ve hayvan atıkları parçalanmadan toprak altında uzun süre (milyonlarca yıl) bekleyecek olursa petrol, kömür gibi fosil yakıtlar açığa çıkar.

FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Fosil yakıtların ev, araç ve sanayide yanma tepkimeleri ile kullanılması ile atmosfere karbondioksit gazı verilir.

SERA ETKİSİ FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Atmosferdeki karbondioksit miktarının artması ile sera etkisi ortaya çıkar. Bu etki ile güneşten gelen ışınların tutulmasını,dünya ısısının artmasını, buzullar erimesini ve iklimlerin bozulmasına sebep olur. Buna küresel ısınma denir. SERA ETKİSİ

OKSİJEN DÖNGÜSÜ FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ Oksijen Karbondioksit

AZOT DÖNGÜSÜ FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ a. Atmosferik azot yıldırım ve şimşek gibi hava olayları, bazı bitki köklerinde yer alan azot tutucu bakteriler tarafından toprağa aktarılır. a b. Üretici organizmalar topraktan aldıkları azotlu bileşiklerden besin üretir. Üretilen besinler besin zincirleri aracılığıyla tüketici organizmalara geçer. b AZOT DÖNGÜSÜ c. Organizmaların ölümü ile ayrıştırıcılar canlıların yapısındaki azotlu bileşikleri üreticilerin kullanabileceği şekle dönüştürülür. c b d d. Topraktaki azotlu bileşiklerin bir bölümü yeniden bitkiler tarafından kullanılır. Bir kısmı ise bazı bakteriler tarafından azot gazına dönüştürülerek atmosfere verilir. Azotlu bileşikler Ayrıştırıcılar

FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ