TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
KAMU GÜVENİNE KARŞI SUÇLAR
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
NOKTALAMA İMLERİ.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
TÜRKÇE / Şiir.
Dost Genç adamın biri, Dermiş babasına her gün; 'Benim de dostlarım var, sendeki dost gibi'
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
Günlük Betsi Levi 11-c.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
İletişimin Zamanda yolculuğu
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
YAZIM KURALLARI.
ANI Öykü Özfırat 11D.
ÖĞRETİCİ METİN ÖRNEKLERİNİ OKUMA
TÜRKÇE / Düşünceyi Geliştirme Yolları
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
CÜMLE.
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
TÜRKÇE / Parçada Anlam.
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
GARİP AKIMI (I. YENİ).
DENEME Yiğit İlkkutlu.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM? ETKİNLİĞİ
ANKARA’NIN MAHZUN BANLİYÖ İSTASYONLARI (Doğu Yakasının Hikayesi) (sesli)
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
HAZIRLAYANLAR SELİN BAKIREL DERYA TURHAN
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
Haldun Taner’İn hayatI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
Birlik, onluk ve yüzlüklerden oluşmuştur.
GENÇ RESSAM.
Tanzimat dönemi öğretici metinler
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
GÜNLÜK (GÜNCE)
ÖĞRETİCİ YAZILAR 1-MAKALE 2-FIKRA 3-RÖPORTAJ 4-ELEŞTİRİ 5-GÜNLÜK
Reklamlar Bir malı tanıtıp beğendirmek için yapılan çalışmalara reklam diyoruz. Reklamlar televizyon, radyo, gazete, dergi ve duvar panoları aracılığıyla.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
ANLATIMA HAZIRLIK.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
Raßi$h-CéM meLeğinden biricik kocasıNa…. oNsuz bir hiç oLduğum insan! Bugün en mutlu günüm.. Seninle ‘kocamla’ beraber geçirdiğim ilk doğum günüm eminim.
GÜNLÜK & TASARIM GÜNLÜĞÜ
Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Metinlerin Sınıflandırılması
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
GENÇLERDE UYUM.
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
AFİŞ.
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sohbet (Söyleşi).
Mektup Nasıl Hazırlanır? Attila ZORBEY 4-E 309.
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup)

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup)

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Kişinin, duygu ve düşüncelerini günü gününe, tarihini de belirterek, yazdığı yazılara denir.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Kişinin, gün içindeki duygularını, düşüncelerini dile getirmek amacıyla tuttuğu günlük notlardır. Yazının altında ya da üstünde günün tarihi olur.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Günlükler, başkası okusun diye yazılmazlar. Kişinin iç dünyasını en iyi yansıtan yazılardır. Günlükler, tarihçiler için belge değerindedir.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Örnek 9 Kasım 1953 Dolmuşta dört kişiyiz, bir beşinci bekliyoruz. Elli elli beş yaşlarında biri gözüktü. Şoförün yanında oturan genç bir bay sesleniyor: “Baba, çabuk!” Duramadım: “Neden baba diyorsunuz?” dedim. Belliydi tanımadığı. Samimiyettenmiş, samimiyetin bir erdem olduğunu öğretmişlermiş kendisine. “Hayır!” dedim, “Medeniyet samimiyet üzerine kurulmaz, eskiden adâb erkân denirdi, onun üzerine kurulur. Yol, yordam…” Neyse ki o delikanlı kızıp da “Eee! Ukalâlık etme!” demedi. Samimilik bir erdem, ukalâlık da en bağışlanmaz suç… Ukalâlığı, ukalâ sayılmayı gözümüze almalıyız, hele bu samimiyet denilen lâubaliliğe karşı. Nurullah ATAÇ

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Kişilerin, özel işleri ya da haberleşme gereksinimleri nedeniyle yazdıkları yazılardır.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Özel Mektup Akraba, dost, tanıdık, meslektaş vb. kişilerin birbirlerine gönderdikleri mektuplardır. Sanat, düşünce, bilim ve siyaset adamlarının özel mektupları, onların yaşadıkları devir ve çevre üzerine bilgi edinmemizi sağladıkları için önemli belgelerdir.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Örnek Ceyhun Atuf Kansu' dan Orhan Asena'ya Ankara, 4 Ekim 1964 Sevgili Kardeşim Orhan, Belki bu mektubum oraya vardığı zaman, sen bir çocuk hastanesine kavuşmuş olacaksın. Böylece huzurunun bir bölüğü gerçekleşmiş olacak. Bütün sıkıntılarım sanatçı-hekim ikiliğinden doğuyor. Şimdi Ankara’da tiyatrolar perdelerini açıyor. Gözüm o kadar alışmış ki, Orhan Asena adı altında bir oyun arıyorum, bulvarları dolduran afişlerde. Bu yıl, yerli oyun bakımından tiyatrolar oldukça dolgun. Geçen yılın en güzel başarısı Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” oldu. (…)

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Edebi Mektup Herhangi bir düşüncenin, görüşün açıklanması, bir tezin savunulması için yazılan mektuptur. Belli bir kişiye değil de topluma seslenen, gazete ya da dergide yayınlanmak üzere yazılmış olan edebi mektuplara “Açık Mektup” adı verilir.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) Resmi Mektup Devlet dairelerinin kendi aralarında veya kişilerle devlet daireleri arasında yazılan mektuplardır.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup) İş Mektubu Ticari kurumların birbirlerine ya da kişilere; kişilerin de bu kurumlara gönderdikleri mektuplara denir. Bu mektuplarda konusu ne olursa olsun bir iş ya da hizmet söz konusudur. Bu bir sipariş, satış, şikâyet ya da bilgi isteme olabilir.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Günlük-Mektup)