Antibiyotik Kullanımında Genel Kurallar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİĞER BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER ve LİNKOZAMİDLER
Advertisements

Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Operasyon Öncesi Hazırlık
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
KOAH ALEVLENMELERİNDE TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI
Önerilen Kaynaklar. Websayfaları Enfeksiyöz Hastalıklarda Eczacının Rolü ve Sorumlulukları.
Antibiyotik ve Kemoterapötikler
- LAKTAM ANTİBİYOTİKLER = - Laktinler
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
Dişhekimliğinde antimikrobiyal ilaçlar
KİNOPRİSTİN-DALFOPRİSTİN
ÜRİNER SİSTEM ANTİSEPTİKLERİ
SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
Antibiyotikler ve Antibiyotik Direnci
KEMOTERAPÖTİKLER.
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Cerrahide yandaş hastalıklar
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
Prof. Dr. Mehmet BAKIR Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ANTİBİYOTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
FEN ve Antibiyotiklere Direnç Sorunu
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Ampirik Antibiyotik Tedavisi
Akılcı antibiyotik kullanımı
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
ANTİBİYOTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Antibiyotikler Uygun olmayan ve yaygın kullanılan ilaçların başında
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Amfenikoller * Kloramfenikol * Tiamfenikol
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuklarda Febril Nötropeni
Menenjit Prof. Dr. Reşat Özaras
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Enfeksiyon Hastalıkları ABD
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
TOPLUMDAN KAZANILMIŞ PNÖMONİ:TANI- TEDAVİ
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
Sepsis Tanı ve Tedavisi
Farmakodinami.
Tetrasiklinler.
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
GEBELİKTE VE JİNEKOLOJİDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI
ÇOCUKLARDA ANTİBİOTİK TEDAVİSİ.  İlk keşfedilen antibiotik 1929 yılında Penisillin’dir. (Fleming)  Daha sonra antibiotiklerin etkilerini en üst düzeye.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HASTANE ENFEKSİYONLARI
Betalaktam Dışı Antibiyotikler
Sepsiste Etkenler ve Antimikrobiyal Tedavi
TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ
Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanım İlkeleri Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon.
Cerrahi Enfeksiyonlarda Tedavi Prof. Dr. Metin Kapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
AMFENİKOLLER.
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Akılcı Antibiyotik Kullanımı
ANTİMİKROBİYAL FARMAKOLOJİ
TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE OLGU SINIFLAMALARI
STAFİLOKOK ENFEKSİYONLARI
ANTİMİKROBİYAL MADDELER
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Beta-Laktam antibiotikler II: Sefalosporinler ve diğerleri
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Akılcı ilaç kullanımı, hastaya uygun olan ilacın, uygun olan sürede ve dozda verilerek en düşük fiyatta sunulmasıdır.
GENİŞLETİLMİŞ SPEKTRUMLU VE İNDÜKLENEBİLİR BETA- LAKTAMAZLAR EXTENDED SPECTRUM AND INDUCTABLE BETA-LACTAMASE (ESBL)
Sunum transkripti:

Antibiyotik Kullanımında Genel Kurallar Prof. Dr. Firdevs AKTAŞ Sağlık Sunumları: http://hastaneciyiz.blogspot.com

Antibiyotik Kullanımında Genel Kurallar Antibiyotik kullanma gerekliliğinin saptanması Kanıtlanmış bakteriyel enfeksiyonun tedavisi, ampirik kullanım, profilaksi Uygun antibiyotiğin seçimi Hasta, mikroorganizma ve antibiyotikle ilgili faktörlerin değerlendirilmesi

Kanıtlanmış Bakteriyel Enfeksiyon Kültür, antibiyotik duyarlılık testi Direkt inceleme ( Gram, ARB, metilen m.) Antijen saptayan testler Serolojik testler Klinik bulgular ve özgülolmayan laboratuar testleri yanıltıcı olabilir.

Ampirik Antibiyotik Kullanımı Toplum kökenli ciddi bakteriyel enfeksiyonlar( menenjit, sepsis) Nozokomiyal ve nötropenik hastada görülen enfeksiyonlar Rutin kültür alınması invazif girişim gerektiren durumlar (akut otit, akut sinüzit,beyin apsesi, akut osteomyelit)

Profilaktik Antibiyotik Kullanımı Cerrahi profilaksi Tıbbi profilaksi ( Romatizmal ateş profilaksisi, kalp kapak hastasında invazif girişim öncesi antibiyotik profilaksisi gibi)

Mikroorganizma İle ilgili Faktörler Etken nedir? Antibiyotik duyarlılık durumu nasıldır? Virulansı nedir? Nozokomiyal ya da toplum kökenli bir bakteri mi? Üretilen etken kontamine veya kolonize olmuş bir bakteri olabilir mi?

Antibiyotik Duyarlılık Testleri Disk difüzyon yöntemi Hızlı çoğalan, aerob veya fakültatif anaerob bakteriler için yapılır. Kolay ve pratiktir. İnhibisyonu ölçen kalitatif bir testtir.

Antibiyotik Duyarlılık Testleri Minimal İnhibitör Konsantrasyon ( MIC) İnhibisyonu ölçer Kantitatif bir testtir. Yeni antibiyotiklerin etkinlik araştırmasında ve bazı özel durumlarda (Pnömokoklarda penisilin direncinin araştırılması gibi) önerilir.

Antibiyotik Duyarlılık Testleri Minimal Bakterisidal Konsantrasyon(MBC) Bakterisidal etkiyi ölçer. Kantitatif bir testtir. Rutin önerilmez. Özel konakta, menenjit ve endokarditte tedavi başarısızlığında önerilir.

HASTA İLE İLGİLİ FAKTÖRLER ( Yaş) Yeni doğan , çocuk, yaşlılar risklidir. Yeni doğanda ve yaşlıda böbrek ve karaciğer fonksiyonları yetersizdir. Yenidoğanda kloramfenikol toksisitesi glukronil transferaz enzimi yetersizliği sonucudur.Gelişen tablo şok ve kardiyovaskuler kollapsla seyreden Gray sendrom dur.

HASTA İLE İLGİLİ FAKTÖRLER ( Yaş) Yenidoğanda sülfonamidler ve seftriakson Kern İkterus a yol açar. Bu antibiyotikler proteine bağlanmada bilirubinke yarışır. İndirekt bilirubin artar, bilirubin ensefalopatisi gelişir. Çocuklarda mide asiditesi düşüktür.3 yaşından küçüklerde ve aklorhidride antibiyotik emilimi artar.

HASTA İLE İLGİLİ FAKTÖRLER ( Yaş) Yaşlıda izoniyazid hepatotoksisitesi sık görülür. Yaşlılarda başka kullanılan ilaçlar nedeniyle ilaç etkileşimleri sık görülür. Tetrasiklinler 8 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır (diş ve kemik toksisitesi) Kinolonlar 16 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır ( artropati,kıkırdak toksisitesi)

Hasta İle İlgili Faktörler (Genetik ve Metabolik Bozukluklar) G6PD eksikliği olanlarda kloramfenikol ve sülfonamidler hemolize yol açar. Bazı hemoglobinopatilerde sulfonamidler hemolize yol açar Diyabetli hastalarda antibiyotiklerin IM emilimi bozulabilir. İdrarda yalancı şeker pozitifliği görülebilir.

Hasta İle İlgili Faktörler ( Gebelik ve Laktasyon) Gebelikte penisilinler (tikarsilin dışında) sefalosporinler, makrolidler kullanılabilir. Tetrasiklinler gebede karaciğer nekrozuna yol açar. Emziren anneden sütle antibiyotikler bebeğe geçebilir. Toksik etkiler görülebilir.

Hasta İle İlgili Faktörler (İmmünsüpresyon ve Aşırı duyarlılık) İmmünsüpresyon durumuna göre olası etkenler farklıdır. İmmünsüpresyonda toksik etkiler daha sık görülür. Antibiyotikler yüksek doz, parenteral yoldan ve uzun süre verilmelidir. Antibiyotik verilmeden allerjik durum sorgulanmalıdır.

Hasta İle İlgili Faktörler (Karaciğer ve böbrek fonksiyonları) Karaciğerde metabolize olan ilaçlar(Makrolidler, klindamisin, doksisiklin, nafsilin,seftriakson) böbrek yetmezliğinde doz ayarlamadan kullanılabilir. Karaciğer hastalarında makrolidler,klindamisin, kloramfenikol ve doksisiklin toksik etki yapabilir. Kreatinin klirensine göre doz ayarlanarak penisilinler,sefalosporinler, aminoglikozidler ve glikopeptidler kullanılabilir.

Antibiyotikle İlgili Faktörler Antibiyotiğin farmakokinetik özellikleri Emilim, vücut kompartmanlarına dağılım, eliminasyon Antibiyotiğin farmakodinamik özellikleri Etki mekanizması ( bakterisidal, bakteriyostatik) Toksisite

Konsantrasyona Bağlı Bakterisidal Etki Doz arttırılınca bakterisidal etki artar Aminoglikozidler ve kinolonlar böyle bakterisidal etki gösterirler Bu antibiyotikler günde tek doz kullanım için uygundur.

Süreye Bağlı Bakterisidal Etki Bakterisidal etki için MBC üzerindeki düzeyin sürdürülmesi gerekir. Beta laktam antibiyotikler ve glikopeptidler böyle etki gösterirler. Dozu arttırmanın bir etkisi yoktur.

Postantibiyotik Etki Antibiyotiğin MBC altındaki düzeylere düştükten sonra da bir süre etki göstermesidir. Konsantrasyona bağlı bakterisidal etki gösteren kinolon ve aminoglikozidler 1-6 saat PAE gösterirler.Doz arttıkça PAE artar. Karbapenemler gram negatif bakterilere 2 saat PAE gösterebilirler.

Antibiyotiklere Direnç Gelişmesi Hedef değişikliği İlacın bağlandığı reseptör veya bağlanma bölgesinde değişiklik Enzimatik inaktivasyon Bakteriyel membran değişiklikleri Dış membran ve sitoplazmik geçirgenliğin azalması Aktif pompa mekanizması

Antibiyotik Direnç Şekilleri Hedef Değişikliği ( Beta laktam ilaçlara PBP değişikliği sonucu afinite azalması; Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ) Enzimatik inaktivasyon ( S. aureus ve gram negatif çomaklarda) İç ve dış membran geçirgenliğinin azalması( Pseudomonaslarda beta laktamlara) Aktif pompa ( kinolonlar,makrolidler,beta laktamlar, tetrasiklin ve kloramfenkole direnç)

Gelişigüzel Antibiyotik Kullanımının Sonuçları Direnç gelişimi Toksik ve allerjik etkiler Hastalık tanısının maskelenmesi Yüksek maliyet Sonuç alınmada gecikme Hekime ve ilaca güvensizlik Süper enfeksiyon

Antibiyotik Tedavisinde Başarısızlığın Değerlendirilmesi Hastalık tanısı yanlıştır. Mikroorganizma doğru tanımlanmamıştır. Polimikrobiyal (aerob- anaerob) enfeksiyon vardır. Bakteri tedavi sırasında direnç geliştirmiştir. Süper enfeksiyon gelişmiştir. Antibiyotik enfeksiyon odağına ulaşamamaktadır. Yetersiz doz, yetersiz süre ve uygun olmayan veriliş yolu kullanılmış olabilir.

ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI ADİTİF ETKİ ( Toplam etki) SİNERJİK ETKİ ( Toplam etkinin üstünde etki) ANTAGONİSTİK ETKİ ( Toplam etkiden daha düşük etki elde edilmesi)

Antibiyotik Kombinasyonlarının Gerektiği Durumlar Sinerjik etki sağlamak Betalaktam+ beta laktamaz inhibitörü Ampisilin+ sulbaktam Amoksisilin +klavulanat Piperasilin+tazobaktam Sefoperazon+sulbaktam Beta laktam+ aminoglikozid Ciddi enfeksiyonlarda başlangıç tedavisi olarak geniş spektrum sağlamak

Antibiyotik Kombinasyonlarının Gerektiği Durumlar Direnç gelişimini önlemek Tüberküloz ilaçlarının kombinasyonları Polimikrobiyal enfeksiyonlar ( beyin ve akciğer apsesi, abdominal enfeksiyonlar, diyabetik ayak enfeksiyonlar gibi) ın tedavisi Aerob ve anaeroblara etkili iki antibiyotiğin kombinasyonu (kinolon+metronidazol, aminoglikozid+ metronidazol) yapılabilir. İlaçları düşük dozda kombine ederek toksisiteyi azaltmak

ANTAGONİSTİK KOMBİNASYONLAR Penisilin+ tetrasiklin Makrolid+ klindamisin Kloramfenikol + klindamisin Kloramfenikol+ makrolid Sağlık Sunumları: http://hastaneciyiz.blogspot.com