A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ZAMİRLER.
Köylü ulusun efendisidir.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
Ekler.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Z A M İ R L E R.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
TAMLAMALAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
TAMLAMALAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
ZARF (BELİRTEÇ).
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
TAMLAMALAR.
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.
İSİM TAMLAMALARI.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
-Hey çocuklar! Bakın Kermit’in Türkçe defterini buldum.Bazı notlar almış. -Anlatım bozuklukları var mı içinde? -Tabi ki vardır, İbo… -Sanırım bize.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
TAMLAMALAR.
Sunum transkripti:

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe“benzerleri” anlamı katmıştır? A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun? B) Özgürlükleri kazanmak kadar kaybetmemek de önemlidir. C) Adamlar kendilerini her konuda uzman sanıyorlar. D) Toplumların gelişmişlik düzeyleri nasıl anlaşılır?

Cevap A

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük addır? A) Çalışmakla kazanılır güzel günler. B) Bazı arkadaşlar üye olmak istemiyor. C) Sınavı kazanmak biraz özveri ister. D) Planlı çalışmak işinizi kolaylaştırır.

Cevap C

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir ad kullanılmıştır? A) Üst kattan garip tıkırtılar geliyordu. B) Çatlayan boruların onarılması gerek. C) Yemek yerken ağzını şapırdatır. D) Horlamazsan ben de uyuyabilirim.

Cevap A

4. Kimi tür adları kişilere özel ad olarak verilebilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tür adı ile yapılmış bir özel ad yoktur? A) Bekleyin, Çiçek de bizimle gelecek. B) Yarın Kaya’yı okuldan kim alacak? C) Dosyayı Selim’e imzalattınız mı? D) Annesinin hastalığını önce Şahin öğrendi

Cevap C

5. Soyut adlar özne olup çoğullanırsa yüklem tekil olur. Aşağıdakilerin hangisinde bu kural örneklenmiştir? A) Yol çalışmalarında dağlar büyük zorluk çıkardı. B) Bu sesler beni benden alıp uzaklara götürür. C) Hatıraları gözünde canlandırdı yaşlı kadın. D) Duygular tüm insanları hemen hemen aynı biçimde etkiler.

Cevap D

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok belirtisiz ad tamlaması vardır? A) Şairin dizelerinde aruz ölçüsü kendini çok belli ediyor. B) Yenilgi duygusu, kan kokusuna gelen köpekbalığı gibidir. C) Sanatsal kaygı güdülmeden yazılmış bir roman okudum. D) Eski özlemi, yeniyi anlamayanların özlemidir.

Cevap B

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır? A) Uçağımızın kalkış saatine daha çok var. B) Siyah bir güneş gözlüğü taktığı için onu tanıyamadık. C) Büyük odanın penceresinden deniz görünüyordu. D) Öğrencilerin zayıf notları ikinci yarıyılda düzelmişti.

Cevap A

8. Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz ad tamlamasının tamlayanı cümle niteliğindedir? A) Kendi uçağını kendin yap kampanyası hızla gelişiyor. B) Artık gazete anketlerinin yerini TV anketleri alıyor. C) Deli dana hastalığı çıkınca tavuk satışları patladı. D) Hukuk sisteminde önemli değişiklikler yapılacak.

Cevap A

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ortak bir ad tamlaması vardır? A) Konuşmacılardan birkaçı o konuya değindi. B) Adayların adresleri, telefonları not ediliyordu. C) Çiçek kokuları, kuş sesleri sarmıştı ortalığı. D) Baharın gelişi en çok çocukları sevindirir.

Cevap B

10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile tamlamanı yer değiştirmiş bir ad tamlaması vardır? A) Bir sonsuz rüyaya açılmış gözler Kim ondan daha çok hayatı özler B) Eriyen karlar gibi içinden Bütün sıkıntıların akıp gidecek C) Böyle akar bahar gelince Irmakları bu memleketin D) Ben yıllardır o yarin yolunu gözlerim Yaş yerine kan akıtır benim gözlerim

Cevap C

11. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, bir zincirleme ad tamlamasının tamlayanını nitelemektedir? A) Bu yoksul dağ köyünün sorunları saymakla bitmezdi. B) Kardeşimin anlamsız karne kaygısı günlerce sürdü. C) Kentimizin bütün meydanları yemyeşildir. D) Minik kuşların cıvıltısını dinlerdik sabahları.

Cevap A

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zamir, belirtili ad tamlamasının tamlayanı olarak kullanılmıştır? A) Hangisinin kumaşı daha iyisine onu almamı tavsiye etti. B) Eleştirmenlerin çoğu sanatı ve sanatçıyı yönlendirdiğini sanır. C) Birçoğunu tanımama rağmen, bu çocuğu bir türlü hatırlayamadım. D) Yağmurun şiddeti arttıkça eve dönme isteğim de büyüyordu.

Cevap A

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük türce ötekilerden farklıdır? A) Hiçbiriniz yaşamınızı bir düzene sokmak için çaba gösteremiyorsunuz. B) Okul kitaplarındaki bu bilgiler, gözden geçirilmek zorundadır. C) Şunları daha sonra çözüp sonuçlarını bir kağıda yazın. D) Tanpınar’ı çok severim, o benim hayata bakışımı değiştirmiştir.

Cevap B

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır? A) Programa kimin çıkacağını söylediler mi? B) Nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz? C) Soruların kaçıncısında hata varmış? D) Otomobilin arızası fren sisteminde miymiş?

Cevap C