Hayatı,Edebi Kişiliği ve Eserleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UNUTTUKLARIMIZ ( 6 ) Mustafa Süreyya SEZGİN.
Advertisements

Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
SABAHATTİN ALİ ( ).
Powerpoint Uygulaması
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
MAVİSEL YENER.
DİL A EDEBİYAT DERSİ.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
Türkçe Öğretmenliği (İ.Ö)
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
GARİP AKIMI (I. YENİ).
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
HAZIRLAYAN SERPİL ÖZDEMİR
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
Haldun Taner’İn hayatI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
HALİT ZİYA UŞAKLIGİL
EDİP CANSEVER.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( )
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağçlı. 1890’da İstanbul’da doğdu. 13 Ekim 1973’te İzmir’de yaşamını yitirdi. Yazılarında, çok sevdiği Bodrum’un antik çağlardaki.
ÖZDEMİR ASAF.
CAN YÜCEL.
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
NÂZIM HİKMET RAN ( ) Selanik'te doğmuştur.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
ORHAN KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
Ahmet Kutsi Tecer.
[Hüseyin Nihâl Atsız 7 Aylık iken] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir fotoğraf.] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir başka fotoğraf.]
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
EDİP CANSEVER.
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
UNUTTUKLARIMIZ ( 6 ) Mustafa Süreyya SEZGİN.
Kürk mantolu Madonna romanında yabancılaşma olgusu Celal KABUL.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
KONU:İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN KİTABININ İNCELENMESİ.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
HÜSEYİN SUAT YALÇIN. ■Hüseyin Cahit Yalçın'ın ağabeyi. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra (1886), bir süre Midilli ve İstanbul'da hekimlik yaptı. Uzmanlık.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ÖMER SEYFETTİN[ ]. Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma Hanım'ın ikisi küçük.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Şiir Erkök Yılmaz. Şiir Erkök Yılmaz (9 Temmuz 1948, Ankara), Türk öykü ve roman yazarı, akademisyen. 1978'den beri ağırlıklı olarak öykü türünde eserler.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
SABAHATTİN ALİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ. Sabahattin Ali( ) ◦ 25 Şubat 1907 tarihinde şimdi Bulgaristan’da kalan Kırcaali’nin Eğridere ilçesinde.
Sunum transkripti:

Hayatı,Edebi Kişiliği ve Eserleri SABAHATTİN ALİ Hayatı,Edebi Kişiliği ve Eserleri

HAYATI

25 Şubat 1907’de Edirne Vilayeti'nin Gümülcine Sancağı'na bağlı Eğridere kazasında doğmuştur. İlköğrenimini İstanbul, Çanakkale ve Edremit'in çeşitli okullarında tamamlamıştır. 1926’da İstanbul Öğretmen Okulu’ndan mezun olmuştur.

Bir yıl kadar Yozgat'ta ilkokul öğretmenliği yapmıştır. MEB’in açtığı sınavı kazanarak Almanya’ya gitmiştir. Yurda döndükten sonra Sabahattin Ali,Orhaneli’nde ilkokul öğretmenliğine atanmıştır.

Konya’dayken Atatürk’ü yeren bir şiir yazdığı iddiasıyla tutuklanmıştır. Bir yıla mahkum olmuştur. Konya ve Sinop cezaevlerinde yatmıştır. Daha sonra af yasasıyla özgürlüğüne kavuşmuştur.

Varlık dergisinde “Benim Aşkım" adlı şiirini yayımlayarak Atatürk'e bağlılığını göstermeye çalışmıştır. 16 Mayıs 1935 günü Aliye Hanım ile evlenmiştir. 1936’da askere alınmıştır. 1937’de yedek subay olarak askerliğini tamamlamıştır.

‘’İçimizdeki Şeytan’’ romanı milliyetçi kesimde büyük tepki toplamıştır. Nihal Atsız hakkında yazdığı hakaret dolu bir yazıya karşılık dava açılmıştır. 1944 yılında davayı kazanmasına rağmen tepkilerden kurtulamamıştır. Olaylı duruşmalar sonunda bakanlıkça görevinden alınmıştır. İstanbul'a giderek gazetecilik yapmaya başlamıştır.

Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz’la Marko Paşa , Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasal mizah dergilerini çıkarmıştır. Ancak, bu gazeteler tek parti iktidarının baskılarıyla karşılaşmıştır. Dergiler kapatılmıştır. Yazılar ve yazarları hakkında soruşturma açılmıştır. Sabahattin Ali yazılarından dolayı üç ay hapis yatmıştır.

Bir başka dava nedeni ile 1948'de Paşakapısı cezaevinde üç ay yatmıştır. Çıktıktan sonra zor günler geçirmeye başlamış, işsiz kalıp, yazacak yer bulamamıştır. Yurt dışına gidebilmek için pasaport almak istemiş, alamamıştır. Yasal yollardan yurt dışına çıkma olanağı da bulamayınca Bulgaristan'a kaçmaya karar vermiştir. Para karşılığı anlaştığı kaçakçı tarafından jandarma karakolunda katledilmiştir.

EDEBİ KİŞİLİĞİ

Sabahattin Ali yazı yaşamına şiirle başlamıştır. Halk şiirinden etkilenmiştir. Hece ölçüsüyle yazdığı şiirleri Çağlayan Dergisi’nde yayımlamıştır. Servet-i Fünun, Güneş, Hayat, Meşale gibi dergilerde yazmıştır. İlk öyküsü "Bir Orman Hikayesi" Resimli Ay 'da yayımlanmıştır.

"Kanal", "Kırlangıçlar", "Arap Hayri", "Pazarcı", "Kağnı" gibi öyküleriyle dikkati çekmiştir. Anadolu insanına yaklaşımıyla edebiyata yeni bir boyut kazandırmıştır. Ezilen insanların acılarını, sömürülmelerini dile getirmiştir. Aydınlar ve kentlilerin Anadolu insanına karşı takındıkları küçümseyici tavrı eleştirmiştir.

Kuyucaklı Yusuf romanı, gerçekçi Türk romanının en özgün örneklerinden biridir. Halk şiirinden esinlenerek yazılmış şiirlerini içeren Dağlar ve Rüzgâr adlı kitabı yazın çevrelerinde ilgi uyandırmıştır. Yaşar Nabi, Hakimiyeti Milliye'de satırlar yazmıştır.

Bu satırlar : Sabahattin Ali tecrübeli muvaffak neticeler vermiş. Ve bize, şiirleri doğrudan doğruya bir halk şairi elinden çıkmamış olduklarını hissettirmekle beraber, o tanıdığımız ve sevdiğimiz samimi edayı tattırabiliyor.

ESERLERİ

ŞİİRLERİ Hapishane Şarkısı Leylim Ley Çocuklar Gibi Kız Kaçıran Kara Yazı Melankoli

Eskisi Gibi Dağlar Göklerde Kartal Gibiydim Aldırma Gönül

ÖYKÜLERİ Değirmen Kağnı Hanende Melek Ses Kağnı-Ses Yeni Dünya Sırça Köşk Kamyon

OYUN Esirler

ROMANLARI Kuyucaklı Yusuf İçimizdeki Şeytan Kürk Mantolu Madonna

ÇEVİRİLERİ Tarihte Garip Vakalar, Max Memmerich Antigone,Sofokles Minna Von Barnhelm, Lessing Üç Romantik Hikaye, H. Von Kleist - A.V. Chamisso - E.T.A. Hoffmann Fontamara,İgnazio Silona Yüzbaşının Kızı, A.S. Puşkin

Sabahattin Ali 1907-1948