Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOKGENLER.
Advertisements

LÜTFEN slaytı sesli ve kendi akışında izleyiniz. Hazırlayan: yilmazgurler gmail.com Yazarı: alicanyasar gmail.com “FOTOĞRAFLAR, ERMENİ ÇETELERİNCE KATLEDİLEN.
RUBAİ.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
BUGÜN BEN İ M GÜNÜM. YEMEK YEMEGİ ÇOK SEVİYORUM ÇÜNKÜ BENİM BÜYÜMEM İÇİN EN DOĞAL HAKKIM.
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRKÇE / Şiir.
HAZIRLAYAN:BURAK KAAN AKHAVUZ 5/C 477 BAHAR COLLEGE
4 KARE.
ARUZ ÖLÇÜSÜ.
Evet, bildiniz: “Bismillahirrahmanirrahim” yazıyor.
 1926 yilinda Karaman dogdu. Kuleli Askeri Lisesi ve 1948’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi. Kita subayligi yapti. Bu arada Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih.
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
Zihninizin takılmaması dileğiyle
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Hazırlayan: Yasin tunç
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
BEN BİR KÜÇÜK KİLİMİM.
Bizde Hyde Park vardı da biz mi konuşmadık diyen Martılar’ın yeri MARTILAR’A FORUM KULLANMA DERSLERİ Ders 2. Kullanıcı adım var, şifreyi de biliyorum
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
ŞİİRDE AHENK.
ŞİİRDE AHENK.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Türkçe Edebiyat Bilgileri.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI
LÜTFEN slaytı sesli ve kendi akışında izleyiniz.
ZAMİRLER.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
SESLİ SUNU.
Hep gördüğümüz çizginin gerçek yüzü ! 1 6 Selam arkadaşlar. Geçtiğimiz yıldan beri beni kesirler konusunda pay ve paydanın arasında görüyorsunuz. Ama benim.
ALİCAN ÖZTÜRK TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF 2.ÖĞRETİM
LİDER KİM?.
HOCA DEHHANİ GAZEL-XIII. YÜZYIL SAYFA:
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Hazırlayan: Mukaddes Alkan_s7
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
ALFABEMİZDEKİ HARFLER
Romen Rakamları Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi sunmak için başlangıç dosyası olarak kullanılabilir. Bölümler Bölüm eklemek için slaydı sağ.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
DİM BAŞÇİVİ TÜRKÇEN İ N ÖZELL İ KLER İ.
1 tane yüzlük 100 birlik 1 tane yüzlük 10 tane onluk.
Servet-İ fünun edebİyatI
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
DOĞADA NELER OLUYOR Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa ki baksak çevremizdeki yeşillikleri nasıl pisletiyoruz. Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ
DOĞAL SAYILAR Sıfırdan başlayarak 0,1,2,3… şeklinde sonsuza kadar devam eden sayılardır.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU

 Türkî-î basit, basit türkçe demektir. Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşan unsurlara denir. Türkçe kelimelerle.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
ARUZ ÖLÇÜSÜ.
DOĞAL SAYILAR Sıfırdan başlayarak 0,1,2,3… şeklinde sonsuza kadar devam eden sayılardır.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim.

Hece Vezni Ben ilk şiir örneklerinden buyana varım.Asıl en çok kullanılan vezin benim.Benimle şiir yazmak daha kolay.Saymayı biliyorsanız benimle şiir yazabilirsiniz.Mısralardaki her satır eşit hecede olmalı onları ister sekiz, ister on bir, isterseniz on dört olarak sıralayın. Ben ilk şiir örneklerinden buyana varım.Asıl en çok kullanılan vezin benim.Benimle şiir yazmak daha kolay.Saymayı biliyorsanız benimle şiir yazabilirsiniz.Mısralardaki her satır eşit hecede olmalı onları ister sekiz, ister on bir, isterseniz on dört olarak sıralayın.

Aruz Vezni Benimle de şiir yazmak zevklidir.Ben de hecelerle yazılıyorum ama eğer hece sonu sesliyle biterse açık, sessizle biterse kapalı hece olarak adlandırıyorum. Unutmadan açık hecenin sonundaki sesli uzun okunuyorsa o heceyi de kapatırım bir de mısraların sonu ne olursa olsun daima kapalıdır.Sonra da uygun kalıba göre şekillendirirsiniz. Benimle de şiir yazmak zevklidir.Ben de hecelerle yazılıyorum ama eğer hece sonu sesliyle biterse açık, sessizle biterse kapalı hece olarak adlandırıyorum. Unutmadan açık hecenin sonundaki sesli uzun okunuyorsa o heceyi de kapatırım bir de mısraların sonu ne olursa olsun daima kapalıdır.Sonra da uygun kalıba göre şekillendirirsiniz.

Hece Vezni Sen Türkçeye çok uygun değilsin bunun için artık seninle şiir yazan pek yok. Oysa hala benimle şiir yazan çok kişi var. Sen Türkçeye çok uygun değilsin bunun için artık seninle şiir yazan pek yok. Oysa hala benimle şiir yazan çok kişi var.

Aruz Vezni Aslında seni de beni de kullanmadan tamamen serbest şiir yazanlar çoğaldı bu yüz yılda Aslında seni de beni de kullanmadan tamamen serbest şiir yazanlar çoğaldı bu yüz yılda

Hece Vezni Haklısın ama bizi kullanmayanlara ahenk konusunda zaman zaman redif,uyak yardımcı oluyor. Haklısın ama bizi kullanmayanlara ahenk konusunda zaman zaman redif,uyak yardımcı oluyor.

Aruz Vezni Evet aliterasyonun,asonansın,vurgu ve tonlamanın katkılarını da unutmamak gerek.Bunların bazen birkaçı bazen hepsi şiiri ahenkli kılıyor Evet aliterasyonun,asonansın,vurgu ve tonlamanın katkılarını da unutmamak gerek.Bunların bazen birkaçı bazen hepsi şiiri ahenkli kılıyor