Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
SIFATLAR.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Tarafından yayınlanmaktadır
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Sunum transkripti:

Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B ZAMİR ( ADIL ) Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B

Sözcük halindeki zamirler Ek halindeki zamirler Kişi Zamirleri İşaret Zamirleri Belgisiz Zamirler Soru Zamirleri İlgi Zamirleri İyelik Zamirleri

Sözcük halindeki zamirler İnsanın yerini tutan zamirlerdir. 1. Kişi zamirleri İnsanın yerini tutan zamirlerdir. biz, siz, onlar ben, sen, o TEKİL KİŞİ ÇOĞUL KİŞİ

Ben bugün sınava gireceğim Örnekler: Ben bugün sınava gireceğim Biz devrilen ağacı kaldırdık

2. İşaret zamirleri Bu Burası Bunlar Şu Şurası Şunlar O Orada Onlar Öteki Beriki Diğer Bunlar Şunlar Onlar Burası Şurası Orada Her zaman zamir Yer bildiren zamirler

Örnekler: Şunu okudum. İşaret zamiri Şu, çok çirkinmiş. İşaret zamiri

Her zaman belgisiz zamir 3. Belgisiz zamirler Herkes Hepsi Kimse Şey Birçok Birkaç Biraz Başka Hiçbir Bir Nice Kimi Çoğu Bazı Her zaman belgisiz zamir

Birazını versen de harcasak. Örnekler: Birazını versen de harcasak. Belgisiz Zamir Birazını bana ayırırsan sevinirim. Belgisiz zamir

4. Soru zamiri Örnekler: Ne kadar Ne Kim Kaç Hangi Nereye Sen benim kim olduğumu biliyor musun? Soru zamiri Ne kadarına razısın? Soru zamiri

İsim tamlamalarında tamlanan sözcüğün yerini tutan zamirdir. Ek halindeki zamirler 1. İlgi zamiri İsim tamlamalarında tamlanan sözcüğün yerini tutan zamirdir. Bizim okulumuz daha başarılı tamlayan tamlanan Bizimki daha başarılı -deki -daki - inki sıfat İlgi zamiri - imki

2. İyelik zamiri Ev-im Ev-in Ev-i Ev-imiz Ev-iniz Ev-leri İyelik eki (iyelik zamiri, aitlik eki, tamlanan eki) Örnek: Müdürümüz öğretmenler toplantısında benim görüşlerimi çok beğendi

Konu sonrası kendini sınama soruları

Aşağıdakilerden hangisinde zamir yoktur? A) Birkaç gün de onlarda kalsaydın. B) Burada daha ne kadar bekleyeceğiz? C) Sen, bunlardan hangisini beğendin? D) Birtakım kişiler bu düşünceyi benimsemeyebilir

Soruyu tekrar okumalısın..! Soruya dönmek için tavşana tıkla

Tebrikler bir sonrakine geçebilirsin Bir sonraki soruya gitmek için tıkla

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim çözecek? C) Kalemi şu çocuk bulmuş. D) O, elindeki bardağı düşürdü.

Yanlışşş…!!!

Tebrikler Diğer soruyla devam edelim

Tümünü şimdi harcama.’’ Cümlesinde altı çizili adılın çeşidi nedir? A) belgisiz B) işaret C)soru D) şahıs

Üzgünüm  Konuya tekrar bakman gerekir Konu başına git Soruya dön

Tebrikler

Atasözlerinin hangisi zamir içermektedir ? A) Yarım elma, gönül alma B) Yazın çalar, kışın oynar C) Akılsızı kendine kılavuz etme D) Son gülen, iyi güler

Yanlış cevap Soruya dön

Doğru Bu iş tamamdır..

Evde tekrar etmeyi unutmayalım KONU BİTTİ Evde tekrar etmeyi unutmayalım