1. ÖLÇME VE SİNYAL ANALİZİNE GİRİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronik Devre Elemanları - 1
Advertisements

TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
Öncelikle Elimizdeki Malzemeleri değerlerine göre ayıralım.
BASINÇ SENSÖRLERİ.
Alternatif Akım Devreleri
TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR ERDİNÇ.
YARI İLETKEN ELEMANLAR DİYOTLAR
Devre Tahtası Kullanımı
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KUVVET VE GERİNİM ALGILAYICILARI
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Özdeğerler,Exp./harmonik girdi, spektrum
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
ELEKTRİK AKIMI
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Ödev 02a Transfer Fonksiyonu: Problem 1: Problem 2: Problem 3:
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Ödev 07 Wheatstone köprüsü, strain-gage, termistör Problem 1:
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
Konular Eviren Yükselteç Evirmeyen Yükselteç Gerilim İzleyicisi
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
Proses Kontrol Döngüsü
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Dirençler Direnç Özdirenç Dirençlerin Genel Özellikleri
L C V1V1 + -R1R1 R2R2 Örnek 3.1: R 1 üzerinden geçen akım = V 1 : Girdi q ve q 2 : Genel yükler QqQq Q q2 L=3.4 mH, C=286 µF, R 1 =3.2 Ω, R 2 =4.5 Ω D(s)= s.
ELEKTRİK AKIMI NEDİR? Elektrik akımı elektronların hareketidir.Elektronların hareketi için elektronları harekete geçiren kaynak olmalıdır. Elektronları.
Op-amplı Devreler, Transfer Fonksiyonu
k02. Transfer fonksiyonu Örnek 2.1 f(t): Girdi, u(t): Cevap
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
ELEKTRİK DEVRESİ KURALIM
Problem 08-1: Şekildeki sistemde belirli bir ölçüm aralığında V 1 =Ku dur. u sıcaklığı 25 o ve 50 o iken V 1 gerilimi sırası ile 0.05 ve 0.10 V tur. ADC.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
ÖDEV-01 Problem o Şekildeki fırın, Q ısıl debisine sahip kaynakla ısıtılmaktadır. Fırındaki cisimlerin toplam ısıl kapasitesi C, fırın ile çevre.
SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
TEMEL ELEKTRONİK -1-.
TEMEL ELEKTRONİK -2-.
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
Ön Çalışma Deneyin 2. ve 3. adımında kurulacak ve ölçümü alınacak devreleri simülasyon programında kurarak istenilen ölçümleri program yardımıyla alınız.
ÖN ÇALIŞMA Yapılacak deneyleri SPICE tabanlı simülasyon programları ile deneyiniz. Bu sonuçları pratik sonuçlar ile karşılaştıracağınızdan not ediniz.
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
ARDUINO SENSÖR KONTROLÜ
Ön Çalışma Genlik değeri +2 V/-2 V arasında değişen 1 ms periyotlu simetrik kare dalganın Ortalama ve efektif değerini hesaplayınız. Ortalama değerin 2.5.
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
Ön Çalışma BC546, BC547, BC548 transistörlerinin
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Sensörler Ders2 Aslı Ergün.
ELEKTRİK AKIMI.
Elektronik I Lab.
ELEKTRİK.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
DA motorlarının elektrik devre modelleri
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
1. Arasınav konuları: Kapalı sistem blok diyagramı oluşturma, Transfer fonksiyonu Blok diyagramından kapalı sistemin transfer fonksiyonunu bulma Düzgün.
Çift mekanik posizyon sensörlü (mechanical position sensor), çift silindirli pnömatik devrenin PLC ile otomasyonu Lab 8. Simülasyon: OTOMASYON SENARYOSU:
MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

1. ÖLÇME VE SİNYAL ANALİZİNE GİRİŞ Hız ayarı Potansiyometre θref Vref + _ Kontrol devresi Güç amplifikatörü Mekanik sistem Motor Hız sensörü Sensör sinyali güçlendiricisi Vo Transfer Fonksiyonu: Girdi= est Cevap=H(s) est Eksponansiyel/harmonik, periyodik, puls, adım, random girdi

Sensör sinyali amplifikatörü V1 Elektrik Devresi V2 Fark devresi Kontrol devresi Güç amplifikatörü Strain-gage Elektrik sinyali Uzama-kısalma Termokupl, Termistör Elektrik sinyali Sıcaklık Potansiyometre, LVDT Elektrik sinyali Uzaklık, açı İvmemetre Elektrik sinyali Titreşim Takometre, optik kodlayıcı Elektrik sinyali Hız Fotosel Elektrik sinyali Işık Mikrofon Elektrik sinyali Ses Basınç, ağırlık, akış debisi, ... Laboratuar : Sensörler, avometre, osilaskop

Işık arttıkça RBC azalıyor 1.1 Işık sensörü: Direnç Işığa duyarlı direnç/ Light dependent resistor (LDR) Işık arttıkça RBC azalıyor Termistör, potansiyometre Lab.1

Deney-1. Avometre, üreteç, potansiyometre, ışık sensörü, termistör Avometre ile Üreteç 5 V 12 V ayarlı 24 V ölçümü Krokodil üzerinde kısa devre testi Potansiyometre lehim ile iletken tellerin bağlantısı 2 li ve 3 lü konnektörler ile potansiometre ve üreteç bağlantıları Potansiyometre üzerinde değişken direnç ve gerilim ölçümü Deney için gerekli malzemeler Temin edilecek malemeler : Lab.’da mevcut : Deney seti kutusu (Hobby, 2 lt) 10 kΩ pot (Orion, mavi) Çoklu şerit kablo (1m) Işık sensörü (3k, oda ışığında) Termistör (3k, oda sıcaklığında) 1k, 2k, 4.7 k direnç (5 adet) 2 li ve 3 lü konnektör (3’er adet, mavi) Üreteç, 5V Avometre Krokodil