STAJYER ÖĞRENCİLERİN TUS’A HAZIRLIK SERÜVENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ANALİZİ.
Advertisements

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
TEOG Tercih ve Yerleştirme Sistemi
BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
GRUP ELMA ŞEKERİ ASLIHAN KARAKEÇİLİ AYDAN YAŞAR BAŞAK ÖZGE
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
BAKIŞ AÇISI.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
HÜTF TIP-BİLİM DOKTORU (MD-PhD) BÜTÜNLEŞİK PROGRAMI YÖK’nin tarihli sayılı yönetmeliği ile açıldı ve eğitim yılında faaliyete.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
Acikogretimx.com Açıköğretim sistemi hakkında temel bilgiler 2009.
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
ASİSTAN ANKETİ Dr. Ahmet Fazıl NOHUTÇU Oftalmolojide Eğitim Buluşması
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
2010/2011 ERASMUS Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketliliği DEÜ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
GATA HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU KLASİK EĞİTİM MEZUNU HEMŞİRELER İLE ENTEGRE EĞİTİM PROGRAMI MEZUNU HEMŞİRELERİN BAŞARI KARŞILAŞTIRMASI Evren ÖRNEK ÖZTÜRK*,
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
GRUP TÜKENMEZ ZEYNEP SARIHAN YENER ARAÇLIOĞLU EBRU SAKAR ÖZGE KELEŞER
BİR ORGAN BİR HAYAT.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Cerrahpaşa’da kayboldum İntörn Dr.Aslı Tıp Eğitiminde Etik Paneli
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
GRUP TUSUBASA GRUP TUSUBASA GRUP TUSUBASA.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ALGOL ALGOL:Parceus Takım yıldızında bulunan parlaklığı sürekli değişen yıldız çiftidir.(Tutulması ilk keşfedilen yıldız)
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
TEOG Sınavından Yüksek Puan Almak İçin 10 Altın Tavsiye
DOKTOR DOKTOR NEDİR, NE İŞ YAPAR DOKTOR NASIL OLUNUR DOKTORUN MAAŞLARI
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
C1 Grubu “Çocukça Yaklaşım”
VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ’ ne HOŞGELDİNİZ
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
G R U P ANGE R D.
Anket Hazırlama.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
Sis de dağılır.
SINAV KAYGISI.
İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretimi
Kocaeli Üniversitesi E3 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ALAN/DALA GEÇİŞ VE ÖĞRENCİ KAYITLARI Müdür Yardımcısı Erol DEMİR Rehber Öğretmen Gökhan ERDUL.
KOU Tıp Fakültesi Eğitimini Nasıl İyileştirebiliriz? Dr. Hande SEZER Radyoloji ABD.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
Çalıştay, Mayıs, 2016 VI. DÖNEM Doç. Dr. Cem Cerit Doç. Dr. Yiğit Çakıroğlu Yrd. Doç. Dr. T. Utku Yılmaz İnt. Dr. Emre Eserli.
Erasmus+ ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ
Erasmus+ ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu sunumu, Kapanış ve Temenniler Dr. Kenan BEK
Dönem III Tıp Eğitiminde Mevcut Durum ve Öneriler
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
NEDEN DOKTOR OLUYORUZ? GRUP BİLİMSE TODUP A2.
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu Sunumu
Sunum transkripti:

STAJYER ÖĞRENCİLERİN TUS’A HAZIRLIK SERÜVENİ A3 SERÜVENCİLER GRUBU

Danışman: Prof. Dr. Kürşat Yıldız Ayşen Ekin DÜLEK Beyza KARATAŞ Buğra ALTUNAY Ceren ÖZKAN Cumhan ŞAVLI Deniz KOÇAK Elaheh IGHANNİNNEJAD Ercan KILINÇ Halis YETKİN Merve AKTÜRK

İlk Toplantımızdan…

TUS Hakkında Bilgiler TUS 1987 yılından itibaren TIPTA UZMANLIK KURULU tarafından oluşturulan sınav komisyonunca seçilen doktorlar tarafından hazırlanmaktadır. Uzmanlık kurulu; -Sağlık bakanlığı müsteşarı, -Eğitim hastanelerinden bakanlığın seçeceği 5 üye, -5 tıp fakültesinden YÖK`ün seçeceği 1`er üye, -GATA`nın ve fakültesinin seçeceği 1 üye, -Sosyal sigortalar kurulu eğitim hastanelerinden 1 üye, -Türk tabipler birliğinin seçeceği 1 üye olmak üzere 15 üyeden oluşur. Bu üyeler içinden seçilen 7 kişi,sınav komisyonunu oluşturur.Sorular,tüm Türkiye’deki eğitim hastanelerinden ve öğretim üyelerinden eşit oranda istenir.Komisyonca sınava uygun bulunan sorular değerlendirmeye alınır.

Bu sınavda her okulun ya da eğitim hastanesinin ilgili alanda çok az kontenjanı olduğu için puanlar çok değişmektedir.Her alanda da buna bağlı olarak okulların sıraları da değişmektedir.Son sınavlarda bakanlığa bağlı hastaneler üniversitelere bağlı hastanelerden daha çok tercih ediliyor.Bunun nedeni ise maddi olanakların daha iyi olmasıdır.

Sınava Giren Kişi Sayısı ve Kontenjanlar Her dönem 14000-16000 kişi sınava başvurmaktadır.Bu sayıya tıp harici bölümlerde dahildir. Tıptan başvuranların sayısı ise 4000-4500 kişi arasında değişmektedir. 3000-3100 kişi civarında da kontenjan açılmaktadır.

Üniversitemizin Başarı Düzeyi 2008 Eylül dönemindeki sınavda: Klinik tıp sıralamasında 20. Temel tıp sıralamasında 21. olmuştur.Genelde 10-20 arasında değişmektedir.

Anketimiz İçin; 4. 5. ve 6. sınıflardan rasgele 63 denek belirledik. Ama zaman darlığından, intörn öğrencilerin staj ve ders git-gellerinde ulaşılması zor olduğundan, Genel olarak belirlediğimiz deneklere ulaşamadık.

Ulaşabildiklerimiz; 4. sınıflardan 21 öğrenci; 7 kız, 14 erkek

1) Tek kelimeyle TUS Zor Olmazsa olmaz Yaygın ve ilginç cevaplar; Tıpçıların yarışması (at yarışı) Eliminasyon açısından doğru,içerik açısından hatalı Gerginlik sebebi Adaletsiz,klişe bir sınav İşkence Zorundalık Dönüm noktası

2)TUS’un sizin için önemi %80 çok önemli Diğer; - Koca bir hiç - Mecburum yapacak bir şey yok. - Kesinlikle önemli,neden 6 sene işkence çektik. - Güzel bir başlangıç ya da kısır döngü arasındaki seçim -TUS’u kazanmadan kız vermiyorlar

3)Uzmanlık düşünülüyor mu? Bu sorumuza hayır diyen çıkmadı Herkes uzman olmak istiyor. Sebeplerine bakalım; Kişisel tatmin, Toplumsal kabul görme Aile baskısı Daha çok para,

Mercedesten iki tane araba alacağım Uzman olmayana kız vermiyorlar! Verdiğimiz emeğin karşılığı için Saygın hekim olmak, Aksini düşünemiyorum Pratisyenlik bitti denilebilir, Pratisyenliğin ülkemiz şartlarında mecbur bırakıldığı konum! reçete doktorluğu Mercedesten iki tane araba alacağım Uzman olmayana kız vermiyorlar!

4)Tercih edilen branş ve sebebi Kardiyoloji (%25) Psikiyatri Cerrahi Göz Dahiliye Kadın doğum Göğüs hastalıkları

5)Branş tercihi sebepleri Sevmek Para Zevkli Rahatlık kendine vakit ayırma isteği Doktorluğu kanlı işlerden geçtiğini inanıyorum Nöbet sayısının az olması

6)TUS hazırlığına başlanan sınıflar 4. sınıflar (21 öğrenciden); -15’i daha başlamamış. -1’i 3. sınıftan beri, -5’i 4. sınıftan beri çalışıyor. 5. sınıflar (22 öğrenciden); -8’i daha başlamamış. -1’i 1. sınıftan beri (iddia edilen), -1’i 4. sınıftan beri, -11’i 5. sınıftan beri çalışıyor.

%53’ü çalışıyor, % 37 si başlamamış 6. sınıflar (20 öğrenciden); -1’i daha başlamamış. -1’i 1. sınıftan beri, -2’si 3. sınıftan beri, -2’si 4. sınıftan beri, -6’sı 5. sınıftan beri, -8’i 6. sınıftan beri %53’ü çalışıyor, % 37 si başlamamış

7)Fakültemizin TUS’a hazırlık yeterliliği Eksikler var %53 Çok yetersiz %35 Yeterli %8 Süper %4

8) Hem TUS’a hazırlanmanın hem de stajyerliğin tıp eğitimine etkisi Olumsuz %40 Bilmiyorum (başlamamış olanlar için) %60

stajlarda bazı gerekli bilgileri almamı engelliyor beraber götürünce daha verimli oluyor Çok fazla, özelikle klinik çalışmalarımıza adapte olamıyoruz. Yeteri kadar odaklanamıyorum çok etkilemiyor zor oluyor okul dersleri ile tus arasında kalıyorum

9)Dershaneye giden öğrenci sayısı 4. sınıflardan 2 kişi 5. sınıflardan 12 kişi 6. sınıflardan 16 kişi dershaneye gidiyor.

10)Gitmeyenler ve gidemeyenler; Ekonomik Gereksiz Zamansızlık, vakit kaybı Kendimde başarabilirim

11)Dershaneye gitmek zorunlu mu? - Hayır %58 - Evet %42

12)Kaldığınız yer Öğrenci evi %80 - Aile %15 KYK yurdu %5 Genel olarak kalınan yerin pek etkilemediğini gördük. Çalışmak isteyenleri ortam etkilemiyor.

13)En fazla zorlanılan dersler Biyokimya Farmakoloji Mikrobiyoloji

- Tıp okuma stresi yanında TUS stresi haksızlık. TUS her şey değil. - Okul destek sağlarsa dershaneye gerek yok. - Tıp okuma stresi yanında TUS stresi haksızlık. TUS her şey değil. Bu anketler değerlendiriliyor mu? (EVET) Cihanda muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya cihanda devlet bir nefes sıhhat gibi Üniversiteye girerken ya da 2-3.sınıfta bölümlere ayrılabilir Bence tıp eğitiminin başlarında kurullara çalışırken özellikle temel bilimler için mutlaka kitap okunmalı ve bunu öğretim görevlileri şart koşmalılar! Fakültemizin temel bilimlerinin zayıf olduğunu düşünüyorum. Her zaman sistemin ağırlıkları ve yanlışlıkları yüzünden hayatımın en güzel yıllarını kaybettim…

Birazda anketin bize kattıklarına bakalım; Grup çalışması zevkliydi Patolojiyi tanıdık. Birbirimizi daha iyi tanıdık Üst sınıfları tanımak ve yeni insanlarla tanışmak güzeldi. Bir arada olmak güzeldi. Anket yapmayı öğrenmiş olduk. Öğrencilerin her boşlukta kantine indiklerini öğrendik. İşbölümü yapmak çalışmamızı kolaylaştırdı.

Zorluklarını da unutmamak gerek Anket yapmak gıcık bir işmiş. Her zaman umduğunu ve aradığın kişiyi bulamıyorsun. TUS özellikle son sınıflarını strese sokmuş. Tıp fakültesi gerçekten zormuş. Hem staj yap, hem TUS’a hazırlan. TUS dershanelerinde ciddi bir para döndüğünü öğrendik. Öğrenciler mağdur olabilir. Zor bir sınav bizi bekliyor. Şu an en rahat günlerimizi yaşıyormuşuz. Bu altı sene sefaletmiş. Özellikle son üç senesi. Anket uygulayacağımız kişileri paylaşırken kavgalar çıktı.

Bizi dinlediğiniz için teşekkürler sorulara geçebiliriz…