GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Advertisements

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Faydaları ve Uygulama Koşulları
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
“KALİTE STANDARTLARI VE SİSTEM BELGELENDİRME SEMİNERİ”
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
DIŞ KAYNAKLI PROJELER Suat TÜREYEN Başar BAKIR Ümit TURHAN
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Mezbahalarda Gıda Güvenliği HACCP ve ISO 22000’in Önemi
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Kimya Mühendisliği Bölümü
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
ISO 22000: 2005 HACCP GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURUM İÇİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Hazard Analysis and Critical Control Point
ISO 9000:2000 REVİZYONU – GETİRDİKLERİ ve GETİREMEDİKLERİ Dr. TÜRKAY DERELİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GAZİANTEP TEL: ++
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri 2. Hafta.
Lezzet, Sağlık ve Güven..
ISO 9001:2015 Revizyonu Özet Bilgilendirme Sunumu
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Metin DURAN Genel Müdür
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
İş Sağlığı ve Güvenliği
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
TS EN ISO 13485: 2003TIBBI C İ HAZ ÜRET İ C İ LER İ İ Ç İ N KAL İ TES S İ STEMLER İ TS EN –ISO 13485: 2003 Standardı TS-EN ISO 9001 : 2008 standardı temel.
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
HAZIRLAYAN: YUSUF KÜRŞAT KOCA
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
HACCP ve ISO22000 UYGULAMALARI Dyt. İlkay KIVRAK.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
Gıda kalite sağlama sistemleri
Kalite Yönetimi Yrd.Doç.Dr. Murat Tanık.
ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri
ISO HACCP ve ISO22000.
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
Madde Bağımlılığı Politikası
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
ISO HACCP ve ISO22000.
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ HACCP Ve DÜNYA’DA UYGULAMALARI Hazırlayan Diyetisyen Nergiz Saruhan TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ Öğretim Görevlisi DR.DYT. Müge.
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
Kimya Mühendisliği Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta ISO 22000’E GİRİŞ - 1 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta

Gıda Güvenliği Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlandığında ve/veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeye neden olmayacağının güvencesi. Kaynak: Codex* Alimentarius (WHO) *Latince "gıda kodu" anlamındadır. FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ortaklığında gıda standartlarını geliştirmek amacı ile kurulan codex alimentarius komisyonu tarafından çıkarılan uluslararası gıda standartları ve düzenlemelerine verilen genel addır. Kısaca codex olarak da bilinir ve Türk gıda kodeksinin kaynağıdır.

Gıda Güvenliği – Kısa Tarihçesi 1959-1960 NASA 1963 Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Codex Alimentarius’da HACCP* prensiplerinin yayınlanması, 14 Haziran 1993- HACCP’ in 93/43/EEC “Gıda Maddelerinin Hijyeni” direktifi ile yasal olarak Avrupa Birliği ülkelerinin kanunlarına girişi, 1996- Avrupa’da tüm gıda endüstrisinin uygulaması gereken yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, Türkiye'de ise 16 KASIM 1997 tarihi itibarı ile Türk Gıda Kodeksi ile gıda sanayinde HACCP uygulamalarının zorunlu hale getirildi. 3 Mart 2003 tarihinde TS 13001/Mart 2003 HACCP standardı yayınlanması Eylül 2005, ISO 22000 Standardının yayınlanması *Hazard Analysis for Critical Control Points – Kritik Kontrol Noktaları için Tehlike Analizi

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Aldi system DS 3027 FAMI-QS Kraft food system Irish HACCP Nestlé NQS EFSIS M&S system McDonalds system ISO 9001 Eurepgap IFS GMP standard for Corrugated & Solid Board BRC-IoP AG 9000 Ducth HACCP GTP Friesland Coberco FSS GFSI Guide SQF GMP BRC-Food GMO

ISO 22000:2005 Bu standard, gıda zincirinde* yer alan bir kuruluşta, gıdanın tüketimi anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına alma yeteneğini göstermek için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemine ait şartları kapsar. *Gıda zinciri:Gıdanın ve bileşenlerinin birincil üretiminden tüketimine kadar olan, üretim, proses, dağıtım, depolama ve hazırlama gibi birbirini takip eden basamaklar ve işlemler.

ISO 22000:2005 İlk küresel gıda güvenliği standardıdır. ISO 9001, 14001 gibi yönetim sistemi standartları ile tamamen uyumludur. Kendini kanıtlamış yönetim sistemi prensiplerini uygulamaktadır. HACCP uygulamalarını sürekli iyileşme yaklaşımı içinde gerçekleştirme temeline dayanır. Gerekliliklerin belirlenmesi ve uygulanması gıda güvenliği otoritelerine dayandırılmıştır; Müşteri gereksinimleri ve yasal gereklilikler ön planda.

Gıda Zinciri

Gıda Zincirinde Tehlikelerin Girişleri

Gıda Zinciri ve Proses Yaklaşımı Gıda zincirinin kuruluşun operasyonları üzerindeki etkisinin göz önüne alınması Kuruluş içerisinde bir prosesler sisteminin tanımlanması, uygulanması ve yönetimi Prosesler sistemindeki proseslerin bağlantılarının, kombinasyonlarının ve etkileşimlerinin üzerinde sürekli bir kontrol

Proses Yaklaşımı Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al • Ne yapılacak? Nasıl yapılacak? Uygula Planlananı uygula Kontrol Et Uygulamalar Plana uygun mu? Önlem Al Bir sonra ki Çevrim nasıl iyileşir? İlgili kaynaklar ve aktiviteler bir proses olarak yönetilmeye başlandığında istenen sonuca daha etkili ulaşılır.

Proses Yaklaşımı Resource Processes Yönetim Prosesleri Product Design Process Design Project Planning Production Yönetim Prosesleri Measurement, Analysis, and Improvement O I Kaynak Yönetimi Prosesleri Ürün Tasarımı Proses Tasarımı Dış Kaynaklı Prosesler Üretim Ölçme, Analiz ve İyileştirme Prosesleri