TELİF HAKLARI SUNUM ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR PROGRAMLARINDA HAK SAHİPLİĞİ Yrd. Doç. Dr
Advertisements

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
Lisanssız Güneş Enerjisi Sözleşmeleri
Teknoloji Tasarım Dersi
Bilişim Teknolojileri Dersi
Ardesenmyo.wordpress.com.
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
Hazırlayan: Bilinçli tüketici Hazırlayan:
Cemil BAŞPINAR TTGV – ESİNKAP EĞİTİMİ PATENT HAKLARI - PATENT VERİ TABANLARI.
Bİlgİsayar güvenlİğİ , TELİF HAKLARI, HUKUK
Kaynak Gösterme.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 8. SINIFLAR
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
PATENT TESCİLİ VE SÜREÇLERİ
AB 7. ÇP ve Fikri Mülkiyet Hakları
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK
COĞRAFİ İŞARETLER Seher AÇIKEL Marka Uzmanı Aralık 2010 Antalya.
TELİF HAKLARI 2011.
Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri..
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR ve ETİK.
Bilgisayar ve etik.
B ILIŞIM TEKNOLOJILERINDE ETIK SORUNLAR D ERS : BILIŞIM ETIĞI K ONU : FİKRİ MULKİYET VE ERİŞİM YALIN KILIÇ TÜREL Ekim-BOTE-4-ELAZIĞ.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
YAĞMUR AYDEMİR VE ECEM İŞGÜZERERİN ÇALIŞAMSI
Bilişim Teknolojileri Dersi
YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar?
 E-TİCARETİN GELİŞME SAFHALARI  GELENEKSEL TİCARET İLE E-TİCARETİN KARŞILAŞTIRILMASI  E-TİCARETİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI.
YAZILIM.
E- Ticaret Altyapısı.
HAZIRLAYAN: SONNUR TARHAN BÖTE 1
Bilişim Suçları Ve Güvenlik
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKKI.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKKI.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
Adı:ibrahim soyadı:nergizka no:
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
BILIŞIM KOMISYONU Kurumsallıkta Bilişimin Önemi ve Bilgi Güvenliği Ocak 2016.
LİSANSLAMA GPL LİSANSI AVANTAJI VE DEZAVANTAJI HAZIRLAYAN : MERVE ŞİMŞEK.
Fikri haklar nedir Fikri hak fikir ürünlerini koruyan haklara verilen genel addır.Bu ürünler insan zekası ile ortaya çıkan edebiyat ve sanat eserleri.
ZARARLI YAZILIMLAR MUSTAFA TEZCAN ARALIK,2015.
Özgür yazılım nedir?. Enver ALTIN
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk.
Temel Bilgi Teknolojileri
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKLARI.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKKI.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
Öğr.gör.idil yıldırım arı
TELİF HAKKI.
GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
TELİF HAKKI.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
ETİK VE GÜVENLİK İnternette ne kadar güvendesin? 1.
6.1.5.A1 Telif Hakkı ve Açık Erişim
ÇALIŞMA SORULARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
Sunum transkripti:

TELİF HAKLARI SUNUM ÖDEVİ İçindekiler.. 1-Telif hakları 2-Yazılımların telif hakları  3-Yazılım korsanlığı  4-Yazılım türleri (shareware, freeware vb.) 5-Yasal hükümler

1- TELİF HAKKI NEDİR? Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir "C" harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yapanın telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce "copyright" kelimesini ifade eder. Kaynak (http://tr.wikipedia.org/wiki/Telif_hakk%C4%B1)

TELİF HAKLARI © ---Fikir düşünce ve sanat eserleri üzerindeki mülkiyet hakkı. Diğer bir deyişle SAHİPLİK, kitap, makale, resim, şarkı, yazılım, fotoğraf, v.s. gibi bilimsel, edebi veya sanatsal eser yapanlara, ülke yasaları tarafından belirli süre için mülkiyet hakkı. Telif hakkına sahip olan kişi yarattığı eseri bizzat kullanabilme, başkalarına satma veya kiralama, onun başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılmasını veya çoğaltılmasını mahkeme kararıyla önleme gibi haklara sahiptir.

YAZILIMLARIN TELİF HAKLARI Yazılım Telif Hakları İle İlgili Hukuki Bilgi   12.6.1995 tarih ve 22311 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 4110 sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun" ile "Bilgisayar Yazılımları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu"nun (FSEK) koruması altına alınmıştır.FSEK: FiKiR VE SANAT ESERLERi KANUNU (KAYNAK:http://www.garantisoft.com.tr/telif-haklari.html) Telif hakkı bulunan yazılımların üreticisinin izni olmadan veya lisans satın alım işlemi yapılmadan çoğaltılması, kullanılması,satılması yasaktır ve cezası vardır. Bazı ülkelerde “buluş” gibi patentle korunan yazılımlar, Türkiye’de, FSEK’e göre “eser” olarak kabul edilip korunuyor. Ancak kanun, “yazılımdaki tekniğin” korunmasını sağlayamıyor. Ve yazılımlara özgü, bir koruma gündemde bulunmuyor.

YAZILIM KORSANLIĞI Argo açıklamak gerekirse hızsızlık  Yazılım korsanlığı lisans taşımayan yazılımların üreticinin izni olmadan yasadışı şekilde çoğaltılıp satılmasıdır. Yazılımı lisansı nedir? Neden Gereklidir? Yazılım lisansı, telif hakkı sahibinin (yazılım üreticisinin) haklarını koruyan bir belgedir. Her bir yazılım için lisans almak şarttır; bu üreticinin telif hakkını çiğnemediğinizi, emeğinin karşılığını verdiğinizi gösterir. Telif hakkı sahibinin hakları yasalarla da korunur. Telif hakkı yasaları, insanların izin almaksızın yazılım kopyalayamayacağını açıkça beyan eder. Hiç kimse telif hakkı sahibinin izni olmadan, emeğini kopyalayıp dağıtamaz ve kullanamaz. Korsan Yazılım Kullanmanın Ülke Ekonomisine Verdiği Zararın Boyutları Nelerdir? BSA tarafından International Data Corporation (IDC) adlı uluslararası araştırma şirketine yaptırılan bir araştırma çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre 2006 yılına kadar Türkiye’deki korsan yazılım kullanma oranı % 58’den % 48’e çekilebilirse, bugün itibariyle büyüklüğü 1,4 milyar dolar düzeyinde olan Türk BT sektörü 2006’da % 100’den fazla artışla 3,8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşabilir. Kaynak: (http://www.bsa.org.tr/yazilimkorsanligi.html)

YAZILIM TÜRLERİ (Public Domain): Kullanımı herkese açık olan yazılımlardır. İsteyen istediği kadar kullanabilir. İstediği kadar kopyalayıp dağıtabilir. (Shareware): Copyright'lı yazılımlardır. Yalnız belirli bir süre (15 gün, 1 ay, 2 ay gibi) deneme amaçlı olarak kullanılabilir. Sürekli kullanım hakkı için ücretini ödemek gerekir. DEMO yazılımda denilebilir. (Operating System): Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MİB, ana bellek vb. kaynakları yönetir. (Freeware): Freeware tanımının kabul edilmiş açık bir tanımı yoktur. Yeniden dağıtımına izin verilen ancak değiştirilmesine izin verilmeyen yazılımlardır.

PEKİ BU KORSANCILIĞIN CEZASI NE ? • 6 yıla kadar hapis ve 150.000 TL'ye kadar ağır para cezası • Lisanssız yazılımların, bilgisayarların ve teknik sistemlerin mühürlenmesi ve imhası • İşyerinin geçici süreyle kapatılması • 6 aydan 3 yıla kadar meslek ve ticaretten men cezası • Suça ilişkin mahkeme kararının yüksek tirajlı gazetelerde ilanı • Her bir yazılım için ayrı ayrı talep edilebilecek yüksek miktarlarda tazminat

YAZILIMLARIN YASAL HÜKÜMLERİ Bir yazılım satın aldınız çok düşük bir ihtimal ama hadi öyle olsun  veya demo bir yazılım kurdunuz. Yazılımları kurmaya başladıktan hemen sonra karşınıza bir pencere açılıyor (GENEL İŞ SÖZLEŞMESİ) deniyor ve çoğumuz hatta hiçbirimiz bunu okumuyoruz  İşte sadece bir tıkla ilerleyip atladığımız bu metinde yazılımcının bize yüklediği hükümler yazıyor. Bak diyor güzel kardeşim çalarsan çoğaltırsan satarsan yakarım çıranı  Ayrıca yazılım sahibi firma veya kişi bu sözleşmede değişikliğe gidebiliyor. Hatamız şu ki boş kağıda bile imza atmayan bir millet olarak bu sözleşmeyi okumuyoruz. Ufak bir itiraf bugüne kadar hiçbir yazılımın sözleşmesini okumadım. 

HAZIRLAYAN Muhammed Nuri Uslu 130623029 © Her hakkı saklıdır izinsiz çoğaltılması ve dağıtılması yasaktır. ;)