MULTİFAKTÖRİYEL - POLİGENETİK KALITIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
Advertisements

BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
ORAN VE ORANTI ÖZGE ALTUNTAŞ.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
HİPERTANSİYON Prof. Dr. Namık Kemal Eryol Temel Bilgiler.
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlık
Yüksek Riskli Gebelikler
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
Genetik ve Vücut Kompozisyonu
PORTFÖY TEORİSİ. İSTATİSTİKSEL TEMEL Olasılık dağılımı –Getirinin beklenen değeri –Getirinin varyansı –Standart sapma –Kovaryans –Korelasyon.
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
ECON 101 İKTİSADA GİRİŞ Prof. Dr. Nejat Erk.
A Yandaki ABC üçgenin s(ACB) açısı kaç derecedir? 50° 60° B C.
Bursa Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
JİNEKOLOJİK KANSERLERDE TARAMA
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BAĞIMLILIĞIN ETİYOLOJİSİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Postmenopozal uniloküler kistlerin yönetiminde ultrasonografi
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
KRONİK BÖBREK HASTALIKLI HASTAYA YAKLAŞIM
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
TAM SAYILAR.
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
PROSTAT KANSERİ SIKLIĞI NEDİR?. En sık kanserlerden biri Kansere bağlı ölüm: –İlk 3 sırada 50 Yaşındaki bir erkekte –Yaşam boyu gelişme riski %42 –Klinik.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
1- Basıncın değeri izobar denilen birimle belirtilir. Y 3- Aynı basınca sahip olan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan iç içe kapalı eğrilere.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
MATEMATİKSEL İSTATİSTİK VE OLASILIK II
MULTİPL RİSK FAKTÖRLERİ
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM I
Böbrek Hastalığı ve Kardiyovasküler Risk
GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ A N K A R A
Şizofreni ve Moleküler Temelleri
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
3.ADIM: HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA KALITSAL HASTALIKLARIN KONTROLÜ
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
Aile Genogramı ve Aile Çemberi
Suisit-İntihar-Özkıyım
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Tek-gen Hastalıkları.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
GENETİK DANIŞMA.
Tek-gen Hastalıkları.
GENETİK DANIŞMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?
Tek-gen Hastalıkları II
Tek Gen Hastalıklarının Kalıtımı
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İp sayısı arttıkça kuvvet azalır.
Kalıtım derecesinin YÜKSEK veya DÜŞÜK olmasının ıslahtaki önemi
Sunum transkripti:

MULTİFAKTÖRİYEL - POLİGENETİK KALITIM  Gen + çevre faktörlerinin etkili olduğu, görev yaptığı kalıtım tipine MULTİFAKTÖRİYEL KALITIM adı verilir. MK üç farklı teknikle analiz edilir; A-İkiz çalışmaları B- Aile ağacı C- Aile korelasyonu  Bir karakterin belirlenmesinde yada bir proteinin sentezinde birden fazla genin rol aldığı kalıtım biçimine POLİGENETİK KALITIM adı verilir.Poligenetik bu noktada MK kalıtımdan ayrılır. Bu kalıtım tipinde aynı yada farklı kromozomlarda lokalize birden fazla genin aynı protein üzerinde etkili olması durumudur.

MULTİFAKTÖRİYEL KALITIM 1- Ailesel geçişli olduğu kesin olmakla beraber, bir tek aileye ait spesifik kalıtım şekli belirlenemiyor. 2- Birinci dereceden akrabalar için hastalık riski normal populasyondan daha yüksektir. Yüksek saptanamayan durumlarda hastalığın non-genik olma olasılığı daha yüksek kabul edilir. 3- İkinci derece akrabalar için risk birinci dereceye göre keskin bir düşüş yapar.Akraba derecesi düştükçe risk 1/2 oranında azalır. OR kalıtımla karşılaştırıldığında; OR kalıtımda ilgili geni taşıyan her hasta risk altında iken MK da sadece akraba kişiler risk altındadır. 4- Hastalık riski ailede hasta birey sayısı arttıkça artar. Tek gen kalıtımla karşılaştırıldığında aile ne kadar hasta çocuk sahibi olursa olsun TGK da risk yine bir sonraki çocuk için aynıdır ve değişmez. 5- Kalıtım şekli çok ağır malformasyon ve yüksek tekrarlanma riski ile seyreder.

MULTİFAKTÖRİYEL KALITIM 6- Ebeveynlerin akraba olmaları durumunda hastalığın tekrarlama riski artmışsa, ve bir sonraki çocuklarda hastalık meydana gelme riski yükseliyorsa hastalığın etiyolojisine çevresel faktörlerin katkı yaptığı (MK) düşünülmelidir. Bu durum OR kalıtıma ters düşer burada risk 1/4 dür ve sabittir. 7- İkiz çalışmalar önem kazanır. Eğer DZ için risk MZ den %50 daha az ise hastalık OD olamaz. Eğer risk MZ için %25 den daha az ise OR olamaz. Ör. Non-Insuline Dependet Diabetes Mellitus (NIDDM) kalıtımında durum böyledir. Bu hastalıkta MZ ikizler için risk %100, DZ lar için % 10 gibi kopleks bir etyoloji ve kalıtıma bağlı olduğu kabul edilir. 8- Eğer multifaktöriyel özellik bir sekste diğerinden daha sıklıkla ortaya çıkmışsa risk akraba hastalarda daha yüksek beklenir. Pyloric stenozda durum böyledir.

MK GEÇİŞLİ KARAKTERLER II- Diskontinious karakterler (%)MZ (%) DZ Nöral tüp defektleri 6 3 Hipertansiyon 30 10 Diabet Mellitus 55 10 Kanser 10 10 Epilepsi 37 10 Şizofreni 60 15 Manik depresyon 70 3 IQ<50 60 3 Tüberkülozis 51 22 Hipertroidizim 47 3

YETİŞKİN DÖNEM MK HASTALIKLAR Hastalık İnsidansı(1/1000 kişi) Yarık damak dudak 0.4-1.7 Yarık damak 0.4 DKÇ 2 Kojenital kalp defektleri 4-8 Nöral tüp defektleri 2-10 Anensefali değişken Spina bifida değişken Pyloric stenoz 1

MK ANALİZİ I- İkiz çalışmaları II- Aile korelasyonu III- Pedigree (aile ağacı) analizi

İKİZLER  1/89 oranında görülürler  Monozigot %33 (MZ) ve dizogot %66(DZ) iki grupta toplanırlar  Döllenmeyi takiben 14. Günde meydana gelirler (MZ)  Ortak atasal ovum ve sperm hücresine sahiptirler (MZ)  İdentiktirler (MZ)  Diamniyotik, dikaryonik MZ ve DZ ikizler  Diamniyotik, monokaryonik MZ  Monoamniyotik, monokaryonik MZ gibi gelişme biçimleri var.

İKİZLERDE KALITIM TİPLERİ Hastalık MZ DZ Tek gen %100 Diğer kardeşler gibi Kromozom anomalisi %100* “ MK <%100> çocuklar “ Poligenetik kalıtım %100 “ Çevresel hastalıklar Diğer kardeşler “ *: Mozaik durumlar hariç

MK GEÇİŞLİ KARAKTERLER VE ZİGOSİTE ÖZELLİKLERİ I- Kontinious Karakterler (%)MZ (%) DZ Uzun boy 95 52 IQ 90 60 Dermatoglifikler 95 49 EQ 89 58 Deri rengi Kan basıncı II- Diskontinious karakterler Yarık damak 40 5 Spina bifida 6 3 Pyloric stenosis 15 3 DKÇ 41 3

GEN GEÇİŞİ Akrabalık derecesi Örnek Oran 1. Derece Anne-babaile çocuk 1/2 kardeşlerarası 2.Derece Büyükebeveyn-torun Çocuk-Teyze /amca 1/4 3. Derece Kuzenlerarası 1/8

AİLE KORELASYONU  Tek gen ve Multifaktöriyel kalıtım özelliklerin saptanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bütün aile bireyleri aynı karekter bakımından değerlendirilir ve karşılaştırılır; karakterler aynı ise (%100) = 1, ayrı ise (%100) = 0 olarak değerlendirilir. Eğer ebeveynler yakın akraba değillerse benzerliğin normal populasyondaki oranda olması beklenir.

Özellik Görülen Beklenen (%) Boy uzunluğu 53 50 IQ 53 50 I. DERECE AKRABALARDA BAZI KONTINIOUS ÖZELLİKLERİN BEKLENEN ORANLARI VE GÖRÜLME ORANLARI Özellik Görülen Beklenen (%) Boy uzunluğu 53 50 IQ 53 50 Dermatoglifik 49 50

MK GENETİK DANIŞMA 1- Birinci derece akraba evliliklerde tekrarlama riski, uzak evliliklere oranla daha yüksektir. 2- Tekrarlanma riski; - birden fazla hasta akraba varlığında yüksek kabul edilir - hastalığın çok ağır seyretmesi durumunda risk yüksek, - hasta bireyin ayrıca seksüel anmaliye sahip olması durumunda risk yüskek, 3- Risk hesaplamalarında yaygın olarak yapılan şu iki önemli hataya dikkat etmek gerekir: a- Kardeş olan hasta çocukların aynı ebeveyne ait olmalarına, heriki ebeveynin ortak olmasına dikkat edilmelidir. Nitekim bir ebeveyn ortak olduğunda risk %1 iken, heriki ebeveyn ortak olduğunda risk %5 kabul edilir. b- MK geçişli bir defekte sahip olan bir çocuğun amca ve halaları hasta değilse, kuzenlerinin hasta olma riskleri normal populasyon riski kabul edilmelidir.