TOPLUMSAL TABAKALAŞMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd.Doç. Dr. Nilüfer YÖRÜK KARAKILIÇ
Advertisements

Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
Toplumsal Tabakalaşma
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
ÇAĞDAŞ EĞİTİM AKIMLARINI ORTAYA ÇIKARAN TEKNİK, EKONOMİK VE SOSYAL FAKTÖRLER Prof. Dr. Mustafa ERGÜN.
Siyaset Bilimine Giriş 5. Hafta
101-TÜRK DİLİ DERSİ GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA
İSLAM’ DİNİNDE FIKHİ MEZHEPLERE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
SOSYOLOJİ Modern toplumdaki insan gruplarını ve sosyal yaşamı sistematik olarak ele alan bilim dalıdır. Sosyolojinin konusu, uygar toplumlardır. Toplumsal.
T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FELSEFE ÖĞRETMENLİĞİ TOPLUM VE SOSYOLOJİ (ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİ) DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR.
TABAKALAŞMA VE SINIF.
ÜTOPYALAR Ütopya, hiçbir yerde bulunmayan anlamında eski Yunancadan gelen bir sözcüktür. Felsefede bu terim, ger­çekleştirilmesi olanaksız tasarı ya da düşünceleri.
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
Eğitimin ve Toplum.
Uygarlık Düzeyi Açısından Eğitimin Kısa Tarihi. Günümüzde e ğ itim bir sistem olarak ele alınmaktadır. Sistem, birbiri ile ilişkili olan ve birlikte çalışan.
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Eğitim ve Toplumsal Değişme
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
TABAKALAŞMA.
Klasik Sosyoloji Tarihi
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
DİL NEDİR? Dil veya lîsan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı.
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
EĞİTİMİN İŞLEVLERİ Bireysel İşlevleri Toplumsal İşlevleri.
Toplumsal Eşitsizlik. Nobel iktisat ödülü sahibi Profesör Joseph Stiglitz’in (2011) bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) nüfusun en.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
A. TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
TOPLUM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
AYRIMCILIK.
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Toplum ve Toplumsal Yapı
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Eğitimin Sosyolojik (Toplumsal) Temelleri
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
Tarihsel ve ideolojik arka plan
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALKINMA EKONOMİSİNİN DOĞUŞU- BUGÜNÜ- GELECEĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
9. HAFTA AİLE.
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3. HAFTA İLK KURAMCILAR.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
İş ve Meslek Sosyolojisi
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
TOPLUMSAL YAPI I. TOPLUMSAL YAPININ TANIMI II. TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL GRUPLAR III. TOPLUMSAL ETK İ LE Şİ M VE T İ PLER İ IV. TOPLUMSAL TABAKALA Ş.
Sunum transkripti:

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA Bir toplumu oluşturan bireylerin, makam, zenginlik, siyasal güç, gelir, prestij, meslek, ırk, eğitim düzeyi gibi bazı özelliklere göre belli bir düzende sıralanmasına “toplumsal tabakalaşma” denir.

Toplumlarda tabakalaşmadan söz edilirken “tabakalaşma piramidi” ifadesi kullanılır ve her toplumda üç ayrı tabakanın varlığı kabul edilir.

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA TÜRLERİ KAPALI TABAKALAŞMA AÇIK SINIF TABAKALAŞMASI YARI KAPALI TABAKALAŞMA Gelişmenin ve değişmenin çok yavaş olduğu toplumlarda görülür. Toplum içinde yer alan tabakaların birbirine kapalı olduğu sistemdir. Bu toplumlarda alt tabakadan üst tabakaya geçiş çok katı kurallarla tamamen önlenmiştir. Haklar doğuştan kazanılmış ya da kaybedilmiştir. Bireyin tabaka değiştirmesi normlarla (yasalar, gelenekler ve din kuralları) yasaklanmıştır. Örnek: Kast düzeni, kölelik düzeni gibi. Eşit olmayan toplumsal tabakaların varlığı yasalarla tanınmış ve korunmuştur. Bu tabakaların farklı hakları ve sorumlulukları vardır.Tabakalar arası geçiş belli kuralların yerine getirilmesi koşulu ile gerçekleşir ancak geçişler sınırlıdır. Bireyin tabaka değiştirebilmesi mesleğinde çok üstün başarı sergilemesine bağlıdır. Örnek: Zümre Sistemi (Feodalite) Günümüz modern toplumlarda görülen tabakalaşmadır. Endüstri devrimiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Tabakalar arası geçiş serbest olduğu için dikey sosyal hareketlilik olgusunu getirmiştir. Gelişmişlik ya da az gelişmişlik orta tabakada yer alan insan sayısına bağlıdır. Örnek: Sanayi toplumları gibi.

Tarihin bütün devirlerinde insanlar arasında tabakalaşmanın varlığı bilinmektedir. Tarih boyunca görülen sosyal tabakalaşma çeşitleri şu başlıklar altında toplanabilir: İlkel toplumlarda görülen yaygın köleliğin doğurduğu tabakalaşma Orta Çağ Avrupa’sında geniş toprak mülkiyetine dayanan feodal sistem Kast sistemi Statü tabakalaşmasının doğurduğu sosyal sınıflar

HİNDİSTAN KAST SİSTEMİ

ORTA ÇAĞ AVRUPASI FEODELİTE ZÜMRE SİSTEMİ