ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

ENERJİ TASARRUFU.
ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Ders 5 AKTUATÖRLER.
ALTERNATÖRLER.
Elektrikli Hidrolik Sistem
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Verim ve Açık Devre Gerilimi
PV Modüller  PV hücreler güneşten aldıkları enerjiyle elektrik üreten yarı iletken malzemelerden üretilmişlerdir. Bu hücrelerin boyutları genelde kare,
Elementler ve Sembolleri
III- Deneysel Çalışmalar IV-Sonuçlar ve Değerlendirme
KİMYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI I. ENERJİ VE ULAŞIMI Kimyagerler ve kimya mühendisleri, karadan hava ve uzaya uzanan bir alan üzerinde.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
FOTOVOLTAİK PANELLE BESLENEN GSM 1800 BAZ İSTASYONU SİSTEMİ
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR 2020 yılında, binek araç üretiminin yüzde 2 ile 5’ini sadece elektrikle çalışan araçlar oluşturacak. Otomotivin ibresini çevirdiği,
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
Bilişim Teknolojileri Dersi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER Burak Turcan Bedirhan Erken
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
YAŞAMIMIZDA ELEKTRİK HAZIRLAYAN AYŞEGÜL BOZDEMİR
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
Elektrik Enerjisi Üretimi
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?
ATIĞI AZALTMANIN 10 YOLU
Elektrik Enerjisi Üretimi
HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK
Hidrojen Teknolojileri
Bilişim Teknolojileri Dersi
Yakıt Pilleri.
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
YENİ VE YENİLİKÇİ KATI HAL ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?
Elektrokimyasal Piller
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
Hidrojenin motorlarda yakıt olarak kullanılması durumunda petrol kökenli motor yakıtlara oranla birçok önemli avantaj saglanmaktadır. Yüksek alev.
EREN GÜR Y. EMRE DERECİ
HIBRIT ARAÇLAR Hazırlayanlar: Hasan Timur Mustafa Han
Hazırlayanlar Hakan TUZ Ozan KALYONCU
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HAZIRLAYANLAR Muhammed DO Ğ AN Muhammet AKSOY.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
YAKIT HÜCRESİ.
ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
HAZIRLAYAN: TEVFİK TOLGA SEVİM
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YAKIT HÜCRESİ.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
ELKTRİK YÜKÜNÜN NASIL DEPOLANDIĞI HAZIRLAYAN:SELİM MOCU.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Türkiye LPG Piyasasında Gelecek Stratejileri
Sunum transkripti:

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ HİBRİT OTOMOBİLLER HAZIRLAYAN : ANIL KUÇ

HİBRİT ARAÇ NEDİR ? Hibrit (melez) elektrikli araçlar, en az iki enerji kaynağı bulunan ve bu enerji kaynaklarından en az birisi elektrik enerjisi olan araçlar olarak tanımlanır.

NEDEN HİBRİT ? Araçların yavaşlarken veya iniş sırasında kaybettikleri enerjinin bir bataryada depolanarak gerektiğinde araç sürüşü için tekrar kullanılması,hibrit araçların ana fikridir.

İLK HİBRİT ARAÇ Bilinen ilk hibrit araç olarak kabul edilen, istenildiğinde benzinli istenildiğinde elektrik motoruyla ilerleyebilen araç 1902 yılında “Mixte-Wagen” adıyla 27 yaşındaki Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır.

HİBRİT OTOMOBİL ÇEŞİTLERİ Günümüzde üç farklı tip hibrit otomobil mevcuttur. 1. Paralel Hibrit 2. Seri Hibrit 3. Seri – Paralel Hibrit

PARALEL HİBRİT Elektrikli bir motorun gerektiğinde destek sağladığı benzinli bir motorun ana güç kaynağı olduğu Paralel Hibrit.

SERİ HİBRİT Seri hybridler, elektrikli araçlar gibi, yalnızca elektrik motorları tarafından sağlanan güçle çalışırlar. Araç elektrik motorundan gelen güçle hareket eder. Benzinli motor yalnızca pilleri şarj eden jeneratöre güç sağlar.

SERİ PARALEL HİBRİT  Elektrik motoru yalnızca düşük devirlerde kullanılırken, daha yüksek devirlerde benzinli motor ve elektrik motoru birlikte kullanılır. 

ELEKTRİK MOTORU Hibrit araçlarda kullanılan başlıca elektrik motorları; Doğru akım motorları Alternatif akım motorları

DOĞRU AKIM MOTORLARI Bu tip motorlar ilk hibrit araç modellerinde kullanılmıştır. Daha sonra yerlerini daha az bakım isteyen ve daha güvenli diğer motor modelleri almıştır.

ALTERNATİF AKIM MOTORLARI Başlıca iki ana grupta toplanabilir: Asenkron motorlar (indüksiyon motorları) ve senkron motorlar. Bu motorların asenkron modelleri basit yapılı ve çok ekonomiktir. Senkron modelleri ise, büyük güç gerektiren alanlarda tercih edilir.

PİL Hibrit araçlar üretilen elektriğin depolanıp, tekrar kullanılabilmesi için içerisinde birçok pilin bulunduğun batarya bloğuna ihtiyaç duyarlar. Bu pillerin verimliliği hibrit araçların verimliliğini doğrudan etkilemektedir.

PİL MODELLERİ Hibrit araçlarda kullanılan başlıca pil modelleri; 1. Kurşun asit piller 2. Nikel Kadmiyum piller 3. Nikel Metal piller 4. Lityum İyon piller

LİTYUM-İYON PİLLER Diğer şarj edilebilen pillere göre daha yüksek kapasiteli ve daha verimlidir. Hafiftirler ve kendi kendine boşalmaları çok yavaştır. Hafıza etkisi bulunmamaktadır; yani istenildiği zaman şarj edilebilirler.

AVANTAJLARI Yakıt tasarrufu Daha az sera gazı salınımı Çift motor sayesinde daha yüksek performans Petrol ve petrol türevi yakıtlara bağımlılığın azalması Orta-uzun vadede elektrik enerjisi üretiminde alternatif temiz enerji kaynaklardan faydalanma ihtiyacı, artan ARGE yatırımları

DEZAVANTAJLARI Satın alma maliyetinin yüksek oluşu Pil dolayısı ile daha ağır araçlar Ömrünü dolduran pil değişimi dolayısı ile dönemsel ekstra maliyet

KAYNAKLAR http://honda.com.tr http://www.mercedes-benz.com.tr http://www.toyota.com.tr http://www.elektrikliotomobiller.org Yunus Demirci - Hibrit Araçlarda Elektrik Motoru Denetimi

DİNLEDİĞİNİZ İÇİ TEŞEKKÜR EDERİM…