9. SINIF KİMYA 10-14 MART.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Bileşikler ve Formülleri
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Bileşikler ve Formülleri
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Kimyasal Bağlar.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
9. SINIF KİMYA MART.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
KİMYASAL BAĞLAR.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
Kimyasal Türler ve Etkileşimleri Tahmini süre:12saat
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
Konu başlıkları Oluşumu
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Kimya hakkinda nezeriyye
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
Sunum transkripti:

9. SINIF KİMYA 10-14 MART

3. Ünite Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Konu Başlıkları 1. Kimyasal Türler ve Etkileşimleri a) Kimyasal Bağ Nedir? b) Bağların Sınıflandırılması - Bağ Enerjisinin Büyüklüğüne Göre (Güçlü ve Zayıf Etkileşimler) - Bağın Oluşum Mekanizmasına Göre (İyonik, Kovalent, Metalik Bağlar) 2. Güçlü Etkileşimler

Bu ünitede kavrayacaklarınız Kimyasal tür Elektrostatik çekim Bağ enerjisi İyonik bağ Orbital örtüşmesi Kovalent bağ Koordinasyon bağı Polarlık Dipol moment Metalik bağ Van der Walls bağı Dipol-dipol bağı İndüklenmiş dipol Hidrojen bağı

Konu Başlıkları 1. Kimyasal Türler 2. Kimyasal Türler Arasındaki Etkileşimler 3. Kimyasal Bağların Oluşum Mekanizması 4. Güçlü ve Zayıf Bağların Oluşması ve Kopması

ATOM : Atom : Elementlerin özelliğini taşıyan en küçük birimine atom denir. Veya, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit birimlerine ayrıştırılamayan, maddenin en küçük birimine atom denir. Gözle görülmesi imkânsız, çok küçük bir parçacıktır ve sadece taramalı tünel mikroskobu (atomik kuvvet mikroskobu) ile incelenebilir. Ortalama çapları 10 -8 cm civarındadır.

MOLEKÜL : Genel olarak molekül, Saf kimyasal maddenin (Element ya da bileşik) kendi başına bütün kimyasal bileşimini ve özelliklerini taşıyan, en küçük parçasıdır. Atomik Moleküller; O2, N2, F2 , Cl2 , P4, S8 … gibi. Bileşik Moleküller: CO2, NO2, SO2...gibi. Not: NaCl, AlCl3, NaNO3 gibi iyonik bileşikler gerçekte molekül değil iyonik kristaller olarak bilinirler.

İYON : Bir atom, elektron verdiğinde verdiği elektron sayısı kadar + yükle yüklenir. Elektron aldığında, aldığı elektron sayısı kadar -yükle yüklenir. İşte bu + ve - yüklü atomlara İYON denir. + yüklü iyonlara KATYON, - yüklü iyonlara da ANYON denir. ANYON NO3- : Nitrat SO3= : Sülfit SO4= : Sülfat CO3= : Karbonat CrO4= : Kromat KATYON H+ : Proton Na+ : Sodyum Mg+2 : Magnezyum Ca+2 : Kalsiyum Al+ 3 : Alüminyum