Aşağıdaki kelimelerden hangisi türemiş bir kelimedir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli sözcük yoktur? ? ? ? ? ?
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
(BELİRTEÇ) ZARF.
KARŞIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
türkçe performans ödevi
EŞ SESLİ KELİMELER.
ek kök ekler Yapım ekleri Çekim ekleri Yapılarına göre sözcükler
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
CÜMLEDE ANLAM.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
DERS:DİLBİLGİSİ KONU: KELİME VE ÇEŞİTLERİ
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük.
TÜRKÇE DERSİ 2.DÖNEM 3. YAZILI SORULARI
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
MERİÇ ŞEHİT ÖĞRETMEN AYDIN YILMAZ İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 30 Nisan 2009 Perşembe Matematik Çocuklar, yapmanız gereken kavanozları ikili gruplara ayırıp, ayrı renklere.
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
arkadaş B) konuk C) öğrenci
ZIT (KARŞIT) ANLAMLI KELİMELER
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
Türk Kadınlar Birliği ülkemizde her yıl çocukları için büyük fedakarlığa katla­nan annelerden birini yılın annesi seçer. Yılın annesinin kişiliğinde tüm.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
EK FİİL / EK EYLEM /.
Kelime Türleri.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
Atasözlerİ.
ÖZEL HİSAR İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
Aşağıdaki kelimelerden hangisi türemiş bir kelimedir
Olmadı, Olmadı... Yanlış cevap.... Soruya geri dön
Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklere
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
1) «Ahmet ile beraber İzmir’deydik.»
Sunum transkripti:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi türemiş bir kelimedir Aşağıdaki kelimelerden hangisi türemiş bir kelimedir? A) Boyacı B) Çanta C) Kelebek D) Masa

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş kelime vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş kelime vardır?  A) Mehmet eve gitti.  B) Kirli çamaşırları topla.  C) Bu defter benim değil.  D) Ağaçların arasında kayboldu.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapım eki alan sözcük vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapım eki alan  sözcük vardır?  A) Yolculuk sırasında hep ayaktaydı.  B) İstanbul'a otomobille gideceğiz.  C) Bahar geldi, çiçekler açtı.  D) Boş zamanlarımda anneme yardım ederim.

Aşağıdakilerden hangisi türemiş sözcük değildir ?  A) Kalem               B) Gözlük  C) Yolcu                 D) Kitapçı 

 Aşağıdakilerden hangisi yapısı bakımından basit  sözcüktür?  A) Gölgeler            B) Şakacı  C) Örtü            D) Kaygısız 

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birleşik yapılıdır Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birleşik yapılıdır? A) Seçmen             B) Koşan  C) Ayakkabı           D) Sinek 

Aşağıdakilerden hangisi yapım eki almıştır?  A) Barış             B) Bilgi  C) Isı                  D) Akıl 

“Koyu” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “aşırı” anlamıyla kullanılmıştır?  A) Doktor, çocuklara koyu süt önermiyor.  B) Takımın koyu taraftarları erkenden geldiler.  C) Balıkçılar koyu mavi denizlere açıldılar.  D) Aralarında koyu bir sohbet başladı.

“Yaşamak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “oturmak” anlamında kullanılmıştır? A) Köydeki Hasan dede yaşıyor mu? B) Çok yaşayan değil çok gezen bilir. C) Çanakkale’de yaşayan akrabalarımız var. D) Onun anısı hep kalbimizde yaşayacak.

Aşağıdaki sözcüklerden hangileri anlam ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?  A) Enli – geniş  B) Arı - saf  C) Aç – tok  D) Kaygı – tasa

“Çevirmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “yolundan alıkoymak” anlamında kullanılmıştır?  A) O kadar gururlu ki, kendisine yollanan parayı geri çevirmiş.  B) Bahçenin etrafını duvarla çevirerek evi korumaya almışlar.  C) Başını çevirmeden annesine cevap verdi.  D) Arkadaşım bizi çevirip evine götürdü.

“Gün” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “iyi yaşanmış zaman” anlamında kullanılmıştır?  A) Gün biraz yükselince sıcak, kırları kapladı.  B) Gün gördün, diyenlere gülümseyerek bakardı.  C) Günün şartlarına uygun davranmaya çalışırdı.  D) Gün boyunca sabırla telefonun çalmasını bekledi.

 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “güneş” sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır?  A) Güneş, gezegenlere ışık ve ısı verir.  B) Çiftçiler güneş batarken tarladan dönüyorlardı.  C) Her tarafı eskimiş, güneş görmeyen bir konaktı.  D) Kedine yeni bir güneş gözlüğü aldı.

“Ancak” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde “en erken” anlamında kullanılmıştır?  A) Onun üzüntüsünü ancak sen hafifletebilirsin.  B) Geziye ancak son sınıflar katılabilecekmiş.  C) İçimizden ancak bir arkadaşımızla görüşebildi.  D) Bu hızla ancak akşama varırız.

“Yol” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Bu problem ancak bu yolla çözülür.” Cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?  A) Hayatta epeyce yol almış bir insandı.  B) Bu yolda varını yoğunu harcadı.  C) Başarılı olmanın birçok yolu vardır.  D) Çocuklara yolda top oynamayın, dedi.

 Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde, yapım ve  çekim ekleri bir arada yer almıştır?  A) Geliyoruz  B) Yürüyüş  C) Sevgimiz  D) Gelmişler 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, iki yapım eki almış bir sözcük vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, iki yapım eki  almış bir sözcük vardır?  A) Yorgunluk yüzüne vurmuş, gözlerine oturmuştu.  B) Serçecik kanatlarını cama vurdu.  C) Bilincini canlı tutmaya çalışıyordu.  D) Ağaçlıktan gelen kuş seslerini dinliyoruz. 

"Kitapçılar" sözcüğünün yapısıyla ilgili aşağıdaki  sıralamalardan hangisi doğrudur?  A) Kök - yapım eki - çekim eki  B) Kök - çekim eki  C) Kök - yapım eki - durum eki  D) Kök - yapım eki - yapım eki 

Aşağıdaki sözcüklerin hangisi yapım ve çekim eki almıştır Aşağıdaki sözcüklerin hangisi yapım ve çekim  eki almıştır?  A) Yazlıklarına  B) Sevgisiz  C) Gazetecilik  D) Güneşlikli 

Aşağıdaki kelimelerden hangisi, yapım eki almış  (türemiş) bir kelime değildir ?  A) Çamlık                 B) Karşı  C) Sesli                     D) Örgü 

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zıt anlamlı kelimeler birlikte kullanılmıştır?  A)Herkese eşit , sevecen davranır.  B) Bana, bunları her gün söyler.  C)Konuyu ona buna anlatma.  D)Köyde iyi ve kötü günlerimiz oldu.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?  A) İyi kötü günler yaşandı.  B) Eve gider gitmez uyudum.  C) Eski püskü elbiseler giymemelisin.  D) Doğru dürüst birisiydi.

Aşağıdakilerden hangisi ‘ayağını kesmek’ deyimiyle zıt anlamlıdır Aşağıdakilerden hangisi ‘ayağını kesmek’ deyimiyle zıt anlamlıdır?  A)Ayağını kesmek  B)Ayağına dolaşmak  C)Ayağını alıştırmak  D)Ayağına gelmek

 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcük karşıt anlamlısı ile kullanılmamıştır?  A) Her karanlığın ardında bir aydınlık vardır.  B) İleri geri konuşma.  C) Aşağı mahallede oturuyor.  D) Gece gündüz ders çalışıyor.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt kavramlara yer verilmiştir Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt kavramlara yer verilmiştir?  A) Yaşamayı bilen için hayat güzeldir.  B) Yapılan iyilikler çabuk unutulmaz.  C) İnsan, kendini umut ile beslemelidir.  D) Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz.

" Kara" sözcüğünden sonra aşağıdaki sözcüklerdenhangisi getirilirse bir deyim oluşur?  A) Kol  B) Tahta  C) Cahil  D) Baş

" Can atmak" deyimi hangi anlama gelmektedir " Can atmak" deyimi hangi anlama gelmektedir?  A) Çok yorulmak  B) Önemli olmak  C) Sevmek  D) Çok istekli olmak

Aşağıdakilerden hangisi "Sakla samanı gelir zamanı Aşağıdakilerden hangisi "Sakla samanı gelir zamanı." atasözü ile aynı anlama gelen atasözüdür?  A) Ak akçe kara gün içindir.  B) Ekmekden biçilmez.  C) İşleyen demir pas tutmaz.  D) Bin ölçüp bir biçmeli.

Sen güle güle git. ;ben ona çok iyi bakarım Sen güle güle git.............;ben ona çok iyi bakarım. Cümlesini en uygun tamamlayan deyim aşağıdakilerdenhangisidir?  A) bir dediğini iki etme  B) başını boş bırakma  C) ne hali varsa görsün  D) gözün arkada kalmasın

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “nesnel” bir yargı vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “nesnel” bir yargı vardır? A) Eminim ki bu senin için çok önemlidir. B) Sanatçının halk gözünde çok büyük bir yeri vardır. C) Öğretmen etkinliği yaparken sınıfı üç gruba ayırdı. D) Okunan her hikâye, insanı kendine biraz daha yakınlaştırır

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır? A) O, iki katlı, bahçeli bir evde yaşıyordu. B) Mahallemizde pazar, perşembe günü kurulur. C) Akşam izlediğim film çok heyecanlıydı. D) Yengemin yüzündeki yara izi çok belirgindi.

Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır? A) Şairin, sesini daha geniş kitlelere duyurabilmesi için dergilerde daha sık görülmesinde yarar var. B) İyi bir romancı, şiir yazamaz; ama iyi bir şair, roman yazabilir. C) En iyi tatil, ormanda yapılan tatildir.  D) Öykünün yanı sıra birçok şiir yazmış, bunlardan bazıları bestelenmiştir.