FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: İpek Kayacan /E
Advertisements

Dalgalar Bu fizik konu anlatımı AKAN BAKKALOĞLU tarafından hazırlanmıştır.
Sesin Özellikleri.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
SES.
Ses Nasıl Yayılır? Esranur ÇİNKO Hilal KÜLÜNK Nurseli Seda GENÇ
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
SES.
SES SIVI ORTAMLARDA YAYILIR MI?
Isının yayılma yolları
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
Maddenin Tanecikli Yapisi
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
SES GİRİŞ 1)Titreşen cisimler ses üretir;üretilen ses bulunduğu ortamda yayılır. 2)Çevremizdeki farklı sesler ve özellikleri. 3)Ses kayıt edilebilir.
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
MADDENİN YAPI TAŞLARI-ATOMLAR
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
IŞIK ve SES Sesin Soğurulması.
Maddenin ısı ile yayılma yolu
SES Müzik ve Fen Mustafa ÇELİK.
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
SES.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
SES Ses Dalgaları.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - İşitme Sistemi -.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
ISININ YAYILMA YOLLARI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
IŞIK VE SESİN YAYILMASI 5.SINIF 4.ÜNİTE
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
MADDE VE ISI.
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
IŞIK VE SES.
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
ULTRASON.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Ses ünitesi.
SES.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
SES.
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
Ultrases.
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
Sesten teknolojide yararlanılabilir. 1. Tıpta 2. İletişim alanında 3. Sanayide 4. Uzay teknolojisinde Uzaklık ölçen cihaz engele ses dalgası gönderir.
Sunum transkripti:

FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesin oluşması için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Ses dalgasının kaynağı, titreşen maddelerdir. Titreşen maddeler ses üretir ve bir kaynaktan çıkan ses, her yönde ve dalgalar halinde yayılır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses, maddeyi oluşturan taneciklerin titreşimlerinden dolayı oluşur. Ses, madde değil bir enerji türüdür. Sesin yayıldığı ortamdaki taneciklerin titreşim enerjilerini birbirlerine aktarması sonucu ses dalgaları oluşur.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Diyapazonun çatalına tokmakla vurulduğunda çatalın ileri geri titreşmesi çevresindeki hava taneciklerini hareket ettirir. Bu hareket, ortamda sıkışma ve genleşme şeklinde ilerler. Burada hava tanecikleri enerjiyi birbirine aktarır. Sürekli devam eden hava taneciklerinin bu hareketi ile oluşan ses dalgası kulağımıza ulaşır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses dalgasında hava taneciklerinin sık olduğu bölgeye dalga tepesi, seyrek olduğu bölgeye dalga çukuru denir. Maddesel ortamda titreşen taneciklerin denge konumuna olan en büyük uzaklığına genlik denir. Genlik, bir dalga tepesi ile bir dalga çukuru arası uzaklığın yarısıdır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Cetveli denge konumundan daha az çekip bıraktığımızda sesin titreşim genliği küçük olur. Esnek bir cetvelin bir ucunu şekildeki gibi sabitliyoruz. Diğer ucunu da denge konumundan bir miktar aşağı çekerek serbest bırakıyoruz. Bunu yaptığımızda cetvelin titreştiğini görüyoruz. Denge konumundan daha çok çekip bıraktığımızda sesin titreşim genliği daha büyük olur.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Bir ses kaynağının saniyede yapmış olduğu titreşim sayısı kaynağın frekansıdır. Esnek bir cetvelin bir ucunu şekildeki gibi sabitliyoruz. Boşta kalan kısmının boyunu değiştirerek denge konumundan aynı miktar aşağı çekerek serbest bırakıyoruz. Boyu kısa olan cetvelden çıkan sesin frekansı daha fazladır. Boyu uzun olan cetvelden çıkan sesin frekansı daha azdır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses bir enerji türüdür. Sesin yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır. Ses boşlukta yayılamaz. Ses her yönde dalgalar haline yayılır. Ses dalgalarının belirli bir genliği ve frekansı vardır. Maddesel ortamda titreşen taneciklerin denge konumuna olan en büyük uzaklığına genlik denir. Bir ses kaynağının saniyede yapmış olduğu titreşim sayısına frekans denir. Ses dalgalarının frekans ve genliklerinin farklı olması nedeniyle çeşitli sesleri birbirinden ayırt edebiliriz. Dalgaların genliğinin değişmesi frekansını değiştirmez.