Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Veritabanına Giriş Zeliha Çetin
Advertisements

Veritabanı Nedir?
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
VERİ TABANI 1 DERS 1.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Hazırlayan : Öğr. Gör. Fahri YILMAZ
A. Betül Oktay Elif Edoğan Zeliha Çetin
MySQL Veritabanı Sunucusu ve MySQL Veritabanı Kullanımı
ERP PROGRAM TANITIM Öncelikle ERP nedir?
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Normalizasyon Kuralları & SQL
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
E-R Çizelgelerini İVTYS’ye Dönüştürme
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ (VTYS)
Görsel Programlama II Ders 1 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
SQL ve JavaScript Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Fırat Tiryaki.
VERİTABANI TEMEL KAVRAMLARI
MySQL, SQL ve PHP Öğr.Gör.Şükrü KAYA.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ  Birincil Anahtar Türleri  Access Veri Tabanında Bulunan İlişkiler  İlişkileri Tanımlama Bir – Çok İlişkisi Çok –
Veritabanı Temel Kavramlar ve
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
VER İ TABANI YAPILARI (G İ R İ Ş – II. BÖLÜM) Yard.Doç.Dr. Cihad DEM İ RL İ.
Veri Tabanı Nedir ?.
8. VİSUAL BASİC İLE TEMEL DOSYALAMA İŞLEMLERİ
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Microsoft’ta Devrim Visual Studio 2010 Kariyer Üstü Prestij.
VERİTABANLARI.
ADRES DEFTERİMDE NELER VAR?. Arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdığınız diğer kişilerin adresleri, telefon numaraları, e-posta adresleri vb. bilgilerini.
İnternet Programcılığı II
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
SQL SERVER Giriş A. Betül Oktay Ayşe Betül Oktay 2006.
SQL Sibel SOMYÜREK.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Veritabanı Yönetim Sistemi
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
TR.NET Teknik Destek Uzmanı
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
Veritabanı Yönetim Sistemleri
Veritabanı Yönetim Sistemleri
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Sunum Planı 2 Veri Temelleri Veri & Bilgi Dijital Veri & Sayısallaştırma Dijital Veri Saklama Veritabanı Veri Saklama VTYS SQL Veri Yönetimi Veri Ambarı.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Özkan YAMAN Veri Tabanı saatçi takip örneği.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ Mehmet Naci DEMİRÇİ VERİTABANI.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ İsa DURDU VERİTABANI YÖNETİMİ (İlişkisel.
1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ (Bir Çanta Fabrikasının Veritabanı)
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Hasan Yaman ŞİMŞEK Veri Tabanı Örnek Çalışma.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ Tanju ÇITLAKOĞLU VERİTABANI.
Çağrı Kuçat SQL Yapısı.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ
STRING FONKSİYONLARI Dim ders As String
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
E-R Çizelgelerini İVTYS’ye Dönüştürme
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
VERİ TABANI UYGULAMALARI
Veri Tabanı Temel Kavramları Öğr. Gör. Yunus KÖKVER
Sunum transkripti:

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I Öğr.Gör.Kenan KILIÇASLAN kenankilicaslan@gmail.com Web: http://www.kilicaslan.nom.tr Yük.Müh.Kenan KILIÇASLAN

Veri Tabanı Nedir? Veritabanı, belli bir alanda ve birbiriyle ilişkili olarak düzenlenmiş veriler topluluğudur. Veritabanı, birçok kullanıcı tarafından kullanılan birbiriyle ilişkili geniş bir veri kümesinin düzenlenmesi, depolanması ve sorgulanması için kurulan sistemdir.

Veri Tabanı Nedir? Veritabanı, bilgisayar temelli bir kayıt tutma sistemidir.

Örnek veritabanları Text dosyaları Excel dosyası Binary dosyalar

Text dosyasından veriye nasıl ulaşılır. Text dosyasından veri ilk satırdan itibaren her satır teker teker taranarak arama yapılır. Aranan kayıt bulunmuş ise arama sonlandırılır. Aranan kayıt yok ise arama dosya sonuna kadar devam eder.

Binary dosyasından veriye nasıl ulaşılır. Her kaydın bir kayıt numarası (record number) Bir kayda ulaşmak için o kaydın kayıt numarasını bilmek gerekir. Veya Text dosyası gibi her satır (her kayıt) teker teker taranır. Text dosyası gibi bir metod izlenir.

Binary dosyasından veriye nasıl ulaşılır. Doğrudan erişim nasıl sağlanır? Aramayı hangi alana göre yapacağız? Örneğin personel numarasına göre arama yapacaksak personel numarasına göre bir index oluşturacağız. Bu index sayesinde aradığımız kaydın, kayıt numarasına ulaşacağız. Bu kayıt numarası ile doğrudan verilere ulacağız.

Örnek erişim şekli (vb6) OPEN testfile FOR INPUT AS #1 Do while not eof(1) LINE INPUT #1, degisken İf aradığımız değer bulundumu ) evet döngüden çık Loop CLOSE #1

Örnek erişim şekli (vb6) Open testfile For Random as #1 len =20 Do while not eof(1) INPUT #1, degisken İf aradığımız değer bulundumu ) evet döngüden çık Loop CLOSE #1 Random erişim, doğrudan erişimdir.

Biz bu dönem hangi veritabanını göreceğiz.? İlişkisel bir veritabanı olan SQL Server 2000 veritabanı sistemini göreceğiz. Bu veritabanı orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılmaktadır. Microsoft ürünüdür ve sadece Windows XP, 2003 server gibi Microsoft’un işletim sistemine yüklenmektedir.

Neden ilişkisel veritabanı? Önce tarihçesine bakalım İlişkisel veritabanının kökeni, 1970 li yıllarda IBM laboratuvarında yapılan çalışmalarda atılmıştır. Takip eden çalışmalarda 1983 de SQL (Structural Query Language- Yapısal Sorgulama Dili) standartları tanımlanmıştır. 1987 de ISO ve ardından ANSI tarafından standart olarak kabul edilmiştir.

Neden ilişkisel veritabanı? 1992 yılında yayınlanan ANSI-SQL 92 standardı bir çok veritabanı yönetim sisteminin temelini oluşturmuştur.

Neden ilişkisel veritabanı? İlişkisel veritabanının en önemli yanı, tablolardan oluşmasıdır. Tablo kavramı, günlük hayatta kullandığımız listenin veritabanında karşılığıdır. Örneğin, şuan sınıfta bulunan öğrencileri bir kağıda yazın dediğimde bu bir listedir. Bunu bir veritabanına kaydedin dediğimde ise bu bir tablodur. Kağıtta yazılı liste == Veritabanı tablosu

Neden ilişkisel veritabanı? İlişkisel veritabanının en önemli özelliği, veritabanında bulunan tabloların birbiri ile ilişki içinde bulunmasıdır. Zaten ilişki içinde olmasaydı ilişkisel veritabanı diyemezdik. Verilerin farklı tablolar halinde saklanması sayesinde daha fazla veriyi daha az alanda saklamayı başarır. Halen 1970 lerde ortaya atılan ilişkisel cebir ve normalizasyon kuralları uygulanır.

Neden ilişkisel veritabanı? Çok kullanılan ilişkisel veritabanı sistemleri (kısaca VTYS olarak anacağız) Oracle Sybase MS SQL Server Informix MySQL dir.

Neden ilişkisel veritabanı? Bu VTYS ler işlerini daha kolay yürütmek için kendi adına standart oluşturmuşur. Ancak genel işlemlerde kullanılan dil aynıdır ve adı SQL dir. Transact SQL : Ms SQL Server ve Sybase PL/SQL : Oracle

Bu derste hangi SQL dilini öğreneceğiz Transact SQL dilini öğreneceğiz. SQL Server 2005’de uygulamalarını yapacağız.

İlişkisel veritabanı örneği Diyelim ki bir firmamız var ve e-ticaret yapmayı düşünüyoruz. Sadece üyelere satış yapacağız. Bu nedenle üç tane liste tutmamız gerekiyor. Biri müşteri listesi, diğeri ürün listesi. Biz bu listeleri veritabanında iki ayrı tabloda tutacağız. Üçüncü listede ise siparişleri tutacağız.

İlk liste (Müşteri) Listede yer alan bilgiler Üye kodu : Kaçıncı müşterimiz olduğunu kaydedeceğiz. Adı : Üyenin adı Soyadı : Üyenin soyadı E-Posta , Adres, İli Telefon

İkinci liste (Ürün) Listede yer alan bilgiler Barkod numarası Marka Ürün adı Özellikleri KDV oranı Alış fiyatı Satış fiyatı

Üçüncü liste (Sipariş) Listede yer alan bilgiler Sipariş kodu : Kaçıncı sipariş olduğu girilecek Sipariş veren : Üyenin adı soyadını yazmak yerine, numarasını yazmak yeterli ve sağlam çözümdür. Bunun anlamlı olması için bu alan ile Üye kodu arasında ilişki olmalıdır. Sipariş verdiği ürün: Ürün detayını doldurmak yerine barkod numarasını yazmak yeterlidir. Yine iki alan arasında ilişki olmalıdır.

Örneği şema ile anlatalım