ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
Advertisements

Öğrenciler Neden Başarısız Olur?
ÖĞRENMEGÜÇLÜĞÜ © Sibel EMNİYET-Psikolojik Danışman.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
GERÇEK ÖZÜR BEDENDE DEGİL DÜŞÜNCE VE ANLAYIŞTADIR.
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE
ALIŞTIRMA YAZILIMLARI (Practice and Drills)
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
DİSLEKSİ Hakkı CAN Uzm. Psikolojik Danışman
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
ÖĞRENME BOZUKLUĞU.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
DİSLEKSİ(ÖZEL ÖĞRENME VE ALGILAMA BOZUKLUĞU)
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
MUSTAFA ABAK KASTAMONU R.A.M
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR
OTİZM. OTİZM OTİZM NE DEĞİLDİR Otizm, ona sahip insanların insan gibi yaşama hakkını ellerinden alabilecek bir hastalık değildir. Otizm, bir ruh hastalığı.
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Hizalama yeterince doğru olmuyorsa,
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Yunus Emre ERDUĞAN.
Erken Çocukluk Döneminde
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
DİSLEKSİ NEDİR? Disleksi ilk kez 1881 yılında tanımlanmıştır.
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ DİSKALKULİ.
GÜNDEM: 1. Toplantının açılışı, oklama kağıdının imzalanması. 2. Birinci dönem çalışmalarının değerlendirilmesi. 3. Okuma – yazma öğreniminde sınıfın.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
İşitme engelliler.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Okuma bozukluğu olan çocuklar kelime tanıma, okuduğunu anlama ve tipik olarak da yazarken harf karıştırırlar. Bir yazıyı sözlü olarak okuduklarında yaşıtlarından.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Matematik Öğrenme Bozukluğu/ Güçlüğü
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLANÇOCUKLAR
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
MATEMATİK DERSİNİ NASIL ÖĞRENMELİ

OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Öğrenme Bozukluğu ÇOCUĞUN kronolojik yaşı ölçülen zeka düzeyi aldığı eğitim Okuma matematik yazılı anlatım

Özgül Öğrenme Güçlüğü nedir? Öğrenme güçlüğü çocuğun herhangi bir nörolojik bozukluğa bağlı olmaksızın okul becerilerindeki bozukluktur. Öğrenme güçlüğü çocuğun okuma, yazma, konuşma veya aritmetik becerilerini etkileyebilir. Bu bozukluk aynı zamanda sosyal aktivitelerine de yansır. Bazı çocukların dikkat süreleri azdır, dikkatleri dağınıktır, dikkatlerini yoğunlaştıramazlar.

Öğrenme güçlükleri gelişimin bir çok alanını etkileyebilir Öğrenme güçlükleri gelişimin bir çok alanını etkileyebilir. Bazı alanlarda zorluklar yaşarken diğer faaliyetlerde yaşıtlarından daha üstün becerilere sahip olabilirler. Düşünce, duygu ve davranışlarını yeterli derecede denetleyemezler, düşünmeden harekete geçerler. Sabırsız, tez canlı, fevri, heyecanlı olabilirler. Zekaları yaşıtlarından daha ileride ya da daha geride değildir. Ancak olan kapasitelerinin altında akademik başarı gösterirler.

Motivasyonları çok düşüktür Motivasyonları çok düşüktür. Ders çalışmak onlar için çoğu kez bir işkenceye dönüşür. Erken teşhis ve uygun tedavi çok önemlidir. Bazılarında el becerileri yaşıtlarına göre daha az gelişmiştir. Örneğin, yazıları bozuk, sakarlıkları daha çoktur.

Bazılarında karşı gelme, davranış sorunları ve dikkat-eksikliği/hiperaktivite bozukluğu görülebilir. Öğrenme bozukluğu yaşam boyu süren bir bozukluktur. Geçici bir bozukluk değildir. Ancak uygun müdahale ve destek ile zayıf olunan alanların üstesinden gelinebilir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü ne değildir? Öğrenme güçlüğü zeka özürü, otizm, körlük, sağırlık, veya davranış sorunları ile aynı değildir. Görme bozukluğu, duyma kaybı, zeka geriliği, duygusal zorluklar, çevresel faktörler, kültür farklılıklarından kaynaklanan durumlar söz konusu ise öğrenme güçlüğü yoktur.

Özgül Öğrenme Güçlüğü neden olur? Kalıtsaldır. Ailedeki diğer bireylerde de görülebilir. Kalıtsal nörolojik hastalıklarla ilişkisinin olabileceği düşünülmektedir. Yakın akraba evlilikleri ortaya çıkma ihtimalini arttırır. Hamilelik ve doğum sırasında hastalık veya travmalar ortaya çıkmasını tetikler.

Hamilelik sırasında: ilaç ve alkol kötüye kullanımı, kan uyuşmazlığı, zamanından önce veya erken doğum, oksijen yetmezliği veya doğum ağırlığının düşük olması da ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğum sonrasında ve erken çocukluk dönemlerindeki: kafa travmaları, ileri derecede besin yetersizliği, öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü ne zaman ortaya çıkabilir? Çoğunlukla çocuğun okula başlamasıyla ortaya çıkar çünkü yazı yazma, okuma ve aritmetik işlemlerini bu yaşta öğrenecektir. İlkokulun ilk senesinde öğrenme sorunları ile dikkati çekerler. Öğretmen çocukta bir zeka geriliği olduğundan şüphelenebilir, ancak unutmayın bu bozukluğun zeka ile hiçbir ilgisi yoktur.

Okula Başladıktan sonra dikkati çeken özellikler Çocuk okula başladıktan sonra aşağıdakilerden birkaçı ile uzun süreli bir zorluk yaşadığında durum dikkatle izlenmelidir. Alfabeyi öğrenmede zorluk Ses ve heceleri birleştirmede zorluk Yazılanları kopyalamada (harf, sayı) zorluk Yeni kelimeleri öğrenmede zorluk Anlatılan bir hikayeyi tekrarlamada zorluk Saymada zorluk

Yeni öğrenilmiş bilgilerin hatırlanmasında zorluk Dikkatini toplamada zorluk Bir işten diğerine geçmede zorluk Yönerge ve kuralları takipte zorluk Yönünü bulmada zorluk

Tedavi edilmediği takdirde neler olabilir? akademik başarıda düşme kendine güvensizlik düşük motivasyon hayalkırıklığı ve üzüntü yetersiz sosyal ilişkiler davranış bozuklukları görülebilir.

Okulda yardımcı olmanın yolları Okulda bu çocuklara yardımcı olabilmek için hem rehber öğretmenlere hem de sınıf öğretmenlerinin üzerine düşen pek çok görev vardır. Bu çocuklara özellikle okul başarısının arttırılması ve çalışma alışkanlıklarının düzenlenmesi ile ilgili yardımcı olmak gereklidir.

Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler Okuma zorluğu olan öğrenciler için: okuma için ek süre verin; yazıyı önceden okumasını sağlayın; yazısı az olan sayfayı seçin; kısa parçaları okutun; sesli okumadan kaçının.

Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler Sözel anlatım zorluğu olan öğrenciler için: tüm sözel yanıtları kabul edin; sözel bildirim yerine gösterimi kabul edin; öğrenciyi yeni fikirler ve deneyimler hakkında konuşmak için cesaretlendirin; öğrencinin kolayca konuşabileceği konuları seçin.

Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler Yazılı anlatım zorluğu olan öğrenciler için: bildirim için yazı dışındaki seçenekleri kabul edin (örneğin gösterim ile, sesli olarak); imkan varsa bilgisayar, daktilo ya da teyp kaydını kabul edin; büyük miktarlarda yazılı görev vermeyin; çoktan seçmeli ya da boşluk doldurma biçiminde sınav uygulayın.

Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler Matematikte zorluğu olan öğrenciler için: rakamları yerleştirebilmesi için kareli kağıt kullanın; matematik için ek süre verin; doğrusunu göstermek için hemen geri bildirimler verin ve örnek olması için yanlış yaptığında doğru hesaplama yöntemini hemen gösterin.

Çalışmayı Düzenleme Önerileri Ders çalışmayı düzenlemek için ailenin/ kurum öğretmeninin yardımını isteyin. Yapılmış ödevlerini denetleyin. Günlük/haftalık gelişmeleri rapor edin. Düzenli olması için sırasını ve defterini sıkça kontrol edin, dağınıklığı cezalandırmak yerine düzenli olmaya özendirin. Bir seferde yalnız bir görev verin.