Felsefe Performans Ödevi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUK NASIL ÖĞRENİR?.
Advertisements

Insan hakları için.
Suç alette mi? Işık Barış Fidaner.
TÜRKAN YÜKSEL Tıkır Top.
"SÜLEYMAN DEMİREL'DEN İNCİLER''
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
AHLAK FELSEFESİ.
Mustafa Kemal Gibi Düşünmek...
Yöntemsel Kuşkuculuk ve Zorunlu Eğitim
Sakarya Üniversitesi personelinin tütün kontrol yasasına uyumunu ve farkındalığını değerlendirmeye yönelik anket sonuçları Pınar Pazarlı Sakarya Üniversitesi.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Bir tanesinin adı: Hatalar, acılar, yanlış anlamalar... Oysa hepsi geçmişte kaldı. Zamanı geriye döndürmenin imkanı yok! Dünyanın bütün parasını yan.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
FİLOZOFLAR ALBÜMÜ SOCRATES Bilmek, hatırlamaktır.
Cin ali derslerini pekiştirmek ve eğlenmek için ttçocuk’u kullanıyordu.
FELSEFİ BİLGİ NEDİR?.
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
SINAV KAYGISI VE GİDERİLME YÖNTEMLERİ
EMPİRİZM.
İdealist Eğitim Felsefesi
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
12. Sınıf 100 nolu kazanım etkinliği
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
Felsefe Nedir?.
1- İmam Hatip Okulları nedir?
Tıkır Top
SINAV KAYGISI VE GİDERİLME YÖNTEMLERİ
ESKİ ÇAĞDA ETİK.
TELİF HAKKI.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
Diğer eğitim-öğretim ilkeleri
TEŞEKKÜR EDERİM Cem Yurtsev
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ. MESLEK SEÇİMİ NEDEN HAYATINIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİDİR?
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
SANAT(ESTETİK)FELSEFESİ
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
TAKIM RUHU 11-A.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Hayat Biçimini Seçmektir
SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni.
TURİZM HAFTASI.
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN
ALAY ETME İLE BAŞEDEBİLME
HEGEL ‘İN DİYALEKTİĞİ ˜ KANT ‘IN ÖDEV AHLAKI
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
Varoluşçuluk Temelini özgürlüğe dayandıran varoluşçuluk özgürlük ile insanın kendi kendini yarattığını savunur. Bilgi edinmenin yolu sezgidir. Özgürlük,
Öğretim Görevlisi, öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik belirtilerini öğretirken onlara yatağa mahkum bir hastasının şu olayını daha önce yayınlanan dergiden.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
YETENEK VE İLGİ ALANLARI.
HAKAN KIRBAŞ- PSİKOLOJİK DANIŞMAN1 SINAV KAYGISI VE GİDERİLME YÖNTEMLERİ.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS2018). TEMEL YETERLİLİK TESTİ (ZORUNLU) ALAN YETERLİLİK TESTİ.
TARIH DERSI PROJE ÖDEVI ÖĞRETMEN: DÖNDÜ GÜNAY ÖĞRENCI:DILEK KUCUM TÜRKLERDE KADIN.
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Sunum transkripti:

Felsefe Performans Ödevi 41-Hatice Kübra Gülmez 59-Banu Altay 63-Büşranur Menteşe 11-F

Prof. Dr. Abdülkadir ÇÜÇEN Mülakatımız;

Ülkemizde neden filozof yok? Ekonomik nedenler bu konuda önemlidir. Ekonomisi iyi olmayan ülke bilim de yapamaz, sanat da yapamaz, felsefe de yapamaz. Bu yüzden şu anki ve geçmişteki Türk ekonomisine bakmalıyız. Milli gelirimizin ne kadarını sanata, bilime, felsefeye harcıyoruz? Zenginlerimiz bilimi, sanatı, düşünceyi destekliyor mu? Çünkü bilim insanı, felsefeci, sanatçı aylak insanlardır. Yani çalışmayan ama aykırı düşüncelerle üreten insanlardır. Bu aykırı düşünceler: 1-Maddi olarak desteklenecek. 2-Hoşgörüyle karşılanacak. Bir sanatçı bir heykel yaptığı zaman, bu ülkenin başbakanı çıkar o sanatçının yaptığına ucube derse, bir daha hiçbir sanatçı çıkıp sanat yapamaz. O bakımdan sanatçının önünü açacak yönetim ve zenginlerin olması gerekiyor. Sanatçı üretti, o eseri satın alacak kimse yoksa bir işe yaramaz. Kapitalistlerin ona değer vermesi ve çok olması gerekiyor. Yönetim yapısının hoşgörüyü, özgürlüğü, demokrasiyi sağlamalı. Yani sanatçılar baskı altında olmamalı. Kendilerini özgürce ifade edebilmeli ve eserlerini ortaya koyabilmeli. Biz en küçük şeye çıplak, namahrem deyip o ilkeyi yasaklıyoruz. Her şeye ahlaki açıdan bakıp yontarsak hiçbir şey yapamayız. O halde özgürlük, hoşgörü, yöneyim yapısı ve merak olmalı. Bazı şeyleri merak edecek, ilgi duyacak ve çalışacak. Bu şartlar yerine geliyor mu? Gelirse bu ülkede felsefe bilimi olur. Bilim var mı ülkemizde? Hayır. Hep batılıların bilimini öğreniyoruz şu anda. Bir başka şeyde dil gelişmiş olmalı. İnsan, yabancı kelimeler kullanmadan anadilinde düşünebilmeli. Bunları sağlarsak felsefe olur.

Öğretim görevlisi olmak zor mu? Hayır, zor değil. Bilgi uzun bir süreç. İlkokulda başlar, sonra lise, üniversite, yüksek lisans vs. okursunuz. Eğitim zahmetli yoldur. Bu zahmetli yolu göze alan herkes öğretim görevlisi olabilir.

tavsiye ediyor musunuz? Siz öğrencilere felsefe bölümünü tavsiye ediyor musunuz? Tabi. Felsefe insanın ne olduğunu insana öğreten etkinliktir. O halde biz neyiz, kimiz, nasıl düşünüyoruz, hakikati nasıl araştırıyoruz… Bu da insanın amacı olmalı. Tavsiye ediyoruz; fakat meslek açısından baktığımızdan bilim insanı ve filozof fazla para kazanamaz. Sosyal bilimler genelde ücreti düşük iş alanları. Bu yüzden öğrenciler ücreti daha yüksek olan mesleklere yöneliyor.

Genelde sayısal alanların seçilmesinin nedeni de o zaman budur? Evet. Fakat sayısal alanı bitirip iş bulanlar acaba bir kere bize ait olan bu yaşamda mutlu oluyorlar mı? Felsefe okuyan insan bu sürecin farkına varır. Mühendis olabilirsin, çok iyi para kazanabilirsin ama hayatın ne olduğunu farkında mısın, sorguluyor musun? Çünkü meşhur bir söz var “Sorgulanmamış yaşam, yaşanmaya değmez.”.

Felsefe bölümü size ne kazandırdı? Birey olduğumun, kendi başıma özgür-bağımsız düşünebildiğimi ve bazı şeyleri fark ettiğimin bilincine vardım. Meşhur filozof Nietsche’nin dediği gibi insan doğar, büyür, ölür. Hayvan da doğar, büyür, ölür. Hayvan gibi yaşama hiçbir şey kaymadan ölmeli mi yoksa insan, yaşadığı topluma, tarihe bir şeyler katarak mı ölmeli? İşte insan dünyaya anlam katabilen varlıktır. O halde anlam katmaya çalışalım. Bu dünyayı değiştirmeliyiz. Yoksa doğup, büyüyüp, ölmek canlılığın doğal halidir. O halde hayvan olmadığımızı fark etmemiz gerekiyor.

Felsefe bölümünde hangi dersleri veriyorsunuz? Ben genelde mantık, insan hakları, felsefeye giriş, tarih felsefesi gibi derslere giriyorum. Diğerleri de felsefe kavramları, değer felsefesi,sosyoloji, psikoloji, Türkiye’de felsefe, uygulamalı etik gibi dersler..

Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet CEVİZCİ’nin Dersine Girdik;