CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atatürk’ün Müzik İle İlgili Sözleri
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
RÖNESANS HEYKEL SANATININ ÖZELLİKLERİ
SANAT VE TARİH MÜZESİ.
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
AHMET ARİF HİKMET KOYUNOĞLU
ATATÜRK'ÜN MÜZİK ALANINDA YAPTIĞI YENİLİKLER
HAZIRLAYANLAR SULTAN BİLİR NURSEL ÇINAR ESRA YAĞAN M. CAN KAZAN
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
ATATÜRK VE MÜZİK Atatürk insan hayatında müziğin çok önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. 14 Ekim 1925'te İzmir Kız Öğretmen Okulu'nu ziyaretlerinde öğrencilerin.
ANITKABİR.
HAZIRLAYAN:ZEYNEP HALİL
ŞEREF AKDİK.
Tempietto Kilisesi, Roma
SANAT TARİHİ.
ATATÜRK’ÜN SANAT İLE İLGİLİ SÖZLERİ
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
ATATÜRK’Ü ANLAMAK. ATATÜRK’Ü ANLAMAK.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Öğretmenler Günü.
En çok merak edile motif:
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
OSMANLI MİMARLIĞI.
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
$1,000,000 $500,000 $100,000 $50,000 $10,000 $5000 $1000 $500 $200 $100 Ülkemize Müzeciliği gerçek anlamda getiren kişi kimdir? SORU 1? Osman Hamdi Hoca.
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
Babaeski Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ATATÜRK’ÜN SANAT ANLAYIŞI
Türkiye' de Müzecilik ve Osman Hamdi Bey
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
HAZIRLAYANLAR SULTAN BİLİR NURSEL ÇINAR ESRA YAĞAN M. CAN KAZAN
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
ORTA ÇAĞ RESİM SANATI.
Atatürk Anıtları ve Heykeltıraşları
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
CAĞDAŞ TÜRK RESMİ.
Cumhuriyet Dönemi ve Sonrası Türk Mimarisi
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
OSMAN HAMDİ BEY HAZIRLAYAN AHMET REŞİT BOSTANOĞLU.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
HALİDE EDİP ADIVAR.
TÜRKLERDE SANAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
Hazal Kulat
 Osmanlı'da Güzel Sanatlar  -Osmanlı Devleti'nde mimari en gelişmiş sanat dalıdır. Kuruluş döneminde Selçuklu ve Bizans etkisi vardır. Bursa'da Ulu.
 Büyük Önder Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, toplumsal dehasını bir kez daha göstererek Türk Ulusunun kültürel alanda da gelişiminin şart.
Sunum transkripti:

CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Atatürk, çağdaş dünyada sanat alanında en ileri memleketler arasında yer alabilmenin vazgeçilmez bir şartı olarak sanatçıların yetişmesine büyük önem vermiştir. Bunun sonucunda yetenekli gençler resim, müzik, edebiyat, heykel gibi alanlarda öğrenim için Avrupa başkentlerine gönderilmişlerdir.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI A. Mimari: Osmanlı Devletinin son zamanlarında mimari alanda Avrupa tarzı etkili olmuştu. II. Meşrutiyetin ilanından sonra etkili olan milliyetçilik akımı, Osmanlı mimarlarını da etkilemiştir. Osmanlı mimarisini batı etkisinden kurtarmak isteyen mimarlar “I. Ulusal Mimarlık Akımı” etrafında toplanmışlardır.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Bu akıma göre: Selçuklu ve Osmanlı’dan gelen mimari ögeler batı tarzıyla birleştirilecekti. I. Ulusal Mimarlık Akımı 1930 yılına kadar etkisini sürdürdü. Bu dönemde yapılan yapılarda klasik Osmanlı mimarisinin sütun, kemer gibi ögeleri yeniden kullanıldı.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Yapıların cephe, giriş ve köşeleri kubbelerle hareketlendirildi. Türk Çinileri kullanıldı. Ali Talat, Mimar Kemalettin ve Vedat Tek dönemin ünlü mimarlarıydı. 1940-1950 yılları arası gelişen “II. Ulusal Mimarlık Akımı” Selçuklu ve Osmanlı geleneğini devam ettirmiştir.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Anıtsal boyutlu simetrik eserlerde kesme taş kullanılmıştır. Dönemin en önemli eseri Emin Onat ve Orhan Arda tarafından yapılan Anıtkabir’dir.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI B. Güzel Sanatlar: Türkiye’de heykel sanatı ile ilgili çalışmalar 1883’te kurulan Sanayi-i Nefise Mektebinde başladı. Cumhuriyetle birlikte heykel sanatında önemli gelişmeler yaşandı. Yurtdışına heykeltıraşlık öğrencileri gönderilirken, yurt dışından hocalar da getirildi.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Heykel ve kabartmalarda Kurtuluş Savaşımız ve de İnkılaplar konu olmuştur. Heykellerde taş, mermer, bronz, ahşap ve alçı gibi malzemeler kullanılmıştır. 1929’da Bağımsız Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği kurulmuştur. Türk Öğretmenlerin yetiştirdiği ilk kuşak olan bu ressamlar, Türk resim sanatında yeni bir dönem açmışlardır.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Bu sanatçılar Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve İnkılaplarla ilgili resimler yapmışlardır. 1933’te bazı ressamlar Türk resminde modern bir atılımı gerçekleştirmek için “D Grubu”nu kurmuşlardır.

3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI Bu ressamlar Türk resim sanatının Avrupa akımları doğrultusunda gelişmesi gerektiğini savunmuşlardır. 1947’den sonra bu akım dağılmış, sanatçıların her biri kendi resim anlayışında çalışmalarına devam etmişlerdir.