Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RÖNESANS HEYKEL SANATININ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RÖNESANS HEYKEL SANATININ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 RÖNESANS HEYKEL SANATININ ÖZELLİKLERİ
Orta Çağda mimariye bağlı olarak gelişen heykel sanatı, Rönesans’la birlikte daha çok bağımsız olarak ele alınmaya başlanmıştır. Rönesans’ın etkisiyle insanın ön planda olması heykelcilikte de kendini göstermiştir. Güzel vücutlu çıplak heykellerin yapımı, anatomi bilgisini, eski çağ heykellerinin incelenmesini gerektirmiştir. Bu dönemle birlikte sayıları çoğalan bağımsız heykeller, daha çok yapıların önlerinde, caddelerde ve meydanlarda yer alır. Mimariye bağlı heykeller ise daha çok yapıların dış cephelerinde görülür. Rönesans heykeltıraşları, konularını genellikle İncil ve Tevrat’tan almışlardır. Meryem, İsa ve melekler en çok işledikleri konulardır. Ayrıca çeşitli mitolojik olaylar, soyluların at üzerindeki heykelleri ve büstler de çalışılmıştır. Rönesans Döneminde heykel yapımında kullanılan malzeme genellikle mermer, bronz ve tunçtur.

2 DONATELLO ( )

3 BİYOGRAFİSİ Asıl adı Donato di Niccolo Betto Bardi olan Donatello'nun Floransa'da 1386'ya doğru doğduğu kabul edilir. Onun sanat alanındaki etkinlikleriyle ilgili ilk belgeler, arasında Ghiberti'nin atölyesine devam ettiğini gösterir; ancak daha önce, İtalyan heykelcilerinin pek çoğu gibi o da, kuyumculuk alanına yönelmişti; bu mesleği mimar Brunelleschi'nin atölyesinde öğrendiği sanılır. Floransa Vaftizhanesi'nin ikinci kapısı için açılan yarışmada (1401) Brunelleschi'nin başarı kazanamaması üzerine, Donatello onunla birlikte bir süre Roma'da kaldı. Söz konusu yarışma, çeyrek yüzyıl sürecek ve Santa Maria del Fiore Katedrali'nin çevresinde sergilenecek olan hayranlık verici bir çalışmanın başlamasına yol açtı. Yarışmayı kazanan Ghiberti, pek çok sanatçı, tunç ustası ve dekoratörün birbirini izlediği büyük bir şantiye kurdu. Bu dönem boyunca ve mimar Michelozzo ile ortak çalışmaya başlayıncaya kadar, Donatello'nun etkinliği, büyük ölçüde katedrale ve Orsanmichele'ye yönelik çalışmalara bağlıydı.

4 1406'dan sonra sanatçı kendi hesabına, katedralin Mandorle Kapısı için mermerden iki peygamber heykeli yaptı. Giysisinin dökümleri kalça üzerinde toplanmış ilk Davud ( ) ve pişmiş topraktan devasa Yeşu heykeli ( ) de katedral için hazırlanmıştı; ancak, yapımına Donatello'nun çalışma arkadaşlarından biri olan Bernardo Ciuffagni'nin de katkıda bulunduğu bu sonuncu heykel kesin olarak ortadan kaybolmuştur. Aziz Yuhanna ( ) ise, hayran olunacak yücelikte bir eserdir ve Michelangelo'nun Musa'sının habercisi gibidir.

5 ESERLERİ AZİZ YUHANNA,mermer as

6 1415’e doğru – 1417 AZİZ GEORGİUS’UN EJDERHAYI ÖLDÜRMESİ,mermer

7 1427’ye doğru – 1436 HABAHUK(ZUCCONE),mermer

8 1435’e doğru MERYEM’E MÜJDE,kireçtaşı

9 1445’ doğru – 1453 CONDOTTİERE’Yİ AT ÜZERİNDE GÖSTEREN GATTAMELATA,tunç

10 1446’ya doğru – 1460 DAVUD,tunç

11 1454’e doğru AZİZE MARİ MAGDALENA,ahşap

12 KAYNAKÇA tr.wikipedia.org/wiki/Donatello
MUSTAFA BATUHAN ÖZTÜRK 9-B


"RÖNESANS HEYKEL SANATININ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları