Bütüncül (Eklektik) Psikoterapi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Varoluşçu Yaklaşım Muharrem EROĞLU.
Advertisements

Akılcı Duygusal Yaklaşım
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
HASTA VE YAKINLARI İLE İLETİŞİM
Muharrem EROĞLU Psikolojik Danışman.  Davranış ç ı terapilerden bahsedildiğinde ilk akla gelen isimler meşhur Rus Fizyologu Ivan Pavlov ve ABD ’ li psikolog.
Muharrem EROĞLU Psikolojik Danışman
Hemşirelik Yüksekokulu Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı
YIKICI DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
TEDAVİ Alkol kullanım bozukluklarında klinik tedavi gerektiren durumlar: Deliriyum tremens ve alkol entoksikasyonu. Fiziksel başka bir hastalığın varlığı.
PSİKOTERAPİLER Genel Bilgiler
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
Bursa Nilüfer Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi
ÇOCUKLUK DEPRESYONU.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
1925 yılında tüketilen tütün ürünleri içinde sigaranın payı %33.8 iken, 1991 de %99 a ulaşmış, bunun da %94.4’ü filtreli sigaralar olmuştur. Ülkemizde.
Maslow’un Teorisi Dr. Alper Engeler
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
MADDE BAĞIMLILIĞI.
SOSYAL FOBİ.
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
BAĞIMLI KİŞİLİK VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
Hümanist (İnsancıl) Yaklaşım çağdaş bir psikoloji akımıdır
Cinsel Uyum Sorunları Cinsel Kimlik; Bireyin kendi bedeni ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişidir. Cinsel Yönelim; Bireyde duygu,
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
PSİKOTERAPİ.
Danışmanlık Modelleri Alan Uzmanlığı Modeli Hasta-Doktor Modeli Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri * Sistem Danışmanlığı *
GİRİŞ.
RUH SAĞLIĞI TEŞHİS, TEDAVİ VE GELİŞTİRME MERKEZİ TAHİR ÖZAKKAŞ MD.,PhD.
Stres ve Anksiyete Bozukluklarının Kontrolünde Hipnoz Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi.
Sağlık PsikolojisiÖğr. Gör. Musa ŞAHİN 1 DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI.
Psikanaliz D.Hakan Delibaş.
Klinik Psikolojinin Dünü ve Bugünü
Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen.
Kişilik ve Psikotik Bozukluklar Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Klinik uygulamalarda hipnoz. TEMEL HİPNOZ KURSU KONULARI (21-33 saat) 1. Hipnoz’un Tanımı 2. Mitler ve Yanlış Anlaşılmalar 3. Hastanın Hazırlanması ve.
FEMİNİST TERAPİSİ.
Şizofreni Nedir? Şizofreni zihinsel bir hastalıktır. Hastalar genelde gerçekle hayal dünyasını ayırt edemezler. Mantıksal düşünce kaybı,normal duygusal.
PSY 503 KLİNİK PSİKOLOJİDE PSİKOTERAPİ EĞİTİMİ VE HİZMETE YANSIMALARI Yrd. Doç. Dr. Nazlı Balkır Işık Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı.
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
Gelişimsel Psikopatoloji Vaka İnceleme Projesi
Gökçe Erinç Büyükşengür
Duygular ve hisler.
Okul çocuğunun ruh sağlığı
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
Evlilik ve Aile Danışması
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT). Davranışçı Terapi-Davranışçı Öğrenme Kuramı Davranışçı terapistler-Davranışçılık; psikanalitik yaklaşımcıların aksine.
Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş. Epiktetos (MS 55 – 135) İnsana diğer insanlar veya çevresel nesnelerden ziyade sadece kendi tutum ve inançları zarar.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
PSİKOTERAPİLER Prof Dr Süheyla Ünal.
Hızlı Okuma Egzersizleri
RUH SAĞLIĞI VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
ÇOCUK RUH SAĞLIĞI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

Bütüncül (Eklektik) Psikoterapi Muharrem eroğlu Psk. danışman

Tek bir psikoterapi yaklaşımına bağlı kalmaktansa, duruma ve danışanın ihtiyaçlarına göre esneklik gösterebilen bir terapi geleneğidir.  Eldeki olaya veya veriye uygulanabilecek en iyi tekniği veya teoriyi arar. Örneğin eklektik yaklaşımlı bir terapist, basit fobileri davranışçı, kimlik bunalımıyla, arayışıyla ego destekleyici psikoterapi,   ilişkili rahatsızlıkları varoluşçu, bazı histerik semptomları psikanalitik, bazı depresyon türlerini farmakolojik yöntemlerle tedavi etme yoluna gidebilir.

Bütüncül Psikoterapi bağlamında değerlendirecek olursak, hastayı iyileştiren etmenleri şu şekilde sırayalabiliriz: Dinlemek-Dinlenilmek Ayırt etmek Saygı Sosyal Etki Pekiştireç

Anlamak-Anlaşılmak Hissetmek-Hissedilmek (empati, eş duyum) Güven Oluşturmak Terapistin Uzmanlığı Terapistin Nötr Olması Terapistin Aktarım Oluşmasına İzin Vermesi

Terapistin Doğru Karşı Aktarım Geliştirmesi Terapistin Zamanında Bağlanmaya İzin Vermesi Bilgilendirmek Teşhisi Netleştirmek Eğitmek-Öğretmek Zamanında Yorumlamak Bütünlüğü Kaçırmayıp Süreç İçinde Hastayı Taşımak

Yakınmaların nitelik ve nicelikleri (bedensel, ruhsal, davranışsal): Yakınmaların başlayış biçimleri, ortaya çıkarıcı etmenler ve süreleri Hastanın yakınmalarına karşı tutumu Olumsuz çekirdek belirtilerin varlığı Sosyal Senkronizasyon Hayatı Anlamlandıracak Alanlara Yönlendirmek Zamanında Ayrışmaya İzin Vermek