Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş. Epiktetos (MS 55 – 135) İnsana diğer insanlar veya çevresel nesnelerden ziyade sadece kendi tutum ve inançları zarar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş. Epiktetos (MS 55 – 135) İnsana diğer insanlar veya çevresel nesnelerden ziyade sadece kendi tutum ve inançları zarar."— Sunum transkripti:

1 Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş

2 Epiktetos (MS 55 – 135) İnsana diğer insanlar veya çevresel nesnelerden ziyade sadece kendi tutum ve inançları zarar verebilir. Somut varlık ve eylemler değil, esasında onlara yüklediği anlamlar insanları rahatsız etmektedir. Olaylar önemli değildir; onları algılayışımız önemlidir.

3 Olumsuz otomatik düşüncelerimiz; kendi yanlı düşüncelerimizi kattığımız, gerçekçi olmayan, kanıt sunulamayan (Epiktetosun da dediği gibi) olayları farklı algılamalarımızdır. Olumsuz otomatik düşüncelerimiz bilinçli bir yargılama süreci olmaksızın oluşan, duygularımızı ve davranışlarımızı etkileyen zihinsel bir süreçtir. Olaylar önemli değildir; onları algılayışımız önemlidir.

4

5 Bilişsel Davranışçı Terapiye göre; Duygu ve davranışlarımızın altında yatan süreç düşüncelerimizdir ve düşüncelerimizin farkına vararak, onlardaki yanlışları görerek ve yanlışların yerine daha akılcı ve mantıklı düşünceleri koyarak; duygularımızı ve davranışlarımızı kontrol edebiliriz.

6 Bilişsel Terapi: Hatalı veya yanlış düşünceler ile tepkilerin altında yatan uyumsuz inançları dönüştürerek; aşırı emosyonel tepkileri ve başarısızlığa neden olan davranışı azaltma girişimlerinin söz konusu olduğu bir psikoterapi sistemidir. Beck ve ark. 1976, 1979, 1993

7 Bilişsel Davranışçı Terapide Yaklaşım: İşbirliği gerektirir (güven oluşmalıdır). Aktif Açık-uçlu sorulara dayalıdır. Oldukça yapılandırılmış ve odaklıdır.

8 Olay Emosyon Olaya verdiğimiz anlam ‘Sağ Duyu’ Modeli Bilişsel Model

9 Sokakta yürüyorsunuz. Sizin tanıdığınız biri, sizi tanımadan yanınızdan geçip gitti ….

10 4 Yorum – 4 Emosyon Onun beni görmesini istemem, ona ne söyleyeceğimi bilemeyeceğim – o benim aptal ve sıkıcı biri olduğumu düşünecek. Kimse benimle konuşmak istemez, kimse benden hoşlanmaz. O kendini beğenmiş birisi ! Muhtemelen geçen geceki partiden dolayı akşamdan kalma !

11 Teşekkürler….


"Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş. Epiktetos (MS 55 – 135) İnsana diğer insanlar veya çevresel nesnelerden ziyade sadece kendi tutum ve inançları zarar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları