Akılcı Farmakoterapi Nasıl Öğrenilir? (ya da öğretilebilir)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geleceği Bilgiye Dayalı Yönetelim
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
AKILCI İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA DÜNYADA ve ÜLKEMİZDE DURUM
Dr. Haldun Soygür Psikiyatri Doçenti Farmakoloji Bilim Doktoru (PhD)
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
KÜMELER.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
FARMAKOLOJİ VE KLİNİK FARMAKOLOJİ EĞİTİMİNİN AMACI;
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Diferansiyel Denklemler
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI Muğla İl Sağlık Müdürlüğü
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
AKUT BRONŞİOLİT TANI VE TEDAVİSİNDE YAPILAN YANLIŞLIKLAR
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı
NÜKLEER TIP TRAKYA BÖLGE TOPLANTILARI-6
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Toplum Kökenli Pnömoniler
Uygulama Ekibi:Antibiyotik Kontrol Ekibi
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Müfredatı Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Berna Musal, Cahit Taşkıran, Sevgi Tımbıl, Serpil Velipaşaoğlu, Yücel.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
Mukavemet II Strength of Materials II
Prof. Dz. Tbp. Kd. Alb. MÜJDAT YENİCESU
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
BİPOLAR BOZUKLUK Doç. Dr. E.Timuçin Oral.
Birinci Basamakta Alkol ve Madde Bagimliligina Yaklasim
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Müfredat Organizasyonu Basamakları
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Literatür Değerlendirme.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
Diferansiyel Denklemler
İLAÇ ADVERS ETKİ TAKİBİ VE BİLDİRİMİ Prof. Dr.Cenk CAN
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Özel Körfez Marmara Hastanesi
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE AKILCI
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Sunum transkripti:

Akılcı Farmakoterapi Nasıl Öğrenilir? (ya da öğretilebilir) Prof. Dr. Hakan S. Orer Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Pratisyen Hekimlik Kongresi, Antalya 29 Ekim 2009

Neden “akılcı” farmakoterapi eğitimi?

Seçilmiş Kaynaklar WHO Guide to Good Prescribing (deVries et al.) Basic & Clinical Pharmacology (Katzung) Goodman & Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics (Hardman, Limbird, Gilman) Essentials of Pharmacology (Smith and Reynard) Pharmacology (Brenner) TİK-5 Türkiye İlaç Kılavuzu-2007 Formüleri (Kayaalp) Harrison’s Up to Date

Olgu araştırması : 1989’da Şirirampur (Hindistan)’daki tifo salgını 3’ü çocuk, 12 kişi öldü. Kloramfenikole direnç %83 olarak bulundu. Hindistan’da, akut diyare tedavisinde kloramfenikol+streptomisin kombinasyonu, ilaç firmalarınca uzun yıllardır promosyonu yapılan bir tedavi seçeneği idi.

EĞER İLAÇLARLA İLGİLİ BİLGİLERİ ETKİN ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEKTEN YOKSUNSANIZ, KİŞİSEL İLAÇ LİSTENİZİ GÜNCELLEŞTİREMEZSİNİZ. ..VE SONUNDA BİR GÜN, SADECE BAZI MESLEKTAŞLARINIZIN YA DA ÜRÜN TEMSİLCİLERİNİN SÖYLEDİĞİ İLAÇLARI REÇETELERİNİZE YAZAR HALE GELİRSİNİZ.. Uyarı

Tedavi Gruplarına Göre İlaç Kullanım Oranları İlaç Grubu Dünya Türkiye (2002) Türkiye (2007) Kardiyovasküler Sistem 20 15 Santral Sinir Sistemi 17 11 Gastrointestinal Sistem 12 Solunum Sistemi 10 9 Antimikrobiyaller 22 16,5* Lokomotor Sistem 6 Ürogenital Sistem 5 4 SCRIP No: 2809/10 20-25 Aralık 2002, s. 19 - IMS Türkiye, 2002 *: Antibiyotikler %16,5, romatizma ilaçları %13, ağrı kesici ve analjezikler %8,7, soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları %7,9 (Kaynak: TEB, 2007)

Kişisel-İlaç (personal-drug, “P-drug”) Doktorların çoğu rutin olarak 40-60 kalem ilaç kullanır.. Kişisel ilaçlar, bir doktor olarak sizi, günlük kullanımda sürekli “hangi ilacı versem” arayışından kurtarır.

Kişisel-İlaç (personal-drug, “P-drug”) Sağlam bilimsel kanıtlara dayanan ve uzmanlar arasında geniş bir fikir birliği ile oluşturulan ulusal ve uluslararası standart tedavi protokollerini aramak sizin için bir alışkanlık olmalıdır. Bir ilacı sizin “kişisel ilacınız” yapabilmeniz için bilmeniz gerekenler şunlardır: Farmakolojik aktif madde Farmasötik müstahzar formu Dozlam Tedavinin süresi

Kişisel ilaç listenizi nasıl yapabilirsiniz? Önce kendinizi düşünün! Hastanızın iyilik halinden sadece ama sadece siz sorumlusunuz Klinikteki “hocalarınızdan” ve var olan hazır tedavi şemalarından ve formülerlerden körü körüne kopya çekmeyin. Kendi ilaç listenizi yaparak farmakolojik verileri ve kavramları kullanmayı öğreneceksiniz. Kişisel ilaç listenizi yaparak alternatif ilaçlar hakkında da bilgi sahibi olacaksınız. En yeni ve pahalı ilaç her zaman en iyi, en güvenli ya da en ucuz seçenek olmayabilir.

Joggling with drugs

1980’den önce... Groningen (Hollanda)’da... Tıp eğitiminin ilk yıllarında.. 30 saat temel farmakoloji 50 saat klinik farmakoloji Klinik stajlar sırasında (5. ve 6. Yıllar).. 6 saat farmakoterapi eğitimi

Sorun.. Ezber .... Eğitimin sonunda akılda birşey kalmıyor!

Çözüm yolu Groningen Üniv. Tıp Fakültesi 1. Akılcı farmakoterapi basamaklarının tanımlanması 2. Klinik sınıflara farmakoterapi modülü konulması 3. Yöntemin faydasının gösterilmesi (bilimsel araştırma)

{ { { { SORU HASTANIN YAKINMASI? HİPOTEZ TANI TEDAVİ DENEY BULGULAR Tedavi basamakları SORU HASTANIN YAKINMASI? { 1. Tedavi hedeflerini belirle 2. Tedavi (ilaç) seçimini yap 3. Tedavinin hastaya uygunluğunu belirle HİPOTEZ TANI { 1. Reçete yaz 2. Hastayı bilgilendir 3. Sonraki randevu zamanını belirle TEDAVİ DENEY { 1. Hastayı izle 2. Değerlendir BULGULAR SONUÇ { KARAR ÇIKARIMLAR Bir sonraki basamağı belirle ÖNERİLER SONRAKİ BASAMAK Tedaviyi sonlandır/değiştir/sürdür

Reçete Yazma Rehberi Guide to Good Prescribing

Akılcı ilaç kullanımı 1. Basamak: Hastanın sorununu sapta (WHO Guide to Good Prescribing’den) 1. Basamak: Hastanın sorununu sapta 2. Basamak : Terapötik hedefleri belirle 3. Basamak : Hastaya-özel tedavi (p-treatment)’nin uygunluğunu sorgula 4. Basamak : Tedaviye başla 5. Basamak : Hastaya gerekli bilgi ve uyarıları ver 6. Basamak : Tedaviyi izle (bitir)

Silahını Seç!

İlaç seçimi nasıl yapılabilir?

İki basamaklı analitik yaklaşım Yapılandırma Seçeneklerin saptanması, karşılaştırma yapabilmek için gerekli kriterlerin belirlenmesi.. Değerlendirme

Akılcı ilaç kullanımı (WHO Guide to Good Prescribing’den)

Akılcı ilaç kullanımı (WHO Guide to Good Prescribing’den) Etkinlik Güvenlilik Uygunluk Maliyet Akılcı ilaç kullanımı (WHO Guide to Good Prescribing’den)

Multi-attribute utility analysis II İlaç seçimi optimizasyon analizi ETKİNLİK GÜVENLİLİK UYGUNLUK MALİYET İLAÇ 1 İLAÇ 2 İLAÇ 3

Multi-attribute utility analysis II ETKİNLİK GÜVENLİLİK UYGUNLUK MALİYET İLAÇ 1 İLAÇ 2 İLAÇ 3 (a) (b) (c) (d) ++++ +++++ +++

Multi-attribute utility analysis III ETKİNLİK GÜVENLİLİK UYGUNLUK MALİYET TOPLAM (a) (b) (c) (d) (a+b+c+d=1) İLAÇ 1 4 4 4 5 İLAÇ 2 5 3 4 3 İLAÇ 3 3 4 3 4 4a+4b+4c+5d

Hangi yöntemle eğitim?

Hafızada Kalma Oranları Farklı metodlarla öğrenilen her 100 birim bilgiden ne kadarı akılda kalıyor? Gösteri izleme Sergi gezme Film izleme METOD 30 20 10 % 50 Resme bakma Dinleme Okuma E4 projesi (1988-1997) Kaynak: Enhanced Educational Experience for Engineering Students (Drexel Üniv.)

Hafızada Kalma Oranları Farklı metodlarla öğrenilen her 100 birim bilgiden ne kadarı akılda kalıyor? % METOD 90 Bir proje gerçekleştirmek İnteraktif “multimedya” kullanmak Daha önce yapılmış bir deneyi tekrarlamak Drama ile sunum yapmak 70 Konuşma yapmak Tartışmaya katılmak

Probleme dayalı öğrenme Problem-based learning

Komplike olmayan Akut Bakteriyel Sistit Ayşe, 37 yaşında, TANI: akut, komplike olmayan bakteriyel sistit.

Seçenekler: 1. TMP-SMZ 2. TMP-SMZ+Nitrofurantoin 3. TMP-SMZ+Nitrofurantoin+Parasetamol 4. Siprofloksasin 5. Siprofloksasin+Nitrofurantoin 6. Siproflo+Nitrofurantoin+Parasetamol 7. Levofloksasin 8. Ampisilin

Komplike olmayan Bakteriyel Sistit (Kalem İlaç Sayısı) Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü, 2001

Komplike olmayan Bakteriyel Sistit (Toplam Reçete Fiyatı) Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü 2002

ABD’de yapılan bir inceleme.. Akut sistitli 13000 kadın incelenmiş % 95’ten fazlası akut non-rekürrent tip Sadece %35’ine birinci tercih olan TMP-SMZ reçete edilmiş %32’si Fluorokinolon almış Tedavi süresi: çoğunlukla 10 gün!! (3 olması gerekiyor..) Kaynak: www.worstpills.org, 2003

“Akıldışı” reçeteleme: Uygun olmayan reçete % Akut tonsilofarenjit 31 Akut otitis media 41 Akut bakteriyel sistit 21 “Kabul edilemez” kalemler 54 Reçetede antimikrobiyel ilaç bulunma yüzdesi 67 “Kabul edilemez” antibiyotik reçeteleri 48 Yazdıkları reçetenin toplam tutarını bilen hekimlerin yüzdesi 15 Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü 2002

Eğitimin etkisi: komplikasyonsuz akut bakteriyel sistit (reçete edilen ilaç kalemi) Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü 2002

Nasıl Devam Etmeli? Yaşam boyu öğrenen hekimler?

Zengin platform.. İlaç tartışma grupları… Farmakoterapi bülteni… Uygun destek programları… Uygun enstrümanlar…

…Vee Yüksek motivasyon!