KABLOSUZ KANALALRIN KAPASİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doğal Seleksiyon ile Evrim Teorisi
Advertisements

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Sayısal Haberleşme Sistemleri
Bant genişliğinin kablosuz sistemler içinde önemli bir öğe olarak kabul edilmesine rağmen, artan sinyal bant genişliği de kimi zaman performansı arttırabilir.
Hazırlayan: Temel YAVUZ
(Radio Detection and Ranging)
İleri Sayısal Haberleşme
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
KESİKLİ ÜRETİMDE SÜREÇ YÖNETİMİ VE ÜRETİM PLANLAMANIN YAZILIM DESTEĞİ İLE YAPILMASI Tuğrul Tamtürk –Tekstil Yük. Müh. İbrahim Büket – Tekstil Müh.
Sıkışıklık kontrolüne yönelik yaklaşımlar
Deprem Muhendisliği Yrd. Doç. Dr. AHMET UTKU YAZGAN
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Hakan Doğan, Hakan Ali Çırpan, Erdal Panayırcı
YAPAY ZEKA ÖDEV - 3 Kenan KILIÇASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Doktora Programı.
HİDROJEN MOLEKÜLÜ H2 Karşı bağ E(R) Bağ VBT MOT RAB (kJ/mol)
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME Ders 2
Geliştirilmiş Fırsatçı İletişim
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
RAID Nedir?.
FREKANS BÖLMELİ ÇOKLAYICI
SAYISAL HABERLEŞME.
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
III- Deneysel Çalışmalar IV-Sonuçlar ve Değerlendirme
1 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ TEMEL ELEKTRİK- ELEKTRONİK Temel Elektrik - Elektronik.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 5: Fonksiyonlar
PSD Tekniği Kullanımının OFDMA Tabanlı Bilişsel Telsiz Ağlarda Boşluk Algılamadaki Uygunluğu Aslı Birol1, Sultan Aldırmaz1, İbrahim Demirdöğen2, Hüseyin.
Yönlendirici Mimarisi
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
MULTİMEDYA HABERLEŞME Perşembe. Video Yayını ve Video Streaming Analog TV, Dijital TV, VCD, DVD, Video Konferansı İnternet üzerinden Video.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
Ahmed F. A. Elajez (Fatih Üniversitesi)
İleri Sayısal Haberleşme
İşbirlikli İletişim için Birleşik en İyi Anten ve Röle Seçimi
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Bölüm 14 Bilişim (Bilgi) Teknolojileri Information Technology.
Tabanbanttan Sayısal İletim
Adaptive Modulation and Coding
İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 2 Oracle 11g Kurulumu
En İyi Röle İle İşbirlikli İletişim Ve Uzay Zaman Kodlaması ile Karşılaştırılması Büşra YÜKSEL, Özgür ORUÇ ve Ümit AYGÖLÜ İstanbul Teknik Üniversitesi.
TEMEL HABERLEŞME MATEMATİĞİ
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
DEPOLAMA.
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Sistemlerinde Çok Kullanıcılı Sezme İşleminin Bulanık Mantık Yöntemiyle Gerekleştirilmesi Metin ÇİÇEK,
Gökçen ÖZDEMİR Necmi TAŞPINAR
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI DİREK BAŞI DONANIMLARI
Ahmet F. Coskun Oğuz Kucur2 Elektronik Mühendisliği Bölümü
DOĞRUSAL EŞİTSİZLİKLER
Ethernet Anahtarlama.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
ÖLÇME VE ENSTRÜMANTASYON
Maliyet Analizi.
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
BİLGİSAYAR MİMARİLERİ 3.Hafta: Bellek Hiyerarşisi-1
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
HAZIRLAYAN: ELİS MERCAN( )
İKİNCİ DERECE DELTA-SİGMA MODÜLATÖR TASARIMI
ELE 561: Kablosuz Haberleşme
Darbe (kuvvet) sensörleri
WIMAX NETWORK MIMARISI
AES S Kutusuna Benzer S Kutuları Üreten Simulatör
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Raptor - Reed-Solomon Göndermede Hata Düzeltim Kodları (FEC)
Sunum transkripti:

KABLOSUZ KANALALRIN KAPASİTESİ Kablosuz Kanalların Kapasitesi KABLOSUZ KANALALRIN KAPASİTESİ TANER ÖĞÜNÇ Bilgisayar Mühendisliği Trakya Üniversitesi EDİRNE (Email: togunc@mynet.com)

Kablosuz Kanalların Kapasitesi (Capacity of Wireless Channels)

Kablosuz Kanalların Kapasitesi Bilgi Teorisi Bilgi teorisi kodlanmış işlemlere temel karekteristik özelikler sağlar. Kısaca, kablosuz kanallar üzerindeki kaynakları ve yeni yolları tanımlar. Kablosuz iletişimin modern gelişiminde bir temel oluşturur.

AWGN Kanalı Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi AWGN Kanalı Kapasitesi Eğer ortalama ileti kuvveti sınırı watt ve parazit psd watt/Hz ise ,

Güç ve Bant Genişliği Sınırlı Rejimleri Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Güç ve Bant Genişliği Sınırlı Rejimleri Bant Genişliği sınırlı rejimi SNR 1 : kapasite kuvveti doğrusaldır. iken ; bits/s Sonuç olarak, minimum

Kablosuz Kanalların Kapasitesi

Frekans-seçimli AWGN Kanalı Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Frekans-seçimli AWGN Kanalı ‘ler zaman bağımsızdır. OFDM bunu paralel kanallara çevirir: Su dolum dağıtımıdır. Burada güç sınırı olarak seçilmiştir. Her alt taşıyıcı için ayrı bir kodlama meydana getirilebilir.

Frekans Tanım Kümesinde Su Dolumu Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Frekans Tanım Kümesinde Su Dolumu

Yavaş Kaybolma Kanalı h raslantısaldır. Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Yavaş Kaybolma Kanalı h raslantısaldır. Kesin bir kapasite yoktur: herhangi bit hedef R için, her ne kadar kod yapılmış olursa olsun, kanalın oranı destekleyememe olasılığı vardır. Arıza olasılığı Arıza Kapasitesi

Rayleigh Kanalları için Arıza Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Rayleigh Kanalları için Arıza

Çeşitliliğin elde edilmesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Çeşitliliğin elde edilmesi

Çeşitliliğin İletilmi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Çeşitliliğin İletilmi Hüzmenin iletimi: Alamouti: Alamouti enerjiyi izotropik olarak ışıtan bütün şemalar arasında optimal olanıdır.

Tekrar ve Alamouti Tekrar: Alamouti: Kablosuz Kanalların Kapasitesi

Zaman Çeşitliliği Tutarlı L blokları üzerinde kodlama yapılmıştır. Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Zaman Çeşitliliği Tutarlı L blokları üzerinde kodlama yapılmıştır. Bu paralel bir kanaldır. İletken kanalı biliyorsa, su dolumu yapılabilir. Kanal bilgisi olmadığında ise;

Hızlı Sönümlenme Kanalı Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Hızlı Sönümlenme Kanalı L-katlamalı zaman çeşitliliği iken, Hızlı sönümleme kanalının belli bir kapasitesi vardır: Tolere edilebilir gecikme>> Tutarlılık zamanı

Su Doldurma Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Su Doldurma Kapasitesi İleticinin bütün kanal bilgisine sahip olduğunu varsayalım; ki; Bir sönümleme fonksiyonu su dolumu güç dağıtımıdır. Ortalama güç sınırı olarak seçilmiştir.

Kanal İyiyken Daha Çok İletim Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kablosuz Kanalların Kapasitesi Kanal İyiyken Daha Çok İletim

Kablosuz Kanalların Kapasitesi Performans Yüksek SNR değerinde, su dolumu herhangi bir kazanç sağlamaz

Kablosuz Kanalların Kapasitesi Performans: Düşük SNR Su Dolumu düşük SNR değerinde önemli bir kazanç sağlar.

Kablosuz Kanalların Kapasitesi Özet Yavaş sönümleme kanalı bir güvenilirsizlik kaynağıdır: çok zayıf arıza kapasitesi vardır. Çeşitlilik bir gerekliliktir. Sadece CSI alıcısı olan bir yavaş sönümleme kanalının AWGN kanalına yakın bir kapasitesi vardır: Sönümlemeden sadece küçük bir ceza oluşur. CSI ile donatılmış bir hızlı sönümleme kanalı bir AWGN kanalından daha çok kapasiteye sahiptir: Bu durumda sönümleme daha fazla performans fırsatları sağlar. Fırsatçı bir iletişim fikri gördüğümüz kadarıyla: çok kullanıcılı durumlarda daha güçlüdür.