Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara’da Öğretmenlerimizin Diyabet Konusundaki Bilgi ve Tutumları
Advertisements

Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
Pediatride Hastane Enfeksiyonları
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Çocukluk Çağında Diyabet Bakım ve Tedavisinin Geliştirilmesi
ÇOCUKTA HİPERTANSİYON
 Sık görülen,  Morbidite ve mortalitesi yüksek olan,  Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen,  Büyük ekonomik yük getiren,  Farkındalığı ve erken tanısı.
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Sayın Sağlık Bakanının katılımı ile yapılan Kocaeli İl Sağlık Koordinasyon Toplantısı- 26 Ocak 2014 Kocaeli Üniversitesi Ekibinin Görüş ve önerileri Prof.Dr.Sezer.
Kemik İliği Nakil Merkezi Açılış 21 Ekim 2014 Prof.Dr.Şükrü Hatun Dekan
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALLARININ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI VE EĞİTİMLERİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
4. MASA TENİSİ ÇALIŞTAYI 2015 ANTALYA. EĞİTİM KURULU Prof.Dr. A.Azmi YETİM GAZİ ÜNİVERSİTESİ Yrd. Doç. Dr. Fatih YENEL GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzm. Dr. Halil.
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
Kemik İliği Nakli Ünitesi Yapım Süreci ( Haziran Aralık 2013) Prof.Dr. Nazım MUTLU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Başvuran Tip 2 Diyabet Hastalarının Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Grup CANDYmizce Ahmet Faruk ORHAN.
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Estetik Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkezi Faaliyet Raporu
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU 18 Aralık 2013.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
ENDOKRİN HİPERTANSİYON
Kuruluş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Şubat 1995’te Prof Dr Ayşe Sevim Gökalp’in Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde göreve başlaması.
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
EVDE HASTA BAKIMI.
ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEME SEMPOZYUMU
BİRBİRİMİZİ FARKLI ANLADIĞIMIZ KİŞİYLE NASIL İLETİŞİM KURALIM Kocaeli Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Birimi ve Psikiyatri Anabilim Dalı sunuyor Kocaeli.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
Diyabet ve Egzersiz Dr. Okan Bülent Yıldız
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU 19 Aralık 2012.
Gençlerin Sağlığı Prof.Dr.Hilal Özcebe Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Kapsamlı Sağlık Bakımı
BASINÇ YARASI PREVALANSI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Sunum transkripti:

Çocukluk Çağı Diyabet Program Hedefleri 2015-2020 ve Diyabetli çocukların temel sorunları Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı

Ülkemizde 18 yaş altı Tip 1 diyabet sıklığı İnsidans: Yüzbinde 10.84 2013 yılı toplam diyabetli çocuk sayısı: 18190 Prevelans: Onbinde 7.98

Ülkemizde Diyabetli Çocukların Bakımında ilerlemeler 18 yaş altındaki diyabetli çocuklar büyük ölçüde Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet uzmanlarının liderliğindeki Çocuk Diyabet Ekibi tarafından izlenmektedir. Sosyal güvence sorunu büyük ölçüde çözüldü Ülkemizde bütün bölgelere dağılmış 50 kadar çocuk endokrin merkezi var Bu merkezlerde 50 dolayında hemşire ve diyetisyen çalışmaktadır. Ülkemizde (İstanbul Tıp, Kocaeli Tıp, Ege Tıp, Dokuz Eylül Tıp , Akdeniz Tıp ve Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samsun) her yıl 7 diyabetli çocuklar kampı düzenlenmektedir. Bir çok merkez esnek diyabet tedavisi yöntemi ile hastalarını izlemekte Buna rağmen…

Metabolik kontrol başarısı (son 1yıldaki HbA1c ortalamasına göre) Kötü Kötü kontrol oranımız 3 kat yüksek ve bunda geçiş dönemindeki grubun da payı var. Hvidore % 30,5 % 24,8 %31,6 %12

Süren çalışmalar Okulda Diyabet Programı Çocuklarda Diyabet Sıklığı ve Kayıt Sistemi Çocuk Diyabeti Eğitici Rehberi Diyabetli Çocuk Kamplarının/Yaz Okullarının Yaygınlaştırılması Çocuk Diyabet Ekibi Kursları Diyabetli Çocukların Erişkin Kliniklerine Geçişi İçin Rehber Okul Kantinlerinin İyileştirilmesi Çocuklarda Diyabet Kamu Spotu

Temel Sorunlar

Erişkinliğe ve erişkin kliniklere geçiş Pubertenin hormonal etkileri-İnsülin direnci Çocuk ve erişkinlerde ve merkezlerinde bakım/hizmet farklılıkları Metabolik kontrolün kötüleşmesi Düzenli izlemden kopma/kaçınma Akut komplikasyonlar Adolesan dönemine özgü psikososyal özellikler Üreme sağlığı Madde kullanımı ve çeşitli “serkeşlikler” Kronik komplikasyon riski Aile merkezli, bağımlılığa dayalı modelden, hasta merkezli ve bağımsızlığa dayalı yaşama geçiş

Tip 1 diyabetlilerin yaşam boyu desteklenmesi Tip 1 diyabetin bilinirliğinin arttırılması-Diyabetle sorunsuz ve başarılı bir hayat sürdürülebilir. Tip 1 diyabetlilerde insülinin prim ödeme koşulu olmadan yaşam boyu geri ödeme kapsamına alınması Kan ve idrar keton çubukları ile parmak delme lansetlerinin geri ödemeye dahil edilmesi Gelişmiş insülin pompası (sensörlü olanlar dahil) ve kan şekeri ölçüm sistemleri ile bunların sarf malzemelerinin geri ödemesinin sağlanması İşe girmede “pozitif ayrımcılık”-Tip 1 diyabetli olma raporu yeterli olmalı. Ayrıca özürlü raporu istenmemeli Diğer...

Yakın Zamandaki Toplantılar XIII: Çocuk Diyabet Ekibi Kursu 4-7 Kasım 2014 Diyabet Parlementosu-19 Kasım 2014 SGK yetkilileri ile toplantı-16 Şubat 2015

Uygulanabilir çözüm önerileri üretmektir. Çalıştayın amaçları Diyabetli Çocukların erişkinliğe ve erişkin kliniklerine geçişi ile ilgili sorunları ilgili kurumlar, diyabetliler, diyabet ekibi ve diyabetli çocukların aileleri ile birlikte tartışmak Uygulanabilir çözüm önerileri üretmektir.

Program

Amacımız: Diyabetle barışık yaşamak/Diyabetin önüne “arkadaşım”ı eklemek Doç.Dr.Oğuzhan Deyneli, Marmara Tıp Fakültesi Şevval, Diyarbakır’da yaşıyor. Basketbol Yıldızlar Milli Takım Oyuncusu “Arkadaşım Diyabet”; Diyabet Kamplarını ve Diyabetle Barışık Yaşamayı Anlatan Belgesel Youtube’dan seyredebilirsiniz