İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNSAN VE ÇEVRE.
Advertisements

BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
Biyotik Faktörler  .
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
Ekoloji Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
ENERJİ VE YAŞAM NEJLA ADA
İNSAN VE ÇEVRE.
Besin Zinciri ve Besin Ağları
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
SÜNGER BOB İLE AGACAN BOBY'NİN
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
EKOSİSTEMLER.
EKOSİSTEM.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
İLKÖĞRETİM 7. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
SİMBİYOTİK YAŞAM. SİMBİYOTİK YAŞAM Bazı canlılar tek başlarına besin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için başka canlılarla birlikte yaşarlar. Bu.
Ekosistem kavramı Ekosistem: Ekolojik sistem
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
BESİN ZİNCİRİ.
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
CANLILARIN BİRBİRİNE OLAN ETKİLERİ. Canlılar sürekli bir döngü olduklarından hiç akla gelmeyecek canlıların bile en tanındık canlıları etkilemesi inkar.
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
Çevremizdeki Canlılar
£KOLOJİ.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
KELİME OYUNU YARIŞMASI GENEL BİLGİ 1. Her grup 10 soruya yanıt verecektir. 2. Yarışmacı, en fazla üç harf isteyebilir. 3. Harfler istendikten on saniye.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
FARKLI YERLERDE FARKLI CANLILAR
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
Ekosistemlerin Üretkenliği Yeşil bitkilerin kullanılabilir besin enerjisi yapma hızına=Birim zamanda üretilen madde miktarına NET ÜRETİM denir. Birimi.
İnsan ve Çevre Hazırlayan=Hatice Seyyar
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
Sunum transkripti:

İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER

Ekosistemler Gezegenimizde bulunan tüm canlılar ,yaşamak için çeşitli ortamlara uyum sağlamışlardır. Çeşitli canlıların bir arada yaşadığı, sınırları belirli ,kendi kendine yeten yaşam alanlarına ekosistem denir.

Okyanus ,deniz,göl,su ekosistemi ; orman ,şehir,dağ,çöl ise kara ekosistemi ‘dir. Ekosistemler,canlı ve cansız varlıklardan oluşur. Ekosistemi oluşturan canlı varlıklara biyotik cansız varlıklara ise abiyotik elemanlar denir.

Çöl Ekosistemi İklim sıcak ve kuraktır.Bu nedenle bitkiler gövdelerinde su depolar,yaprakları su kaybını azaltmak için iyice küçülmüştür. Çölde yaşayan hayvanlarda vücutlarında gerektiğinde suya dönüştürüp kullanmak üzere yağ depolar.

Deniz Ekosistemi Pek çok canlı çeşiti bulunur. Bu canlılar için ışık,tuzluluk gibi faktörler çok önemlidir. Örneğin denizin ışık alan yerlerinde bitkiler ve bitkilerle beslenen hayvanlar bulunurken ışık almadığından en dip yerlerde oksijen üretimi yoktur.

Orman Ekosistemi Nemlilik bol olduğundan canlı çeşitide boldur. Gölgeye dayanıklı bitkiler genellikle kısa boylu , ışık seven bitkiler ise uzun boyludur. Bir ekosistemde sayıca en fazla bulunan canlı türüne baskın tür denir.

Üretici Canlılar Kendi besinini üreten canlılardır. Üretici canlılara ototrof denir.

Tüketici Canlılar Besin ihtiyacını başka canlıları yiyerek karşılayan canlılardır. Tüketici canlılara heterotrof denir.

Çürükçül Canlılar Ölü ve atıkları parçalayak beslenen bu sırada toprağıda mineral yönünden zenginleştiren canlılardır. Bazı bakteriler ve bazı mantarlar çürükçül beslenir. Çürükçül beslenenlere ayrıştırıcıda denir.

Ekosistemi oluşturan çeşitli canlılar vardır Ekosistemi oluşturan çeşitli canlılar vardır. Birbiriyle çiftleşip verimli döller oluşturan bireyler topluluğuna tür denir. Belirli bir bölgede yaşayan,aynı türden canlıların oluşturduğu topluluğa populasyon denir. Bir canlı türünün doğal yaşama ortamına habitat denir.

Ekosistemlerde bulunan her populasyonun bazı görevleri vardır Ekosistemlerde bulunan her populasyonun bazı görevleri vardır.Canlı türleri birbiriyle bir bütün halinde yaşarlar.Bitkiler güneş ışığını kullanarak kendi besinini üretirler ,otçul hayvanlar bitkileri besin olarak kullanırlar,etçil hayvanlarda otçul hayvanlarla beslenirler.Bazı canlılar ise hem bitkilerle hemde hayvanlarla beslenirler böyle canlılara hepçil denir.Böylece canlılar arasında besin ve enerji aktarımı sağlanır buna besin zinciri denir.

Besin zinciri üreticilerden sonra tüketicilere doğru gider Besin zinciri üreticilerden sonra tüketicilere doğru gider.Besin zincirinde yer alan canlılardan birinin aşırı artması yada azalması diğer tüm canlıların sayısınıda etkiler. Otçullar besin zincirinin 1.tüketici, etçiller ise 2. tüketici canlılardır.

Besin zincirinde yer alan canlılara piramit şeklinde de gösterebiliriz Besin zincirinde yer alan canlılara piramit şeklinde de gösterebiliriz. Besin piramidinin en altında üreticiler ,bir üst nbasamakta otçullar , otçulların bir üst basamağında ise etçiller bulunur.

Besin piramidinde en alt basamaktan en üst basamağa doğru gidilirken ; Vücut büyüklüğü artar. Birey sayısı azalır. Aktarılan enerji miktarı azalır. Yavrulama sayısı azalır.

HAZIRLAYAN MEHMET EMRE GÜRBÜZ 7/B 37