Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Online Resources From Oxford University Press.
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
KONU: HAZIRLAYANIN : ADI: EMRE SOYADI: YILMAZ FAKÜLTE: FEN
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Company LOGO Eprints.rclis.org & ArXiv Hasan ÜSTÜNKOL 20 MAYIS 2011.
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
BELGE SAĞLAMA HİZMETLERİ
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER GRUBU SUNUMU “TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM VE OpenAIREplus PROJESİ”
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
BİLGİ KAYNAKLARIM VE EMEĞE SAYGI
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Eylül 2014 tarihine kadar açık erişim sistemlerinin tamamlanıp veri girişlerinin.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Meryem FISTIKÇI. Kendi arşivini oluşturarak kendi “bilgi veritabanına” kolayca erişebilme, tarayabilme, ve erişilen yeni sonuçları kaydedebilme, İşbirliğini.
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
Amir Esmaeilzadeh Ali Khanjarkhani End Note Web.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
AÇIK ERİŞİM BİLGİ KAYNAKLARININ SEÇİMİ VE SUNUMU Ekim 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Bilkent, ANKARA Hazırlayanlar : Dr. Burcu Bulut.
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
AÇIK ERİŞİM ARAŞTIRMA İÇİN KATMA DEĞER YARATMAK Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA İlkay HOLT Özyeğin Üniversitesi.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
AÇIK ERİŞİM Dr. Semanur ÖZTEMİZ
Bilimsel Bilgiye Erişim
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Sunum transkripti:

Bilgiye Erişimde Özgürlük

Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.

Nedir? Bilimsel literatürün internet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir dizinlenebilir, tam metne bağlantı verilebilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olmasıdır.

Bilimsel Yayınlara Erişim Abonelik sistemi yayınlara erişimde engel Erişim Araştırma sonuçlarının etkisi zayıf kalmaktadır

Kurumsal Arşiv Akademik bir kurumun entelektüel birikimini uygun ortamlarda bir araya toplayan, saklayan, koruyan, dizinleyen, yayınlayan ve engelsiz erişimini sağlayan hizmetler bütünüdür.

Paylaşım Kurumsal arşivler aracılığıyla araştırmacıların: Makale, kitap, bildir, sunum gibi çalışmaları aranır, depolanır, düzenlenir, dipnot verilir, atıf yapılır, arşivlenir ve diğer araştırmacılarla paylaşılır. Entelektüel kariyerleri gelişir. Yayınları hak etiği değeri bulur.

Dünyada Kurumsal Arşivler

Neden Dspace?

DSpace Kullanım Haritası

Sisteme “gop” uzantılı mail adresiniz ile kayıt yapmanız önemlidir.

Kaydınız yaptıktan sonra kendi uzmanlık alanınız neresi ise sadece o koleksiyona veri yükleyebilirsiniz. Örnekte kütüphane gösterilmiştir ancak siz FAKÜLTE-YÜKSEKOKUL- MESLEK YÜKSEKOKULU gibi başlıkların altında dahil olduğunuz bölüm ve birimin altındaki koleksiyona veri atabilirsiniz.

Değerlendirme… İnternet dünya çapında bilgiye erişimde radikal değişikliklerin yaşanmasını sağlamıştır. Web ortamının bilimsel bilgiyle güçlendirilmesi gerekir. Kamu kaynaklarıyla üretilen bilginin herkese açık olması gerekir. Bilgiye erişimde engellerin kaldırılması araştırmaların hızlanmasını, eğitimin gelişmesini, bilginin kullanışlı hale gelmesini sağlar. DSpace uluslararası düzeyde kullanılmaktadır ve kurumsal arşivler için uygun bir sistemdir. Açık erişimin kurumsal arşivler aracılığıyla desteklenmesi ve bilgiye özgürce erişim için akademik kurumların, kütüphanelerin, dergi editörlerinin, yayıncıların, vakıfların, aydınların, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının desteği çok önemlidir.

Bilgiye Erişimde Özgürlük İrtibat No : 1661 Kütüphaneci SİBEL AKIN