GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Çevre kİmyasi.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
İnsan ve Çevre Kirlenme Çeşitleri Çevre Kirliliği ve Sağlığımız
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Ceyhun Yüksel. Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hâl ve hareketleri trafik olarak adlandırılır. Kamuya açık olan bu alandan herkesin.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
ÇEVRE ve SAĞLIK. AMAÇ: Çevre sağlığı ve sağlığın korunması konusunda bilgi kazandırmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ: Çevre kavramını açıklayabilme Çevre kavramını.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama ne denir? İklim Çevre Doğal afet Güneş tutulması Gürültü

GİRİŞ TESTİ Çevrede bozulma meydana getirecek miktarda çevreye boşaltılan maddelere ne denir? Atık Parlayıcı madde Patlayıcı madde Yanıcı madde Yakıcı madde

GİRİŞ TESTİ Duyuru Konuşma Gürültü Atık Bağırma Kişilerin huzurunu, ruh ve beden sağlığını bozacak seviyede çıkartılan istenmeyen seslere ne denir? Duyuru Konuşma Gürültü Atık Bağırma

ÇEVRE İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ Teknolojideki çok hızlı değişim ve gelişmeler, çevre için bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Bunların başında çevre kirliliği yer alır. Çevre kirliliği hava, su, toprak gibi doğal kaynakların bilinçsiz olarak kullanılması sonucudur. Nüfus artışı, plansız kentleşme ve atıkların yeterince zararsız hale getirilmemesi de başlıca sebeplerdendir.

ÇEVRE İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ Çevreyi korumak ve çevre koşullarını bozanları ikaz etmek bir vatandaşlık görevidir. Çevre gelecek kuşaklara bırakılacak en güzel mirastır. Çevremizi sevmek ve korumak için sorumlu olduğumuzu bilmeliyiz.

TRAFİK VE ÇEVRE İLİŞKİSİ Çevreyi kirleten en önemli faktörlerden biri de hiç kuşkusuz trafiktir. Karayolu üzerinde seyir halindeki araçların egsozlarından çıkan karbonmonoksit, zehirleyici gazlar ve kurşun bileşikleri çevre kirliliğine ve insan sağlığının bozulmasına sebep olur.

İNSAN,HAYVAN VE BİTKİ ÜZERİNE ETKİSİ Suyun mikroplarla birleşmesi sonucu bulaşıcı hastalıklar insan ve hayvanlara bulaşır. Suyun ve toprağın kimyasal maddelerle kirlenmesi de hem insan hem de bitkilere zarar verir. Gürültü önemli bir çevre kirliliğidir. İnsanın işitme ve algılama sistemlerini bozar. Radyoaktif maddelerden yayılan radyasyon da insan sağlığını bozan önemli bir çevre kirliliğidir.

TANIMLAR ÇEVRE: Çanlılar ve insan faaliyetleri üzerine doğrudan ve dolaylı etki eden sosyal ,biyolojik,fiziksel ve kimyasal koşulların tamamıdır. ÇEVRE:

EKO SİSTEM : Canlıların dağılışlarını,etkilerini,bulunma yoğunluklarını;toprak,iklim,biyolojik ve yeryüzü yapısıyla ilgili tüm faktörlerin bulunduğu coğrafik bir yerdir. ÇEVRE KORUMA: Canlıları,insanları ve fizik çevre koşullarını etkileyen faktörlerin Doğal özelliklerini korumaktır.ekolojik dengenin korunması eko Sistemi olumsuz yönde etkileyen faktörlerin kontrol altına alınmasıdır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ: ATIK : Biyolojik kimyasal ve nükleer maddeler tarafından çevrenin kirletilmesidir. ATIK : Çevre koşullarını olumsuz yönde etkileyen kullanım dışı kalan Organik ve inorganik maddelerdir. : TEHLİKELİ ATIK Însan ve İnsan ve çevre sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara ve Ölümlere sebep olan biyolojik,kimyasal ve nükleer atıklardır.

Bir coğrafi bölgede ve belli bir zamanda görülen biyolojik varlıklardır. FAUNA: bir coğrafi bölgede ve belli bir zamanda görülen bitkisel varlıklardır. FLORA: İNSAN SAĞLIĞINI BOZACAK KADAR YÜKSEK SEVİYEDE ÇIKARILAN DÜZENSİZ SESLERDİR GÜRÜLTÜ : Ses şiddeti birimidir. GÜRÜLTÜ KONTROLÜ: GÜRÜLTÜ KONTROLÜ: Gürültünün fiziksel yöntemlerle yöntemlerle etkisiz hale getirilmesidir DESİBEL:

HAVA KİRLİLİĞİNİN SEBEBLERİ Bakımı yapılmamış araçların yarattığı kirlilik. Temiz olmayan yakıt kullanılması. Trafik yoğunluğunun kirliliğe etkisi. Zaruri olmayan durumlarda araç kullanmak, Trafik yoğunluğu nedeniyle aracın uzun süre trafikte seyretmesinin çevreye etkisi. Araçların durma ve park etmede gereksiz yere çalıştırılması.

TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ Araçların bakımlarının kapalı ortamlarda yapılması . Araçlarda kullanılan,yenilen,içilen maddelerin atıkların çevreye atılmasının zararları. Kimyasal ve radroaktif maddelerin emniyet tedbiri alınmadan taşınmasının tehlikeleri. Sürücülerin sebep olduğu orman ve tarım arazisi yangınları. Dökülecek,taşacak,tozacak şekillerde yük taşınması

SU KİRLİLİĞİ Organik,inorganik,kimyasal ve mikro biyolojik cisimlerin suda bulunması durumunda suyun kirlenmesine neden olur. Egsoz gazlarıyla atılan atıkların toprağa inmesi yağmurla birlikte toprağa sızması da suyun kirlenmesi neden olan diğer bir etkendir. Toprağa dökülen zararlı kimyasal atıklar yağmur ve kar sularıyla toprağın derinliklerine yani yer altı su kaynaklarının kirlenmesine neden olur.

GÜRÜLTÜ Gürültü çeşidi ne olursa geçici veya kalıcı işitme kaybına ve çabuk yorulmaya neden olur.çalışanın ruhsal yapısını bozarak iş verimini azaltır. Gürültü desibel (dB) ile ölçülür. Araçlar.,Fabkrikalar ve eğlence mekanları gibi yerler gürültünün kaynağını oluşturur. 2918 SKTK’nun 30,32,65,72 ve 73 vs. maddeler gürültü ve çevre kirliliğini ilgilendiren maddelerdir.

DİKKAT LÜFEN DİKKAT EDELİM.. Bakımı yapılmamış araçların yarattığı kirlilikten dolayı egzozundan çıkan karbon monoksit gazının % 4.5 ‘ten fazla oranda olmamasına dikkat edilmelidir.

Onlar bizi gözlüyor! SAMSUN EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Onlar bizi gözlüyor!