VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Advertisements

SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Aşırı Sınav Kaygısı Yard.Doç.Dr.M.Zeki ILGAR
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE SINAV KAYGISIYLA BAŞ ETME YOLLARI
KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
AŞIRI SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
SINAV KAYGISI Kaygı- sınav kaygısı nedir?
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
SINAV KAYGISI.
ÇOCUĞUMUN KAYGISINI AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
SINAV KAYGISI
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
Taşlıçay İ.H.L. Rehber Öğretmeni
SINAV KAYGISI VE AİLE.
REHBERLİK HİZMETLERİ SERVİSİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
SINAV KAYGISI Recep TEMİZ. Giriş Sınav Kaygısı, Kaygının kişinin yaşamını nasıl etkilediği, Öğrencilerin sınav kaygısıyla başetme yöntemlerini geliştirmeleri,
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
Kaygı ile barışık olmanız dileğiyle…
SINAV KAYGISI  Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.  Bizler saksıdaki bir çiçek veya herhangi.
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
Ali PARMAKSIZ Sınav Kaygısı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D.
Sınav Kaygısı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.D. Ali Parmaksız.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI NEDİR? Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.Kaygı,
Sınav Nedir ? Sınav bir değerlendirme sürecidir Öğrenilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan ölçme sistemi değerlendirme Sınavın amacı,
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI DUMLUPINAR İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Sınav Kaygısı.
SINAV KAYGISI.
CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI ve MOTİVASYON
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
SINAV KAYGISI VE ÇOCUK RUH SAĞLIĞI
Sunum transkripti:

VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ SINAV KAYGISI VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ

NEDEN ÖĞRETMENLER? İlçemiz çapında 8. sınıf öğrencilerinin başarılarına katkıda bulunmak amacıyla “Bilinçli Aile Uyumlu Çocuk” projesi hazırlandı. Projenin amacı öğrenci motivasyonunu arttırmak ve sınav kaygısı ile baş etme becerilerini arttırmaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için veli,öğrenci ve öğretmenin işbirliği içerisinde olması önemlidir. Öğretmen de bu üçgenin en önemli ayağıdır.

SINAV KAYGISI Başarının değerlendirildiği durumlarda, bireyde gerginlik ve endişe duyguları yaratan ve merkezi sinir sisteminin uyarılmasına neden olan istenmeyen bir durumdur.

KAYGI DÜZEYİ GRAFİGİ İSTENİLEN KAYGI ORTA DÜZEY KAYGIDIR. -1 +1 -1 -1 Düşük kaygı Orta düzey kaygı Yüksek kaygı

Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek ve aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olabilir.

Sınav kaygısının nedenleri Annelerin, babaların, komşuların, öğretmenlerin, arkadaşların ve birçok kişinin yüksek beklenti düzeyi, Mükemmeliyetçi yaklaşım,  Görev ve sorumlulukları erteleme,  Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu

Sınav kaygısının nedenleri Çalışma için gereken zamanı ayırmama, uzun süreye dağılması gereken sınav hazırlığını son ana bırakma. Sınavda çıkacak konular hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaya bağlı yanlış ya da ilgisiz konulara çalışma, Verimli çalışma metotlarını bilmemek (not tutma, tekrar etme, edinilen bilgiyi farklı biçimlerde kullanma, yeterince egzersiz yapma, ve etkisiz yöntemleri kullanmak(Ezberlemek vb.)

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ Zihinsel Belirtiler • Felaket yorumları içeren tüm olumsuz düşünceler;  • Yapamayacağım, rezil olacağım, başaramam, bu sene giremem gibi. • Kendini aşırı gözleme,çeşitli düşüncelere takılma ve bu düşünceler arasında gidip gelme, • Unutkanlık, • Dikkatini toplama ve yoğunlaşmada güçlük, soruları okuma ve anlamada güçlük, • Soruları cevaplarken konuları hatırlamada güçlük. Sürekli cevap şıkları arasında kararsız kalma

FİZYOLOJİK BELİRTİLER • Kalp çarpıntısı, • Nefes alıp verişte hızlanma, • Kaslarda gerginlik, • Ağız kuruluğu, • Terleme, üşüme, titreme, ateş basması, • Ellerin terlemesi ve titreme • Karın ağrısı, bulanık görme

Duygusal Belirtiler Duygusal belirtiler Endişe Huzursuzluk Yalnızlık Anlaşılamadığı hissi Öfke-kızgınlık

Duygusal Belirtiler Ümitsizlik Hayal kırıklığı Mutsuzluk Tedirginlik Gerginlik Sinirlilik Karamsarlık Korku Durgunluk Kendine güvende azalma Panik Kontrolü yitirme hissi Çaresizlik Heyecan

Davranışsal Belirtiler Öfke davranışları, • İnatlaşma, kişilerle, sorularla, • Ders çalışmayı bırakma, • Sınavı yarım bırakma, • Ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme,okula dershaneye gitmeme, • Bahane bulma; seneye tekrar girerim, senin yüzünden çalışamadım- kazanamadım. Bu düşünceler çalışmayı kolaylaştırmamakta, tam tersi çalışmayı engellemektedir.

ÖĞRENCİDE KAYGIYI AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri Öğrencileri farklı sosyo-ekonomik ve kültürel dünyalardan gelen, farklı potansiyele sahip bağımsız bireyler olarak kabul etmeli , çeşitli etkenlere bağlı olarak onlara farklı yaklaşımlarda bulunmamaya özen gösterilmeli, Öğrencilerle ilişkide onlara değer verdiğimizi göstermeli, Öğretmenlerin ,öğrenciyi başarılı öğrencilerle karsılaştırması ve başarısızlığını yüzüne vurması öğrencide başarısızlık kaygısını artıracaktır. O nedenle, her öğrencinin ,kendisinin önceki durumu ile karşılaştırılması gerekir. Sınav sistemi,Sınavda çıkacak konular hakkında öğrenciye yeterince bilgi verilmelidir. Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri  

Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri Öğrencinize yönelik kaygılarını artıracak söylemlerden ve tutumlardan uzak durmalısınız. Çocukların başarılarını arttırmak amacıyla onları tehdit edici ve başarı durumlarını küçümseyici yaklaşımlardan kaçının. (Elli net sana hiç yakışmıyor, böyle gidersen sınavı kazanamazsın daha çok çalışmalısın vb. ) Öğrencinin bir hedefe odaklanması sağlanmalıdır.

Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri Çalışma için gereken zamanı planlama konusunda bilgilendirme ve takip çocuğun zamanını iyi kullanmasını sağlayacak, bu da kaygıyı azaltacaktır. İlgili dersin etkili bir biçimde çalışılacağı yöntemin nasıl olması gerektiği ayrı bir zaman dilimi içerisinde verilmeli ve takibi yapılmalıdır. Beklentinin aşırı yansıtılmaması ve güven verici davranışların sergilenmesi ,öğrencinize özgüvenini geliştirme ve olumlu düşünmesini sağlamak kaygıyı azaltacaktır. “Bu işi yapabileceğini biliyorum.””Bu yaptıklarını takdir ediyorum.” ”Kararına güveniyorum.” “Eminim ki bu biçimde çalışmaya devam edersen başarılı olacaksın...”

YARARSIZ DÜŞÜNCELER YARARLI DÜŞÜNCELER Bu sınavda başarılı olamam Çalışırsam başarılı olabilirim Çok fazla konu var, zamanım yetmeyecek İyi bir planlama yaparsam yetiştirebilirim Bu kadar konuyu aklımda tutamam Önemli bölümlere öncelik vererek çalışırsam onlardan puan alabilirim. Sınavlarda çok heyecanlanıyorum. Duygularımı kontrol altına alabilirim.

KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER