Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Lab Dersi 1 14 Kasım Perşembe.
Advertisements

-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Belge Envanteri ve Saklama Planları
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
RDA Resource Description and Access
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ÖĞRENME NESNESİ Sibel SOMYÜREK.  Çeşitli öğrenme ortamlarında tekrar kullanılabilen küçük parçalara bölünmüş olan e-içeriklere öğrenme nesnesi denir.
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Slide 1 Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, 4 Aralık 2009, Ankara Web 2.0, Semantik Web ve Kütüphanelerin Geleceği Yaşar Tonta ve Umut Al.
Digital (elektronik) Kütüphanelerin Gelişimi Bülent Karasözen ODTÜ Geleneksel kutuphanelerin temel gorevleri –Koleksiyon geliştirme ve saklama –Bilgi hizmetleri.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Web Ortamında Arama Yapmak R. Orçun MADRAN. Arama Motorları Arama Motorları, günümüzün popüler bilgiye erişim sistemlerinin başında yer almaktadır. Bir.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
AccessIT AB Projesi Çerçevesinde Geliştirilen Elektronik Sistemler
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
İçerik EndNote Hakkında… EndNote Kurulumu
- 1 Mehdi Afzali Azad İslam Üniversitesi, İran Türkiye’deki Kurumsal Arşivlerin Web Analizi Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
Bilimsel Bilgiye Erişim
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
Sunum transkripti:

Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt Topçu Hacettepe Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü {tcakmak, gduzyol, ozlemsenyurt}@hacettepe.edu.tr

İçerik Bilgi Kaynakları Bilgi Sistemleri Dijital Kütüphaneler Kaynak Tanımlama ve Metadata Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi

Bilgi Kaynakları Giderek çeşitlenen yapı Kültürel miras ürünlerinin yeniden erişilebilirliği Kullanıcı etkileşimindeki ve beklentilerindeki değişim Kullanılan sistemlerdeki değişim

Bilgi Sistemleri 1950–1960 : Elektronik hesaplama makineleri 1960–1970 : Yönetim bilişim hizmetleri 1970–1985 : Karar vermeyi etkileyen mekanizmalar 1985–2000 : Stratejik kaynaklar

Bilgi Sistemleri Kullanıcı beklentilerine cevap verme ihtiyacı Mevcut bilgi kaynaklarını saklama/depolama, sunma «Çevrimiçi» ortamda görünürlük sağlama, Benzer platformlarla karşılıklı işlerlik – veri aktarabilme / veri transferi

Bilgi Sistemleri «Çevrimiçi» olan diğer kaynakları tanıma! Google Scholar, Citation, Researchgate, Academia.edu…

Dijital Kütüphaneler Dijital kütüphane yazılımları; Ticari çözümler Açık kaynak kodlu çözümler

Dijital Kütüphaneler Dijital ortamdaki bilgi kaynaklarını toplayan yapılar; Belirli bir kurumun amacına/hedefine yönelik Farklı veri kaynaklarındaki verilerden beslenen yapılar

METADATA Her formattaki bilgi kaynağının tanımlanması Tanımlamaya yönelik standart kanalların ve kuralların belirlenmesi Kaynak türlerine göre farklı standartlar, farklı alanlar ISBD MARC MODS AACR Dublin Core EAD AACR2 METS LOM VIAF SKOS RDA METADATA

Veri dönüştürümü ve farklı platformlara aktarılabilirlik Web örümcekleri tarafından algılanabilme Karşılıklı işlerlik Bilgi kaynağının içeriğinin temsil edilmesi, kullanıcılarca anlaşılabilir hale getirilmesi İdari, tanımlayıcı, koruma, teknik METADATA

Elektronik tezler ve tez arşivlerinin oluşturulması ETD – Electronic Theses and Dissertations Tez türü kaynaklar için tanımlama alanlarının geliştirilmesi Projeler: Theses Alive at Edinburgh University Library ! TEZLER

Networked Digital Library of Theses and Dissertations (NDLTD) TEZLER

Dijital Kütüphaneler – Doktora Dersi Türkiye’de bilgi ve belge yönetimi alanında yapılmış lisansüstü düzeydeki tezlerin tek bir platformda toplanması Bölümlerde yapılan tezlerin tek bir standart doğrultusunda tanımlanması ve çevrimiçi ortamda görünürlüğünün artırılması Dspace 1.8 yazılımı Tanımlama alanları için; Qualified Dublin Core B7B1Y5

http://bbytezarsivi.hacettepe.edu.tr B7B1Y5

Tanımlama Alanları Yazar – dc.contributor.author Danışman – dc.contributor.advisor Üniversite /Bölüm – dc.creator Başlık – dc.title İngilizce Başlık – dc.title.alternative Tür – dc.type Tez kayıt numarası – dc.identifier.other Link bilgileri (URI) – dc.identifier.uri Dil – dc.language

Tanımlama Alanları Tarih – dc.date.issued Özet – dc.description.ozet İngilizce özet – dc.description.abstract Anahtar kelimeler – dc.subject İngilizce Anahtar kelimeler – dc.subject.other Erişim hakları – dc.rights Ambargo – dc.description.embargo

Tanımlama Alanları

Tanımlama Alanları

Görünürlük??

Sonuç ve Öneriler Dijital kütüphaneler – elektronik ortamda üretilen yayınlar için sanal koruma, düzenleme ve sunma ortamları Elektronik ortamdaki kayıtların görünürlüğünün artırılmasında önemli araçlar Kurumsal politikalar ve amaçlar ön planda Gelişen tanımlama unsurlarına uyarlanabilirlik ve süreklilik Veri temizleme ve veri standardizasyonu Farklı veri kaynaklarındaki aynı tür bilgi kaynakları için karşılıklı işlerlik sağlayacak mekanizma ve uygulamalara olan ihtiyaç

Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt Topçu Hacettepe Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü {tcakmak, gduzyol, ozlemsenyurt}@hacettepe.edu.tr