ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL AĞ TANIMLARI.
Advertisements

Bilgisayar Ağlarına Giriş
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Ağ ve Sistem Yönetimi Şubesi
NOD32 antivirus sistemi NOD32 çözümlerine giriş Önemli Özellikler İstek kontrollü antivirus tarayıcı Erişim kontrollü kalıcı antivirus monitör (AMON)
Büyülü Bir Dünyaya Hoşgeldiniz. Masaüstünde Windows’dan Linux’a Geçiş Barış Özyurt )
 Meltem KORCAY  Ayşe KUBİLAY
İşletim Sistemlerine Giriş
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Örnek Kampüs Uygulamaları ODTÜ Ulaknet Sistem Yönetim Konferansı - Güvenlik.
Chapter 1. Ağlar ve Veri İletişimi
Hostİng (bulundurma-yer sağlama) HİZMETİ
Proxy-DNS Nedir?.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Sağlık Özel Ağı -SBNet-.
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
Ağ ve Sistem Yönetimi Şubesi
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
Sistem ve Ağ Yönetiminde Parola Yönetim Zorlukları
Bilgisayar Sistemleri Güvenliği
WINDOWS NT GENEL YAPISI
ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi Anti-Spam Çalışmaları Tayfun Asker ODTÜ-BİDB
BİLGİSAYAR AĞLARI MEHMET SÖNMEZ Telif Hakkı © 2004 Copyright © 2004
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Şişecam S ayısal Yönetimle Verim VIII. "Türkiye'de İnternet" Konferansı 20 ARALIK 2002 Canan Özcan Türkiye Şişe ve Cam Fab. A.Ş.
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
“INET-TR ’2000: Türkiye’de Internet Konferansı” 9-11 Kasım 2000, İstanbul Y.T. Elektronik Bilgi Hizmetleri ve Erişim Yönetimi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Bilişim Suçları Ve Güvenlik
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
Bilgisayar ve Veri Güvenliği
YAZILIM.
Ağlar ve Veri İletişimi
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
YAZILIM 2.Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİL3006 BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
EDİRNE VALİLİĞİ Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Numan OKUMUŞ Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (İ.Ö.) Aralık
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
GÜVENLİ BİLGİSAYAR ve İNTERNET KULLANIMI
Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Kurulumu ve Ayarları
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
YAZILIM.
Active Directory.
ACTIVE DIRECTORY.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Felaket Merkezi Berk Aydoğdu
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
BOZOK ÜNİVERSİTESİ Merkezi Kimlik Doğrulama Sistemi
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Sunum transkripti:

ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ VIII. İnternet Konferansı 20 Aralık 2002 Buğra ŞAMLI

Bilgisayar ve İletişim Altyapısı 3000 adet kişisel bilgisayar; 1000’den fazla çevre birimi; 20 adet MS Windows NT/2000 uygulama sunucu, 46 adet Novell Netware dosya sunucu, 41 adet Unix sunucu, 8 adet Linux sunucu, 25 telefon santralı, UMS sistemi.

Güvenlik Politikaları Bilgisayar ve iletişimden sorumlu birimlerce geliştirilir, Üst yönetimce onaylanır, Kullanıcı işbirliğiyle uygulanır.

Güvenlik Politikaları Kullanıcı yönetimi Ağ dizin servisleri Haklar ve standartlar İnternet’e bağlantı İnternet’te yayın Novell GroupWise Camnet’in denetimi Virüsten korunma Veri yedekleme Fiziksel güvenlik İletişim Bilgi paylaşımı

Kullanıcı Yönetimi Kullanıcının hakları: Ağa bağlı kişisel bilgisayar Novell GroupWise, Dosya sunucusu, Yazıcı, İnternet, BS uygulamaları, Telefon, faks, sesli mesaj, kısa mesaj. Ağa bağlı kişisel bilgisayar Telefon

Ağ Dizin Servisleri İşletim sistemi ve uygulamalar (e-posta, İnternet, telefon, veritabanı) üzerindeki haklar Novell eDirectory ile tek merkezden tanımlanır. Dizin seviyesinde erişim, yazma, okuma hakkı verilebilir. Telefon Santralı ERP İnsan Kaynakları İnternet E-Posta İşletim Sistemi E-Directory Veri Tabanı

Haklar ve Standartlar Kullanıcılara kendi bilgisayarları üstünde yönetici hakkı verilmez. Kullanıcılar standart dışı yazılım/donanım ekleyemez.

İnternet’e Bağlantı Her kullanıcıya teknik gerekçeler dışında kısıtsız İnternet bağlantısı verilir. Firewall ve Proxy ile koruma sağlanır. İhtiyaç duyan kullanıcılara şirket dışından telefonla İnternet bağlantısı sağlanır.

Bir kullanıcının İnternet bağlantı kaydı:

İnternet’te Yayın Tüm yayınlar bir ters proxy üzerinden yapılmaktadır. Kimlik doğrulama Novell eDirectory ile yapılır. Veritabanları ağ sunucular üzerinde tutulmaz.

Novell GroupWise Topluluk içinde dolaşan e-postalar kriptolanır. Spam engellenir. Hat hızına bağlı olarak gönderilecek verinin boyutu sınırlanır.

Uygulama bazında hat tahsisi yapılır. Camnet’in Denetimi Uygulama bazında hat tahsisi yapılır. Yalnızca İnternet protokolüne (IP) izin verilir.

Şişecam antivirüs merkez sunucu Virüsten Korunma Merkezi antivirüs sistemi vardır. Antivirüs veritabanı Şişecam antivirüs merkez sunucu Diğer sunucular

Veri Yedekleme Tüm sunucular BDHM ve ETM işbirliği ile belirlenen takvimlerde yedeklenir. Kişisel bilgisayarlardaki dosyalar, dosya sunucuları kullanılarak yedeklenebilir.

Fiziksel Güvenlik Tüm sunucu, yönlendirici ve anahtarlar giriş-çıkış kontrollü sistem odalarında toplanmıştır. Sistem odalarında yangın ihbar ve otomatik yangın söndürme sistemleri bulunmaktadır.

İletişim Telefon Faks SMS Sesli mesaj Saat sınırlaması

İntranet’te yapılan yayınlar Bilgi Paylaşımı Bilgilendirme toplantıları Şişecam dergisi için hazırlanan yazılar. İntranet’te yapılan yayınlar

Sonuç Bilinçli kullanıcı Oto kontrol Etkin kaynak kullanımı Güvenlik

Teşekkürler... bsamli@sisecam.com.tr